Πρόληψη και θεραπεία

CDC: Δεν χρειάζεται ενισχυτική δόση του εμβολίου της Pfizer

Δεν πέρασαν πολλές ημέρες αφότου η Pfizer ανακοίνωσε την πρόθεση της να ζητήσει έγκριση από την FDA για μια τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου που κατασκεύασε για την καταπολέμηση της νόσου COVID-19, με το CDC, την FDA και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας να ανακοινώνουν από κοινού ότι ένα τέτοιο βήμα είναι πολύ νωρίς για να αποφασιστεί, γιατί τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα δεν το καθιστούν αναγκαίο στο παρόν στάδιο.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι χρειάζονται τρίτη δόση του εμβολίου της Pfizer;

Η Pfizer στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες, υπογράμμισε ότι μια συνεχιζόμενη δοκιμή του εμβολίου της δείχνει ενθαρρυντικά δεδομένα για την λήψη μιας τρίτης δόσης μετά το πέρας 6 μηνών από την δεύτερη δόση. Μάλιστα, η εταιρία δήλωσε ότι η μελέτη της υποστηρίζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της ενάντια στην μετάλλαξη βήτα που εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Νότια Αφρική.

Την ίδια στιγμή, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο και δημοσιεύθηκε στο Nature, διαπίστωσε ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer παρήγαγαν ισχυρά εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μετάλλαξης δέλτα σε εργαστηριακές δοκιμές. Ωστόσο, η Pfizer θεωρεί ότι μια τρίτη αναμνηστική δόση, θα ενισχύσει περεταίρω το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργώντας περισσότερα αντισώματα, τα οποία θα μπορούν να ανταπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά ενάντια σε όλες τις μεταλλάξεις.

Η Pfizer μαζί με την BioNTech, επικαλέστηκαν στοιχεία από το Ισραήλ, θέλοντας να δείξουν ότι το υφιστάμενο σχήμα του εμβολίου τους, δηλαδή οι δύο δόσεις του mRNA εμβολίου τους, παρέχει μειωμένη προστασία, έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση, κατά της μετάλλαξης δέλτα, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο και μολύνει ακόμη και τους πλήρως εμβολιασμένους.

Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της Pfizer, οι Κυβερνητικές Υπηρεσίες Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, δημοσίευσαν μια κοινή δήλωση στην οποία φαίνεται να διατυπώνουν διαφορετική άποψη. «Οι Αμερικανοί που έχουν εμβολιαστεί πλήρως με το εμβόλιο της Pfizer δεν χρειάζονται ενισχυτική δόση αυτή τη στιγμή. Η FDA, το CDC και τα NIH συμμετέχουν σε μια μεγάλη επιστημονική μελέτη που στόχο έχει να εξετάσει το εάν και πότε θα χρειαστεί μια τρίτη ενισχυτική δόση», σημείωσαν στην ανακοίνωση τους, τονίζοντας ότι η εν λόγω μελέτη εξετάζει και συνδυάζει εργαστηριακά δεδομένα, δεδομένα κλινικών δοκιμών και δεδομένα από φαρμακευτικές εταιρίες, για να παρθούν συγκεκριμένες αποφάσεις στην βάση απτών αποτελεσμάτων.

«Σε περίπτωση που τα επιστημονικά ευρήματα αποδείξουν ότι πράγματι οι αναμνηστικές δόσεις είναι απαραίτητες, τότε οι κυβερνήσεις δηλώνουν έτοιμες να τις προμηθευτούν και να τις χορηγήσουν στον πληθυσμό. Μέχρι στιγμής όμως, τα δεδομένα δείχνουν ότι κάτι τέτοιο δεν κρίνεται απαραίτητο», καταλήγει η ανακοίνωση των Κυβερνητικών Υπηρεσιών Υγείας.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

CDC and Pfizer at Odds Over Need for COVID-19 Booster Shots https://www.webmd.com/vaccines/covid-19-vaccine/news/20210709/cdc-and-pfizer-at-odds-over-need-for-covid-19-booster-shots

Joint CDC and FDA Statement on Vaccine Boosters https://www.hhs.gov/about/news/2021/07/08/joint-cdc-and-fda-statement-vaccine-boosters.html

Pfizer and BioNTech Provide Update on Booster Program in Light of the Delta-Variant https://investors.biontech.de/news-releases/news-release-details/pfizer-and-biontech-provide-update-booster-program-light-delta

BNT162b2-elicited neutralization of B.1.617 and other SARS-CoV-2 variants https://www.nature.com/articles/s41586-021-03693-y