Μολυσματικές ασθένειες

Αυτός είναι ο λόγος που οι υπέρβαροι νοσούν πιο βαριά με κορωνοϊό

Ο κορωνοϊός μολύνει τα λιποκύτταρα και ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος εντός του σωματικού λίπους, πυροδοτώντας μια σοβαρή ανοσολογική απόκριση που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη βλάβη στο ανθρώπινο σώμα, σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.

Όπως εξήγησαν οι ερευνητές, το πιο πάνω εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει και το γιατί όσοι είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, να νοσηλευτούν ή να οδηγηθούν σε θάνατο, σε περίπτωση που προσβληθούν από κορωνοϊό.

Σημειώνεται ότι η παρούσα μελέτη δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομότιμους και δεν έχει δημοσιευτεί σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, αλλά δίνει μια εικόνα του γιατί ορισμένοι ασθενείς είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στη νόσο COVID-19, ακόμα κι αν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου.

Σύμφωνα με τον Δρ. Philipp Scherer, PhD, ειδικό στη μελέτη των λιποκυττάρων στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας, «ο ιός μπορεί να μολύνει άμεσα τα λιποκύτταρα και σε μια τέτοια περίπτωση τα πράγματα δυσκολεύουν, γιατί η μόλυνση στο λίπος δεν παραμένει στο λίπος, αλλά επηρεάζει σημαντικά και τους γειτονικούς ιστούς».

Γιατί οι υπέρβαροι νοσούν πιο βαριά με κορωνοϊό;

Στη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τον λιπώδη ιστό ασθενών με COVID-19, μέσω βαριατρικής χειρουργικής, για να δουν αν θα μπορούσε να μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Εξέτασαν λοιπόν, διαφορετικούς τύπους προ-λιποκυττάρων που μετατρέπονται σε λιποκύτταρα και κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο λιπώδη ιστό (μακροφάγα λιπώδους ιστού).

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι:

(α) τα λιποκύτταρα θα μπορούσαν να μολυνθούν, παρόλο που δεν παρουσίαζαν υπερβολική φλεγμονή

(β) τα μακροφάγα του ανοσοποιητικού συστήματος θα μπορούσαν να μολυνθούν, προκαλώντας μια σοβαρή φλεγμονώδη απόκριση

(γ) τα προ-λιποκύτταρα, παρόλο που δεν ήταν μολυσμένα, πρόσθεταν στην φλεγμονώδη απόκριση.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον λιπώδη ιστό Ευρωπαίων ασθενών που πέθαναν από COVID-19, βρίσκοντας κορωνοϊό στο λίπος γύρω από διάφορα όργανα, όπως η καρδιά και το έντερο. Όπως εξήγησαν, αυτό το εύρημα θα μπορούσε να συνδεθεί με τη βλάβη που παρατηρείται στα όργανα των ασθενών που νόσησαν σοβαρά με COVID-19.

Σύμφωνα με τον David Kass, MD, καθηγητή καρδιολογίας στο Johns Hopkins Medicine, ο κορωνοϊός φαίνεται να αποφεύγει την ανοσολογική άμυνα του σώματος και να «κολλάει» στον λιπώδη ιστό, κάτι που του επιτρέπει να αναπαραχθεί και να πυροδοτήσει μια σοβαρή ανοσολογική απόκριση. Όπως εξήγησε, «για τους παχύσαρκους, το λίπος αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός τους και νοουμένου ότι ο κορωνοϊός προσκολλάται σε αυτό και παραμένει εκεί, δημιουργείται μια τεράστια δεξαμενή του ιού, ο οποίος τελικά οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές λόγω της έκτασης και της επίδρασής του στους γύρω ιστούς» (Για ποιους άλλους λόγους οι παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο Covid-19;)

Καταληκτικά, οι ερευνητές τόνισαν ότι το μολυσμένο σωματικό λίπος θα μπορούσε να συμβάλει και στη «μακροχρόνια COVID-19», που είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί μακροπρόθεσμα συμπτώματα της νόσου, αρκετούς μήνες μετά την ανάρρωση του ασθενούς (Σε ποιες μακροχρόνιες επιπλοκές της νόσου COVID-19 οδηγεί η παχυσαρκία;).

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για νέες θεραπείες κατά της COVID-19, οι οποίες θα στοχεύουν το σωματικό λίπος. Όπως τόνισαν οι συγγραφείς, τα φάρμακα που διευκολύνουν τη φλεγμονή στον λιπώδη ιστό των παχύσαρκων ασθενών, λογικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν και τους ασθενείς με COVID-19.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Coronavirus Attacks Fat Tissue, Study Says https://www.webmd.com/lung/news/20211209/coronavirus-attacks-fat-tissue

The Coronavirus Attacks Fat Tissue, Scientists Find https://www.nytimes.com/2021/12/08/health/covid-fat-obesity.html