Μολυσματικές ασθένειες

CDC: Εστία μετάδοσης κορωνοϊού τα γυμναστήρια χωρίς μάσκες

Τα γυμναστήρια αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού (COVID-19) όταν δεν χρησιμοποιούνται μάσκες, ακόμη και αν ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες κοινωνικής απόστασης, σύμφωνα με νέα έκθεση του CDC.

Γιατί τα γυμναστήρια αποτελούν σημαντικές εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού;

Το CDC δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες μια έκθεση με ευρήματα από την Χαβάη και το Σικάγο, τα οποία δείχνουν ότι τα γυμναστήρια αποτέλεσαν εστίες υψηλού κινδύνου μετάδοσης του κορωνοϊού το περασμένο καλοκαίρι, διότι δεν χρησιμοποιούνταν μάσκες.

Ειδικότερα, στη Χαβάη, τον περασμένο Ιούλιο, κατά τη διάρκεια μαθημάτων γυμναστικής με σταθερά ποδήλατα, τα οποία διήρκησαν τρεις συνεχόμενες ημέρες, κόλλησαν κορωνοϊό 21 άτομα. Τα ποδήλατα απείχαν 2 μέτρα μεταξύ τους, αλλά οι συμμετέχοντες δεν φορούσαν μάσκες. Μάλιστα, ένας από τους συμμετέχοντες ήταν εκπαιδευτής kickboxing, ο οποίος εκείνη την περίοδο παρέδιδε μαθήματα στους μαθητές του, οι οποίοι επίσης δεν φορούσαν μάσκες, με αποτέλεσμα να συνεχιστεί η διάδοση του κορωνοϊού.

Στο Σικάγο, 55 από τα 81 άτομα που συμμετείχαν σε προγράμματα γυμναστικής υψηλής έντασης την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, κόλλησαν κορωνοϊό. Τα μαθήματα πραγματοποιούνταν με 10-15 άτομα, τα οποία κρατούσαν αποστάσεις 2 περίπου μέτρων μεταξύ τους. Στην είσοδο του γυμναστηρίου απαιτείτο η χρήση μάσκας και πραγματοποιούνταν έλεγχοι θερμοκρασίας, αλλά όταν άρχιζε το μάθημα, οι συμμετέχοντες μπορούσαν να αφαιρέσουν τις μάσκες τους. Σύμφωνα με την έκθεση του CDC «η υψηλής έντασης άσκηση αυξάνει την αναπνοή, γεγονός που σε κλειστούς χώρους διευκολύνει την μετάδοση του SARS-CoV-2».

Τελικό συμπέρασμα των ερευνητών του CDC, ήταν ότι και στις δύο περιπτώσεις ο κύριος παράγοντας που διευκόλυνε την μετάδοση του κορωνοϊού ήταν η απουσία μάσκας.

Σημειώνεται ότι στις εγκαταστάσεις του γυμναστηρίου της Χαβάης, οι πόρτες και τα παράθυρα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων ήταν κλειστά, γεγονός που σύμφωνα με τους ερευνητές ενδέχεται να αύξησε τον κίνδυνο μετάδοσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι  ερευνητές του CDC ενθαρρύνουν τα γυμναστήρια και όλους τους χώρους που ασχολούνται με την άθληση να απαιτούν από τους συμμετέχοντες να φορούν μάσκα κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, να τηρούν τις ενδεικνυόμενες αποστάσεις, να αερίζουν καλά τους χώρους τους και να ελαχιστοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τον αριθμό των παρευρισκομένων στον ίδιο χώρο. Τέλος, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι είναι καλό να προτιμάται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, διότι μειώνεται ουσιαστικά ο κίνδυνος μετάδοσης τους SARS-CoV-2.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

CDC: Gym Sessions Without Masks Can Spread COVID-19 https://www.webmd.com/lung/news/20210226/cdc-says-gym-sessions-without-masks-can-spread-covid-19

Community Transmission of SARS-CoV-2 at Three Fitness Facilities — Hawaii, June–July 2020 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7009e1.htm?s_cid=mm7009e1_w

COVID-19 Outbreak Among Attendees of an Exercise Facility — Chicago, Illinois, August–September 2020 https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/70/wr/mm7009e2.htm?s_cid=mm7009e2_w