Ψυχική υγεία

Αυξημένο άγχος παιδιών λόγω πανδημίας: Συμβουλές μιας ψυχολόγου

Η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά τον τελευταίο χρόνο και στην Ελλάδα και θύματα όλης αυτής της νοσηρής κατάστασης έχουν πέσει και τα παιδιά, όπου η ισορροπημένη καθημερινότητά τους και ρουτίνα τους έχει διαταραχθεί. Τα σχολεία παραμένουν κλειστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν χάσει την προσωπική επαφή με τους φίλους τους, που είναι πολύ σημαντική για την κοινωνικοποίησή τους και δεν αθλούνται. Οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν αλλαγές στη συμπεριφορά των παιδιών τους λόγω του εγκλεισμού.

Τα παιδιά και οι έφηβοι που αντιμετωπίζουν αυξημένο άγχος και θυμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, θα χρειαστούν καθοδήγηση και επικύρωση των συναισθημάτων τους, καθώς η ζωή τους συνεχίζει να αλλάζει, δήλωσε η Robyn Mehlenbeck, διευθύντρια του Κέντρου Ψυχολογικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου George Mason και καθηγήτρια κλινικής ψυχολογίας στο College of Humanities and Social Sciences.

Όπως εξήγησε, είναι πολύ σημαντικό να επικυρωθούν τα συναισθήματα των παιδιών, καθώς περνούν – και θα συνεχίσουν να περνούν- από διάφορες αγχωτικές και μεταβαλλόμενες καταστάσεις σε διαφορετικές χρονικές στιγμές λόγω COVID-19. Υπογράμμισε μάλιστα, ότι είναι πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι κάποια παιδιά χαμογελούν συνέχεια, γιατί αυτό σημαίνει ότι καταστέλλουν τα συναισθήματα τους, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο θυμό και άγχος.

Γιατί τα παιδιά νιώθουν άγχος και θυμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας;

Τα παιδιά και οι έφηβοι, εδώ και ένα χρόνο βρίσκονται αντιμέτωποι με κάτι τόσο άγνωστο και έξω από την κανονικότητα που είχαν συνηθίσει. Η στέρηση πολλών καθημερινών και άλλοτε δεδομένων πραγμάτων, λόγω των επιβαλλόμενων μέτρων για την μείωση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τους δημιουργεί άγχος, που οδηγεί σε εκρήξεις θυμού:

  • Στέρηση καθημερινής φυσικής επαφής με φίλους: Ένα χρόνο πριν, τα παιδιά ήταν συνηθισμένα να βλέπουν καθημερινά τους φίλους τους, πράγμα που σήμερα είναι αδύνατον. Αυτή η αλλαγή πυροδοτεί συνήθως συναισθήματα θυμού και αντιδραστικότητας.
  • Απομάκρυνση από το σχολείο και από τις απογευματινές δραστηριότητες: Ο εγκλεισμός και η αλλαγή στην καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, που περιελάμβανε το σχολείο και τις απογευματινές τους δραστηριότητες, τους προκαλεί θυμό και συναισθήματα πλήξης.
  • Στέρηση βόλτας με φίλους ή με οικογένεια: Οι κοινωνικές αποστάσεις που καλούμαστε να διατηρούμε από άλλους ανθρώπους, δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε τις κλασικές μας βόλτες με τους φίλους μας. Αυτό, για έναν έφηβο κυρίως, είναι πολύ δύσκολο. Η απομόνωση στο σπίτι και η στέρηση των φίλων του, του δημιουργεί άγχος και τον κάνει να κλείνετε στον εαυτό του ή να αντιδρά με το παραμικρό.

Για τους πιο πάνω λόγους, οι γονείς καλούνται να αφουγκραστούν και να κατανοήσουν τα συναισθήματα του παιδιού τους, μέσα από εποικοδομητικές συζητήσεις και πρακτικές.

Πώς θα μειώσετε τον θυμό και το άγχος των παιδιών σας;

Η Δρ. Mehlenbeck αναφέρει μερικούς τρόπους με τους οποίους οι γονείς μπορούν να μειώσουν το άγχος και τον θυμό που νιώθουν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

  • Ανακατεύθυνση θυμού: Βοηθήστε το παιδί σας να ανακατευθύνει τον θυμό του, διοχετεύοντας την ενέργεια του σε δραστηριότητες που το κάνουν να νιώθει όμορφα.
  • Άσκηση ευγνωμοσύνης: Η έρευνα δείχνει ότι η άσκηση ευγνωμοσύνης μπορεί να μειώσει τα αισθήματα θυμού. Για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, ζητήστε από το παιδί σας, πριν πάει για ύπνο, να σημειώνει σε ένα χαρτί 1-2 πράγματα για το οποία νιώθει ευγνώμων. Σύμφωνα με την Δρ. Mehlenbeck, αυτή η πρακτική μπορεί να βελτιώσει την διάθεση του παιδιού και να κατευνάσει τον θυμό του.
  • Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής: Πολλά παιδιά, ακόμη και αυτά που από τη φύση τους είναι εξωστρεφή, μπορεί να αισθανθούν άγχος στην ιδέα ότι θα επιστρέψουν στο σχολείο και θα αρχίσουν να λαμβάνουν μέρος σε ομαδικές δραστηριότητες. Επιπρόσθετα, το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η χρήση μάσκας, η οποία αποκρύπτει οπτικά στοιχεία του προσώπου, με τα οποία ήταν εξοικειωμένα τα παιδιά, προκαλώντας τους σύγχυση. Σύμφωνα με την Δρ. Mehlenbeck, οι γονείς πρέπει να διδάξουν στα παιδιά τους να κάνουν ασκήσεις βαθιάς αναπνοής όταν νιώθουν άγχος, θυμό ή σύγχυση.
  • Ασφαλείς συναντήσεις με φίλους: Τώρα που ο καιρός αρχίζει να ζεσταίνει, η ανάγκη των παιδιών για βόλτες και συναντήσεις με φίλους αρχίζει να μεγαλώνει. Οι γονείς λοιπόν, πρέπει να βοηθήσουν τα παιδιά τους να εξοικειωθούν με τα μέτρα προστασίας (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, αποστάσεις), ώστε να μπορούν να συναντιούνται με ασφάλεια με τους φίλους τους σε εξωτερικούς χώρους.
  • Μιλήστε στο παιδί σας με ειλικρίνεια: Τα σχολεία σιγά σιγά ανοίγουν, ωστόσο η σχολική ρουτίνα θα είναι εντελώς διαφορετική. Μιλήστε λοιπόν στα παιδιά σας για την νέα πραγματικότητα για να μην απογοητευτούν και εξηγήστε τους ότι παρά τις αλλαγές, σημασία έχει ότι θα μπορούν να βλέπουν τους φίλους τους καθημερινά.


+ 2 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Psychology professor's tips for kids and teens with pandemic anger and anxiety https://medicalxpress.com/news/2021-04-psychology-professor-kids-teens-pandemic.html

When will children be able to get the COVID-19 vaccine? https://medicalxpress.com/news/2021-03-children-covid-vaccine.html