Αυτοάνοσα νοσήματα

Αύξηση βάρους λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Μια αληθινή ιστορία

Έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα και αντιμετωπίζετε πρόβλημα με τα κιλά σας; Πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε ότι δεν είστε οι μόνοι. Πιο κάτω, η Ryn Millican, μοιράζεται την δική της ιστορία μαζί μας και παράλληλα μας δίνει συμβουλές για το πώς θα διαχειριστούμε ένα παρόμοιο πρόβλημα.

Πώς επηρεάζει η ρευματοειδής αρθρίτιδα το σωματικό βάρος; Πώς θα το διαχειριστείτε;

«Θα είμαι ειλικρινής. Τρώω πάντα ανάλογα με την περίσταση και τη διάθεσή μου. Είτε γιατί νιώθω άγχος στη δουλειά μου, είτε γιατί αρραβωνιάστηκε κάποιος φίλος, είτε γιατί βγήκα για ποτό, είτε γιατί είχα μια πιεστική μέρα και θέλω ένα άνετο και χαλαρωτικό δείπνο. Ουσιαστικά, είτε πρόκειται για χαρούμενο, είτε για θλιβερό γεγονός, το φαγητό είναι πάντα ο καλύτερος μου σύντροφος. Ωστόσο, δεν είχα ποτέ πρόβλημα με το βάρος μου, μέχρι που εμφάνισα ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση ασθένεια, που προκαλεί πολλά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα. Αυτό, αυτόματα για εμένα σήμαινε ότι θα είχα περισσότερους λόγους να φάω.  Από την άλλη, η ρευματοειδής αρθρίτιδα άρχισε να με δυσκολεύει στην άσκηση. Παλαιότερα, συνήθιζα να παίζω τένις και να είμαι πολύ δραστήρια, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, η ασθένειά μου, μου το έκανε όλο και πιο δύσκολο μέχρι που ήταν πια εμφανές ότι το τένις, μου έκανε περισσότερο κακό, παρά καλό. Χωρίς λοιπόν τακτική άσκηση, τα κιλά μου αρχίσαν να συσσωρεύονται.

Επιπρόσθετα, ένα τρίτο εμπόδιο που είχα για να ελέγξω το βάρος μου, ήταν οι παρενέργειες των φαρμάκων που έπαιρνα για την αρθρίτιδα. Μέσα σε μόλις ένα μήνα, μου προσέθεσαν περίπου 20 κιλά και παρόλο που κάποια στιγμή σταμάτησαν να λειτουργούν και τα διέκοψα, όπως ήταν φυσικό δεν πήραν μαζί τους και τα κιλά μου.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα με ανάγκασε να συνειδητοποιήσω ότι πρέπει να επιλέγω τα τρόφιμα που τρώω. Όσο πιο καθαρά ήταν, τόσο πιο καλά ένιωθα. Πέρασα περιόδους (30 μέρες) κατά τις οποίες διέκοψα εντελώς κάποια τρόφιμα, όπως τη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά προϊόντα κ.ο.κ και πραγματικά κάθε φορά που το κάνω αισθάνομαι καλύτερα, την ίδια στιγμή που παράλληλα κάνω και αποτοξίνωση στον οργανισμό μου.

Αν με ρωτήσετε σήμερα αν έφτασα στο φυσιολογικό μου βάρος, θα σας πω όχι, αλλά έχασα αρκετά κιλά ώστε να μπορώ να περπατάω καθημερινά και να ασκούμαι όσο μου επιτρέπει το σώμα μου. Επιπρόσθετα, συνήθισα να τρώω υγιεινές τροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και κατά συνέπεια έχω φυσιολογική αρτηριακή πίεση, καρδιακό ρυθμό, χοληστερίνη και γλυκόζη στο αίμα μου. Έμαθα ουσιαστικά να αγκαλιάζω τις θετικές πτυχές της αλλαγής μου, πέραν από τους αριθμούς που αναγράφονται στη ζυγαριά, χωρίς βέβαια να υποτιμώ το πόσο σημαντική είναι η απώλεια βάρους για την υγεία.

Εάν προσπαθείτε λοιπόν να ελέγξετε το βάρος σας και έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα, μην είστε πολύ σκληροί με τον εαυτό σας:

  • Προσέξτε τα γεύματα σας και κάντε υγιεινές επιλογές.
  • Καταναλώστε υγιεινά σνακ και απομακρύνετε τα ανθυγιεινά τρόφιμα από το σπίτι σας.
  • Περπατήστε και ασκηθείτε όσο σας επιτρέπει το σώμα σας.

Να θυμάστε πάντα, πως πέραν από το σωματικό σας βάρος, πολλές πτυχές της υγείας σας μπορούν να βελτιωθούν με υγιεινές συνήθειες και διατροφικές επιλογές».

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved