Άσκηση και Υγεία

Ιστότοπος βοηθά τους ηλικιωμένους να παραμείνουν δραστήριοι στο σπίτι

Οι σημερινοί περιορισμοί λόγω του κορωνοϊού και οι συστάσεις που τονίζουν ότι πρέπει να μένουμε στο σπίτι όσο γίνεται περισσότερο, ενδεχομένως να επιδεινώσουν τη σωματική λειτουργία των ηλικιωμένων που συνήθιζαν να κάνουν βόλτες και να γυμνάζονται, με αποτέλεσμα να πέφτουν πιο συχνά, σύμφωνα με φυσιοθεραπευτές από την Αυστραλία, οι οποίοι δημιούργησαν ένα ιστότοπο για να βοηθήσουν τους ηλικιωμένους να παραμείνουν ενεργοί ακόμη και στο σπίτι τους.

Τι περιλαμβάνει και σε τι βοηθά ο ιστότοπος Safe Exercise at Home τους ηλικιωμένους;

Ο ιστότοπος Safe Exercise at Home, ξεκίνησε με την συνεργασία ινστιτούτων, πανεπιστημίων, υπηρεσιών υγείας, γιατρών και φυσιοθεραπευτών από την Αυστραλία, να μοιράζεται απλές λειτουργικές ασκήσεις και να δίνει ιδέες για ασφαλείς τρόπους άσκησης, ώστε οι ηλικιωμένοι να αυξήσουν τα επίπεδα της δραστηριότητας τους ενώ βρίσκονται στο σπίτι.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και την αναπληρώτρια καθηγήτρια της Western Health, Cathy Said, είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που ήταν σωματικά δραστήρια πριν την καραντίνα, να διατηρήσουν αυτό το επίπεδο δραστηριότητας και στο σπίτι.

Ο ιστότοπος, ο οποίος είναι προσβάσιμος και μέσω υπολογιστή και μέσω κινητού, παρέχει πληροφορίες και εκπαιδευτικά βίντεο, σε τρία διαφορετικά επίπεδα φυσικής κατάστασης, κίνητρα για άσκηση και συμβουλές για ασφαλή άσκηση στο σπίτι.

Οι συμβουλές για ασφαλή άσκηση στο σπίτι, ανάμεσα σε άλλα, τονίζουν στους ηλικιωμένους ότι πρέπει να έχουν κοντά τους κάποιον όταν κάνουν ασκήσεις ή το τηλέφωνο κοντά τους μήπως συμβεί κάτι. Τους εξηγούν επίσης το πόσο σημαντικό είναι να παρακολουθούν αν νιώσουν πόνο και να ακούνε το σώμα τους όταν ασκούνται, σταματώντας κάθε φορά εκεί που πρέπει. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουν ότι η επανέναρξη της άσκησης πρέπει να γίνεται με αργούς ρυθμούς στην περίπτωση που κάποιος ηλικιωμένος έχει περάσει κάποια ασθένεια, όπως για παράδειγμα το κοινό κρυολόγημα.

Η καθηγήτρια υγείας, Cathie Sherrington, που δουλεύει στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, εξήγησε ότι οι άνθρωποι που ήταν δραστήριοι, αλλά πλέον είναι λιγότερο δραστήριοι, κινδυνεύουν να χάσουν τις λειτουργικές τους ικανότητες και διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πτώσεων. Για τον λόγο αυτό, συνιστάται καθημερινή άσκηση, ακόμη και στο σπίτι και ο  συγκεκριμένος ιστότοπος παρέχει μεγάλη βοήθεια. Μάλιστα, οι συστάσεις προς τους ηλικιωμένους για θέματα άσκησης, τονίζουν ότι όλα τα ηλικιωμένα άτομα πρέπει να ασκούνται καθημερινά, κάνοντας μια σειρά φυσικών δραστηριοτήτων, όπως σωματικές ασκήσεις, ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ευελιξίας.

Σχετικά με τον ιστότοπο, ο κλινικός φυσιοθεραπευτής, Rik Dawson, διευθυντής της Αυστραλιανής Ένωσης Φυσιοθεραπείας και μέλος της ομάδας που ανέπτυξε τον ιστότοπο, δήλωσε ότι πολλοί από τους ασθενείς του, του ζητούν συμβουλές για ασφαλείς τρόπους άσκησης στο σπίτι, τονίζοντας πως αυτός ο ιστότοπος μπορεί να τους δώσει τις συμβουλές που χρειάζονται με πολύ κατανοητό τρόπο και μάλιστα μέσα από βίντεο.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος ιστότοπος παρέχει και κίνητρα στους ηλικιωμένους για να αρχίσουν να ασκούνται, παραθέτοντας τα αποτελέσματα που αποκόμισαν άλλοι ηλικιωμένοι που συνέχισαν την άσκηση.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Use it or lose it': Website helps older people stay active at home https://medicalxpress.com/news/2020-05-website-older-people-home.html

For older people and those with chronic health conditions, staying active at home is extra important https://medicalxpress.com/news/2020-04-older-people-chronic-health-conditions.html

safe exercise at home https://www.safeexerciseathome.org.au/