Βότανα

Cat’s claw: Ποια είναι τα πιθανά οφέλη του για την υγεία;

Το cat’s claw («νύχι της γάτας») είναι ένα είδος αναρριχώμενου αμπελιού που αναπτύσσεται κυρίως στα τροπικά δάση του Αμαζονίου, της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τα αγκάθια του μοιάζουν με νύχια γάτας, απ’ όπου προκύπτει και η ονομασία του. Υπάρχουν δύο είδη του cat’s claw, το Uncaria guianensis και το Uncaria tomentosa, εκ των οποίων το τελευταίο χρησιμοποιείται περισσότερο στα εμπορικά σκευάσματα cat’s claw που κυκλοφορούν στην αγορά.

Τα βασικά ενεργά συστατικά του cat’s claw, όπως η ρινχοφυλλίνη και η ισορρυγχοφυλλίνη, εξάγονται από το φλοιό και τη ρίζα του φυτού. Το αφέψημα του φλοιού είναι αυτό που καταναλώνεται ευρέως για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Η φαρμακευτική χρήση του cat’s claw χρονολογείται πριν από 2000 χρόνια, όπου οι ιθαγενείς πληθυσμοί της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής το χρησιμοποιούσαν για να αποτρέψουν την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών.

Στις μέρες μας, το cat’s claw χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής για διάφορες παθήσεις, όπως η νόσος του Alzheimer, ο καρκίνος, η αρθρίτιδα, τα πεπτικά έλκη, η εκκολπωματίτιδα, η κολίτιδα, η γαστρίτιδα, οι αιμορροΐδες, τα παράσιτα, το σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου και οι ιογενείς λοιμώξεις (πχ. έρπης, ιός ανθρώπινων θηλωμάτων, HIV).

Σε ποιες παθήσεις μπορεί να είναι ωφέλιμη η χρήση του cat’s claw;

  • Αρθρίτιδα

Η αντιφλεγμονώδης δράση που παρουσιάζει το cat’s claw φαίνεται πως μπορεί να ωφελήσει άτομα που πάσχουν από αρθρίτιδα, είτε κατά τη χρήση του ξεχωριστά είτε ως συμπληρωματική θεραπεία για τη μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και του οιδήματος.

  • Καρκίνος

Σε εργαστηριακές μελέτες έχει παρατηρηθεί ευεργετική δράση του cat’s claw όσον αφορά την αναστολή της ανάπτυξης ορισμένων καρκινικών κυττάρων, όπως αυτά του ανθρώπινου καρκίνου της ουροδόχου κύστης και του μαστού. Ωστόσο, σε περιπτώσεις όπως η παιδιατρική λευχαιμία, έχει παρατηρηθεί διέγερση της επιβίωσης των καρκινικών κυττάρων, γεγονός το οποίο υποδηλώνει πως ίσως το cat’s claw να μην παρουσιάζει ευεργετική δράση για όλους τους τύπους καρκίνου.

Επιπλέον, μερικές μικρές μελέτες έχουν δείξει πως το cat’s claw μπορεί να προστατεύσει από τα ασυνήθιστα χαμηλά επίπεδα των λευκών αιμοσφαιρίων και να μειώσει τις ανεπιθύμητες παρενέργειες σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε άτομα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας.

  • Γαστρεντερικές διαταραχές

Οι γλυκοσίδες κινοβικού οξέος, που περιέχει το cat’s claw, φαίνεται να ευθύνονται για την ευεργετική δράση που αυτό παρουσιάζει στη μείωση της εντερικής φλεγμονής και ως αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση διαφόρων πεπτικών παθήσεων. Παρόλα αυτά κάτι τέτοιο δεν έχει αποδειχθεί από μελέτες σε ανθρώπους.

  • Λοίμωξη από HIV (AIDS)

Αναφορές υπάρχουν για αποτελεσματική χρήση του cat’s claw ενάντια στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV), χωρίς όμως αυτό να υποστηρίζεται από επιστημονικά δεδομένα.

  • Λοίμωξη από SARS-CoV-2

Υπάρχουν ισχυρισμοί πως το cat’s claw μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων ιογενών λοιμώξεων, μια εκ των οποίων είναι και η λοίμωξη COVID-19. Παρόλο που δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα που να επιβεβαιώνουν κάτι τέτοιο, μια μελέτη in silico του 2020 έδειξε καλά προβλεπόμενα θεραπευτικά προφίλ για ορισμένες φυτοχημικές ουσίες του cat’s claw, το οποίο υποδηλώνει πιθανή αποτελεσματικότητα του ως συμπληρωματική ή εναλλακτική θεραπεία για τη λοίμωξη COVID-19. Ωστόσο, απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα για την αξιολόγηση της πιθανής αυτής αποτελεσματικότητας.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του cat’s claw;

Το cat’s claw θεωρείται ασφαλές όταν καταναλώνεται για σύντομα χρονικά διαστήματα και σε φυσιολογικές δόσεις. Ωστόσο, σπάνια μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως ο πονοκέφαλος, η ζάλη και ο έμετος σε μερικούς ανθρώπους.

Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές για πιθανή μείωση της αρτηριακής πίεσης και  επιβράδυνση της πήξης του αίματος λόγω χρήσης του cat’s claw, ενώ όταν χρησιμοποιείται σε υπερβολικά μεγάλες δόσεις μπορεί να γίνει ακόμη και τοξικό.

Ποια άτομα πρέπει να είναι προσεκτικά με τη χρήση του cat’s claw;

Το cat’s claw μπορεί να προκαλέσει διέγερση του ανοσοποιητικού συστήματος, γεγονός που θα μπορούσε να επιδεινώσει τα συμπτώματα των αυτοάνοσων ασθενειών, επομένως άτομα που αντιμετωπίζουν τέτοιες ασθένειες πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση του.

Γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούν προϊόντα cat’s claw, όπως επίσης και άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή, καθώς υπάρχει πιθανότητα αλληλεπίδρασής αυτών.

Συγκεκριμένα, το cat’s claw μπορεί να αλληλοεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα για τον HIV, που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης, αλλά και να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και την πήξη του αίματος. Για το λόγο αυτό σε οποιαδήποτε περίπτωση είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν τη χρήση του.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Cat's Claw https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=CatsClaw

Cat's Claw https://www.nccih.nih.gov/health/cats-claw

Cat's Claw https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/cat-claw

Uncaria tomentosa (cat’s claw): a promising herbal medicine against SARS-CoV-2/ACE-2 junction and SARS-CoV-2 spike protein based on molecular modeling https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7657399/

Cat's claw: an Amazonian vine decreases inflammation in osteoarthritis https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17210508/

Pharmacology and therapeutic uses of cat's claw https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19451609/

Antimutagenic and antiherpetic activities of different preparations from Uncaria tomentosa (cat's claw) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24447975/