Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Αυτοί είναι οι τύποι χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο για την επιληψία;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για τη θεραπεία της επιληψίας, εάν έχετε κρίσεις που δεν μπορούν να ελεγχθούν με φάρμακα. Πρέπει να έχετε δοκιμάσει δύο ή περισσότερα φάρμακα χωρίς επιτυχία για να πληρείτε τις προϋποθέσεις. Η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο για την επιληψία έχει υψηλό ποσοστό επιτυχίας. Μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας. Η επιληψία μπορεί να διαφέρει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Για τη θεραπεία της διατίθενται πολυάριθμοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, μεταξύ των οποίων:

 • Εστιακή εκτομή
 • Πολλαπλή διηθητική τομή
 • Ημισφαιρεκτομή
 • Διατομή του μεσολοβίου

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους των χειρουργικών επιλογών.

Τι πρέπει να ξέρω για την εστιακή εκτομή;

Η χειρουργική επέμβαση εκτομής είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος χειρουργικής επέμβασης για τη θεραπεία της επιληψίας. Εάν πάσχετε από επιληψία, ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μαγνητική τομογραφία για να μάθει πού εκδηλώνονται οι κρίσεις στον εγκέφαλό σας. Χρησιμοποιώντας τη συγκεκριμένη επέμβαση, μπορεί να αφαιρέσει χειρουργικά το τμήμα του εγκεφάλου σας όπου συμβαίνουν οι επιληπτικές κρίσεις. Θα αφαιρέσουν πιθανότατα μια περιοχή που έχει περίπου το μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ. Μπορούν επίσης να αφαιρέσουν μια εγκεφαλική βλάβη, έναν εγκεφαλικό λοβό ή ένα τμήμα ενός εγκεφαλικού λοβού. Ο πιο συνηθισμένος τύπος εστιακής εκτομής είναι η κροταφική λοβεκτομή. Είναι η πιο επιτυχημένη μορφή χειρουργικής επέμβασης για την επιληψία. Μπορεί να μειώσει τον αριθμό των επιληπτικών κρίσεων που έχετε, ενώ περιορίζει τον κίνδυνο μόνιμης εγκεφαλικής βλάβης.

Τι πρέπει να ξέρω για την πολλαπλή διηθητική τομή;

Η πολλαπλή διηθητική τομή είναι μια σπάνια επέμβαση. Οι χειρουργοί εκτελούν αυτή τη χειρουργική επέμβαση μόνο σε άτομα που έχουν σοβαρές και συχνές επιληπτικές κρίσεις. Περιλαμβάνει την κοπή τμημάτων του εγκεφάλου σας για την πρόληψη της εξάπλωσης των επιληπτικών κρίσεων. Μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική από την εστιακή εκτομή, εάν οι κρίσεις σας δεν ξεκινούν πάντα στο ίδιο τμήμα του εγκεφάλου σας. Μπορεί επίσης να συστήνεται εάν ο χειρουργός σας δεν μπορεί να αφαιρέσει ένα μικρό τμήμα του εγκεφάλου σας λόγω της ζωτικότητάς του.

Τι πρέπει να ξέρω για την ημισφαιρεκτομή;

Από κάποιους περιγράφεται ως «ο πιο ριζοσπαστικός τύπος χειρουργικής επέμβασης για την επιληψία». Σε αυτή τη διαδικασία, ο χειρουργός αφαιρεί το εξωτερικό στρώμα μιας ολόκληρης πλευράς του εγκεφάλου σας. Χρησιμοποιείται όταν μια ολόκληρη πλευρά του εγκεφάλου σας έχει υποστεί βλάβη από τις επιληπτικές κρίσεις. Οι πιο συνηθισμένοι υποψήφιοι για αυτό το είδος χειρουργικής επέμβασης είναι τα μικρότερα παιδιά, τα μωρά που γεννιούνται με εγκεφαλική βλάβη και τα μεγαλύτερα παιδιά με σοβαρές επιληπτικές κρίσεις. Όσο νωρίτερα στη ζωή σας κάνετε αυτή τη χειρουργική επέμβαση, τόσο καλύτερο θα είναι το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμά σας.

Τι πρέπει να ξέρω για τη διατομή του μεσολοβίου;

Η διατομή του μεσολοβίου διαφέρει από άλλους τύπους χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο για την επιληψία επειδή δεν μπορεί να σταματήσει τις κρίσεις σας. Αντίθετα, ο σκοπός της είναι να μειώσει τη σοβαρότητα των επιληπτικών κρίσεών σας. Κόβοντας τις νευρικές ίνες μεταξύ των δύο πλευρών του εγκεφάλου σας, ο χειρουργός σας μπορεί να βοηθήσει να σταματήσουν οι επιληπτικές κρίσεις να εξαπλώνονται από το ένα ημισφαίριο στο άλλο. Σταματώντας την εξάπλωση των επιληπτικών κρίσεων σε ολόκληρο τον εγκέφαλό σας, μπορούν να βοηθήσουν να γίνουν οι κρίσεις σας λιγότερο σοβαρές. Χρησιμοποιείται συχνότερα σε παιδιά που έχουν άσχημες επιληπτικές κρίσεις που ξεκινούν από το ένα μισό του εγκεφάλου τους και εξαπλώνονται στο άλλο ημισφαίριο.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της χειρουργικής επέμβασης στον εγκέφαλο;

Η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο προσφέρει πιθανά οφέλη που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής σας, αλλά ενέχει επίσης σοβαρούς κινδύνους. Οι κίνδυνοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. λοίμωξη
 2. εγκεφαλικό επεισόδιο
 3. παράλυση
 4. προβλήματα ομιλίας
 5. απώλεια της όρασης
 6. απώλεια κινητικών δεξιοτήτων
 7. περισσότερες επιληπτικές κρίσεις

Οι διάφοροι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο ενέχουν διαφορετικούς κινδύνους. Μια ημισφαιρεκτομή μπορεί να επηρεάσει την όραση και την κίνησή σας. Η αφαίρεση ενός συγκεκριμένου λοβού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ομιλίας και μνήμης. Ορισμένοι άνθρωποι που επιλέγουν τη διατομή του μεσολοβίου εμφανίζουν περισσότερες επιληπτικές κρίσεις μετά την επέμβαση. Είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους με τον γιατρό σας.

Τι να περιμένετε μετά τη χειρουργική επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο είναι μια σημαντική επέμβαση που απαιτεί επαρκή ανάρρωση. Εάν υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο, δεν θα πρέπει να σχεδιάζετε να συμμετέχετε σε κανονικές δραστηριότητες για αρκετές εβδομάδες μετά. Θα χρειαστεί να επανέλθετε σε κανονικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Ο χρόνος ανάρρωσης για τη χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο μπορεί να είναι μακρύς. Οι περισσότεροι ασθενείς βιώνουν:

 • μια παραμονή στο νοσοκομείο που διαρκεί τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά τη χειρουργική επέμβαση
 • έντονο πόνο για λίγες ημέρες μετά την επέμβαση
 • μέτριο πόνο και πρήξιμο για αρκετές εβδομάδες
 • απουσία από το σχολείο ή την εργασία για έως και τρεις μήνες

Μπορεί να χρειαστεί να συνεχίσετε να παίρνετε φάρμακα κατά των σπασμών για τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την επέμβαση. Παρά τον μακρύ χρόνο ανάρρωσης, η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο μπορεί να αξίζει τον κόπο για τα άτομα με επιληψία. Μιλήστε με το γιατρό σας εάν πιστεύετε ότι μπορεί να είστε καλός υποψήφιος. Μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της χειρουργικής επέμβασης, καθώς και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές σας.