Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

CDC: Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έλαβαν την τρίτη δόση του εμβολίου πριν την έγκριση

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση του εμβολίου της Moderna ή της Pfizer για την νόσο COVID-19, το οποίο ωστόσο δεν έχει πλήρως εγκριθεί ακόμη από την FDA, σύμφωνα με το ABC News.

Η εκτίμηση των 1,1 εκατομμυρίων τρίτων δόσεων είναι πιθανώς υποτιμημένη, σύμφωνα με το έγγραφο του CDC, στο οποίο βασίστηκε το ABC News. «Στον αριθμό αυτό συγκαταλέγονται άνθρωποι που έλαβαν δύο εμβόλια της Moderna και της Pfizer και στη συνέχεια έλαβαν μια τρίτη ενισχυτική δόση, αλλά δεν υπολογίζονται τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο Johnson & Johnson και στη συνέχεια έλαβαν ως ενισχυτική δόση, είτε το εμβόλιο της Moderna, είτε το εμβόλιο της Pfizer».

Σύμφωνα με το ABC News, η Φλόριντα, το Οχάιο, η Καλιφόρνια, το Ιλινόις και το Τενεσί ανέφεραν τον μεγαλύτερο αριθμό ατόμων που έκαναν την τρίτη μη εξουσιοδοτημένη ενισχυτική δόση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι αρχές του CDC δεν έχουν καθορίσει εάν οι άνθρωποι που έκαναν το τρίτο εμβόλιο, το έκαναν με τη συμβουλή του γιατρού τους ή αυτοβούλως.

Να υπενθυμίσουμε ότι η FDA δεν έχει εγκρίνει ακόμη το ενισχυτικό εμβόλιο, παρόλο που μερικοί γιατροί ενθάρρυναν τους σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς τους να το κάνουν.  Σημειώνεται ότι η FDA αναμένεται να εγκρίνει το τρίτο ενισχυτικό εμβόλιο για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα εντός των ημερών.

Σημειώνεται επίσης ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή του CDC για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης (ACIP), συζήτησαν το ενδεχόμενο ενισχυτικών δόσεων σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα. Υπενθυμίζεται ότι και σε προηγούμενη συνάντηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC για τις Πρακτικές Ανοσοποίησης, στα τέλη Ιουλίου, τα μέλη της επιτροπής εξέφρασαν ανησυχίες για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και συζήτησαν την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης για την πλήρη προστασία τους από την νόσο COVID-19. Τονίζεται ότι η επιτροπή δεν μπορεί να συστήσει το ενισχυτικό εμβόλιο έως ότου η FDA δώσει την πλήρη έγκριση της ή τροποποιήσει την τρέχουσα άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης.

Ο Camille Kotton, μέλος της επιτροπής και γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, δήλωσε τον Ιούλιο ότι ορισμένοι ασθενείς «πήραν την κατάσταση στα χέρια τους» και ήδη ζήτησαν επιπλέον δόσεις χωρίς επίβλεψη γιατρού. Επίσης, εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με την ανισότητα στον τομέα της υγείας, καθώς «ορισμένοι ασθενείς», όπως είπε, «έλαβαν ήδη το τρίτο εμβόλιο, ενώ άλλοι παραμένουν ακόμη απροστάτευτοι».

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved