Μολυσματικές ασθένειες

CDC: Τα παιδιά πρέπει να συνεχίσουν να φορούν προστατευτικές μάσκες

Όπως είναι ήδη γνωστό, με βάση την νέα οδηγία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για την COVID-19,  οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται πλέον να φορούν μάσκα στις περισσότερες περιπτώσεις και μπορούν σιγά σιγά να αρχίσουν να επιστρέφουν στην κανονικότητα.

Ωστόσο, από αυτή την οδηγία εξαιρούνται τα παιδιά κάτω των 12 ετών, για τα οποία δεν έχει ακόμη εγκριθεί το εμβόλιο, παρόλο που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη παιδιατρικές κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο της Pfizer-BioNtech.

Προς το παρόν, ειδικοί από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδίατρων (AAP) συνιστούν όπως τα παιδιά 2 – 11 ετών  συνεχίζουν να φορούν μάσκες. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν οι γονείς για τα παιδιά τους;

Πότε πρέπει να φορούν μάσκες τα παιδιά;

Τα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, εάν:

  • Βρίσκονται με ανθρώπους μη εμβολιασμένους
  • Βρίσκονται σε χώρο με άτομα που δεν ζουν στο ίδιο σπίτι

Τα παιδιά μπορούν να μην φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, εάν:

  • Βρίσκονται με άτομα της οικογένειας τους (για βόλτα ή ποδηλασία)
  • Βρίσκονται σε μικρές συγκεντρώσεις μαζί με πλήρως εμβολιασμένα άτομα
  • Συμμετέχουν σε δραστηριότητες κατά τις οποίες μπορούν εύκολα να κρατήσουν αποστάσεις από τους γύρω τους

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Οι γονείς γνωρίζουν ότι πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους μέχρι να εγκριθεί το εμβόλιο για την ηλικιακή τους ομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εύκολο να τους εξηγήσουν ότι πρέπει να συνεχίσουν να φορούν μάσκα όταν ο υπόλοιπος κόσμος δεν φορά.

Η Katherine Hoops, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, συμβουλεύει τους γονείς να φορούν και οι ίδιοι μάσκα δίνοντας έτσι το καλό παράδειγμα στα παιδιά τους.  Επίσης, σημειώνει ότι ένα ακόμη καλό παράδειγμα για τα μικρά παιδιά είναι η χρήση μάσκας και από τα μεγαλύτερα παιδιά της οικογένειας.

Επιπρόσθετα, μια συζήτηση με τα παιδιά για τη σημασία που έχει η ασφάλεια, τόσο η δική τους, όσο και των γύρω τους, θα ήταν πολύ σημαντική, γιατί παρά το μικρό της ηλικίας τους, τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν περισσότερα πράγματα από όσα νομίζουμε εμείς οι μεγάλοι. Συζητήστε με τα παιδιά σας τον λόγο που χρειάζεται η μάσκα και εξηγήστε τους το πόσο σημαντική είναι για να προστατευθεί η οικογένεια τους.

Την ίδια στιγμή, η Δρ. Hoops υπογραμμίζει ότι όπως εμείς κουραζόμαστε από την χρήση μάσκας και χρειαζόμαστε διαλείμματα, το ίδιο συμβαίνει και με τα μικρά παιδιά. Αυτά τα διαλείμματα όμως, πρέπει και μπορούν να πραγματοποιούνται με ασφάλεια. Οι γονείς λοιπόν, μπορούν να δώσουν μια ανάσα «αποδέσμευσης» από τις μάσκες στα παιδιά τους, λαμβάνοντας μέρος σε δραστηριότητες που δεν είναι επικίνδυνες, όπως είναι οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, οι βόλτες, η ποδηλασία, το ποδόσφαιρο και οι κοινωνικές εκδηλώσεις με πλήρως εμβολιασμένα άτομα.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved