Μολυσματικές ασθένειες

Αυξημένος ο κίνδυνος θρόμβων αίματος ακόμη και σε ήπια νοσούντες με Covid

Οι άνθρωποι που νόσησαν ήπια με COVID-19 τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, σύμφωνα με μια νέα Βρετανική μελέτη. (Θρόμβοι στο πόδι: Πώς να τους προλάβουμε!)

Τα άτομα που νόσησαν ήπια με COVID-19 διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος;

Τα άτομα που νόσησαν ήπια με COVID-19, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, σύμφωνα με τη νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart. (COVID-19: Συχνότεροι οι θρόμβοι αίματος από την ίδια τη νόσο παρά από το εμβόλιο)

Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ήπια νοσούντες είχαν 2,7 φορές υψηλότερο κίνδυνο θρόμβων αίματος και 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν νόσησαν με COVID-19.

Τα άτομα που νόσησαν σοβαρά και χρειάστηκαν νοσηλεία, διέτρεχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβων αίματος. Συγκεκριμένα, είχαν 28 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν θρόμβους αίματος. (Εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε!)

Επιπρόσθετα, τα άτομα που νόσησαν ήπια είχαν σχεδόν 22 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια και 17,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο. Ενώ, οι ασθενείς που χρειάστηκαν νοσηλεία, είχαν περισσότερες από 100 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτές τις αιτίες, συγκριτικά με τα άτομα που δεν νόσησαν ποτέ με COVID-19. (COVID-19: Συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θρόμβωσης, μήνες μετά την ανάρρωση)

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου ήταν υψηλότερος τις πρώτες 30 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Το CNBC, αναφερόμενο στη μελέτη, επισήμανε ότι παρακολούθησε 18.000 άτομα που μολύνθηκαν με COVID-19 τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, τους οποίους συνέκρινε με 34.000 άτομα που δεν νόσησαν. Η μελέτη ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021 και ξεκίνησε πριν από την έναρξη των εμβολιασμών στη Βρετανία, τον Δεκέμβριο του 2020. (Οι ασθενείς με COVID-19 βρίσκονται σε κίνδυνο για 20 καρδιαγγειακές παθήσεις)

Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον αυξανόμενο καρδιαγγειακό κίνδυνο που διατρέχουν τα άτομα που μολύνθηκαν με COVID-19 στο παρελθόν (είτε ήπια, είτε σοβαρά), ο οποίος είναι μεγαλύτερος σε χώρες με περιορισμένη πρόσβαση στον εμβολιασμό και κατά συνέπεια ο πληθυσμός τους εκτίθεται περισσότερο στη νόσο COVID-19. (Πώς η καρδιαγγειακή νόσος αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου από COVID-19;)

Ποια συμπτώματα προκαλεί ένας θρόμβος αίματος;

Υπάρχουν πολλά σημάδια και συμπτώματα που υποδηλώνουν θρόμβο αίματος, τα οποία πρέπει να γνωρίζετε για να μπορέσετε να σώσετε τη ζωή σας ή ενός άλλου ατόμου. (Αντισυλληπτικά χάπια: Αυξάνουν τον κίνδυνο θρόμβωσης σε παχύσαρκες γυναίκες)

Συμπτώματα θρόμβου αίματος στο χέρι ή στο πόδι:

 • Οίδημα (πρήξιμο)
 • Πόνος και ευαισθησία που δεν είναι αποτέλεσμα τραυματισμού
 • Ζεστό δέρμα στην αφή
 • Ερυθρότητα δέρματος

Συμπτώματα θρόμβου αίματος στον πνεύμονα:

Αν έχετε κάποιο από τα πιο πάνω συμπτώματα, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.(Βαθιά φλεβική θρόμβωση: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς θεραπεύεται;)

Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο θρόμβων αίματος;

Για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων αίματος:

 • Ενημερωθείτε για τους θρόμβους
 • Ενημερωθείτε για τα σημάδια και τα συμπτώματα που προκαλούν οι θρόμβοι
 • Πριν από μια επέμβαση, συζητήστε με τον γιατρό σας για τους θρόμβους
 • Αν έχετε συμπτώματα θρόμβου, επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας
 • Αν ταξιδεύετε πολλές ώρες με αεροπλάνο ή τρένο, φροντίστε να σηκώνεστε και να μετακινείτε το σώμα σας. Αν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κάντε στάσεις όπου μπορείτε και τεντώστε το σώμα σας.
 • Διατηρήστε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα
 • Μην καπνίζετε

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Blood Clot Risk Much Higher in Mild Covid Sufferers, Study Finds https://www.webmd.com/lung/news/20221026/blood-clot-risk-much-higher-in-mild-covid-sufferers-study-finds

Cardiovascular disease and mortality sequelae of COVID-19 in the UK Biobank https://heart.bmj.com/content/heartjnl/early/2022/09/21/heartjnl-2022-321492.full.pdf

BLOOD CLOT INFO: RISKS, SYMPTOMS, AND PREVENTION https://www.stoptheclot.org/about-clots/blood-clot-info/