Τι αισθάνεσαι;

Πρόληψη και θεραπεία

CDC: Τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων

Παρά τις αναφερόμενες περιπτώσεις μιας σπάνιας, αλλά σοβαρής, νευρολογικής διαταραχής – Σύνδρομο Guillain-Barré– αρκετές ημέρες μετά τον εμβολιασμό με Johnson & Johnson, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) δήλωσαν ότι τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων.

Να υπενθυμίσουμε ότι από τις 30 Ιουνίου, έχουν αναφερθεί 100 περίπου περιπτώσεις συνδρόμου Guillain-Barré από το CDC μετά τον εμβολιασμό. Αυτό αναλογεί σε 8 περιπτώσεις ανά ένα εκατομμύριο χορηγημένες δόσεις, ένας αριθμός που είναι μεγαλύτερος από αυτόν που αναμενόταν (1,6 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο δόσεις), σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν στο Σύστημα Αναφοράς Ανεπιθύμητων Συμβάντων από τα Εμβόλια (VAERS) πρέπει να αξιολογηθούν σε βάθος χρόνου για να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται πράγματι για την εν λόγω νευρολογική διαταραχή και όχι για κάτι άλλο.

Τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson υπερτερούν των κινδύνων;

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι μια σπάνια διαταραχή, κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στα νεύρα του σώματος. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι κυρίως αδυναμία και μυρμήγκιασμα στα άκρα, δυσκολία στις κινήσεις του προσώπου και στο περπάτημα, προβλήματα όρασης και δυσκολία στον έλεγχο του εντέρου και της ουροδόχου κύστης.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συγκεκριμένη κατάσταση μπορεί να προκληθεί από κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού (όπως η COVID-19) ή του  πεπτικού συστήματος, αλλά και μετά από κάποιον εμβολιασμό.

Στην προκειμένη, από τις 100 περιπτώσεις του συνδρόμου Guillain-Barré που αναφέρθηκαν μέσω του VAERS, 95 άτομα νοσηλεύτηκαν, 10 άτομα χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, ένα άτομο πέθανε και πέντε είχαν μόνο ήπια συμπτώματα. Οι περισσότερες περιπτώσεις εμφανίστηκαν περίπου 42 μέρες μετά τον εμβολιασμό και αφορούσαν άτομα 18-64 ετών, με το 61% να είναι άνδρες.

Ο Δρ. Peter Marks, Διευθυντής του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας της Βιολογίας (CBER) της FDA, δήλωσε σε ένα βίντεο που ανέβασε στο Twitter ότι τα οφέλη του εμβολίου Johnson & Johnson υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου εμφάνισης σπάνιων παρενεργειών, όπως το σύνδρομο Guillain-Barré. Ο Δρ. Pablo Sanchez, μέλος του ACIP και παιδίατρος στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, συμφώνησε μεν, αλλά υπογράμμισε ότι κατά την γνώμη του, μέχρι το τοπίο να είναι πιο ξεκάθαρο, ο εμβολιασμός με κάποιο mRNA εμβόλιο είναι πιο ασφαλής. «Τα άτομα», είπε, «που θα επιλέξουν το Johnson & Johnson επειδή θέλουν να αποφύγουν την ταλαιπωρία των δύο δόσεων, πρέπει να ενημερώνονται για όλους τους πιθανούς κινδύνους, ακόμη και αν η πιθανότητα εμφάνισής τους είναι ελάχιστη». Να υπενθυμίσουμε ότι πλέον το εμβόλιο Johnson & Johnson περιλαμβάνει μια προειδοποιητική ετικέτα στην οποία αναφέρεται το σύνδρομο Guillain-Barré ως πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια.

Ο Πρόεδρος της ACIP, Δρ. José Romero, δήλωσε ότι το εμβόλιο Johnson & Johnson είναι ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της πρόσφατης αύξησης των κρουσμάτων COVID-19, τα οποία αφορούν κυρίως μη εμβολιασμένα άτομα που κατά βάση χρειάζονται νοσηλεία.

Ποια είναι τα οφέλη του εμβολιασμού;

Σε αντίθεση με την αμελητέα πιθανότητα ένα άτομο να εμφανίσει το σύνδρομο Guillain-Barré μετά τον εμβολιασμό του με το εμβόλιο Johnson & Johnson, τα οφέλη του εμβολίου είναι πολύ περισσότερα διαμηνύουν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Συγκεκριμένα, μετά τον εμβολιασμό:

  • Ο κίνδυνος νόσησης είναι ελάχιστος
  • Σε περίπτωση νόσησης τα συμπτώματα είναι ήπια ή ανύπαρκτα
  • Ο κίνδυνος νοσηλείας είναι κατά πολύ μειωμένος

+ 6 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

CDC Panel Says J&J COVID-19 Vaccine Benefits Outweigh Risks https://www.healthline.com/health-news/cdc-panel-says-jj-covid-19-vaccine-benefits-outweigh-risks

ACIP Presentation Slides: July 22, 2021 Meeting https://www.cdc.gov/vaccines/acip/meetings/slides-2021-07-22.html

Guillain-Barré Syndrome Fact Sheet https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Guillain-Barr%C3%A9-Syndrome-Fact-Sheet

Guillain Barre Syndrome as a Complication of COVID-19: A Systematic Review https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8267336/

FACT SHEET FOR RECIPIENTS AND CAREGIVERS https://www.fda.gov/media/146305/download

FACT SHEET FOR HEALTHCARE PROVIDERS ADMINISTERING VACCINE (VACCINATION PROVIDERS) https://www.fda.gov/media/146304/download