Αίμα

Χαμηλή αιμοσφαιρίνη: Τι πρέπει να γνωρίζετε αν είστε αιμοδότης;

Αν είστε αιμοδότης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικός με τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας και πιο κάτω θα δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χαμηλή αιμοσφαιρίνη και την αιμοδοσία. (Χαμηλή αιμοσφαιρίνη: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε)

Για ποιους λόγους πέφτουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης;

Η αιμοσφαιρίνη είναι μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια, που περιέχει σίδηρο και μεταφέρει οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος.

Σύμφωνα με την Liudmila Schafer, MD, FACP, πιστοποιημένη από το διοικητικό συμβούλιο και βραβευμένη ογκολόγος, η έμμηνος ρύση προκαλεί απώλεια σιδήρου και ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης. Η έντονη έμμηνος ρύση μπορεί να οδηγήσει σε «χρόνια» απώλεια αίματος, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων να πέφτει χαμηλότερα από το κανονικό. Επιπρόσθετα, δύο άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε χαμηλά επίπεδα σιδήρου είναι η κακή διατροφή και η αναιμία (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αναιμία; Υπάρχει θεραπεία;)

Παράλληλα, δημογραφικοί παράγοντες, όπως η φυλή και η εθνικότητα, παίζουν επίσης κάποιο ρόλο στα μειωμένα επίπεδα αιμοσφαιρίνης. Η έρευνα δείχνει ότι το μέσο επίπεδο αιμοσφαιρίνης είναι φυσικά χαμηλότερο στους Ασιάτες και στους Μαύρους, σε σύγκριση με το επίπεδο της αιμοσφαιρίνης των Λευκών.

Μάλιστα, η συχνή αιμοδοσία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για να αποφευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, η μια αιμοδοσία πρέπει να απέχει από την άλλη, τουλάχιστον 3 μήνες, διότι ο οργανισμός χρειάζεται κατά μέσο όρο 90 ημέρες για να αναπληρώσει τα ερυθρά του αιμοσφαίρια. (Εθελοντική αιμοδοσία: Απαντήσεις σε 13 πιθανά ερωτήματα)

Εάν δεν είστε σίγουροι για τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας, μπορείτε να αποταθείτε σε κάποιον γιατρό και να ζητήσετε εξετάσεις πριν προχωρήσετε σε αιμοδοσία. (Εθελοντική αιμοδοσία: Γιατί είναι σημαντικό να δίνουμε αίμα;)

Σημειώνεται ότι καταστάσεις όπως έλκη, αιμορραγία, δυσλειτουργία του θυρεοειδή αδένα και οι αιμορροΐδες, επίσης ρίχνουν τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης. (Έμμηνος ρύση: Πώς να υποστηρίξετε την κόρη σας στην πρώτη της περίοδο)

Ποια είναι τα συμπτώματα της χαμηλής αιμοσφαιρίνης;

Τα συμπτώματα που προκαλεί η χαμηλή αιμοσφαιρίνη είναι:

Πώς θα αυξήσετε τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας;

Τα χαμηλά επίπεδα αιμοσφαιρίνης, συνήθως δεν προκαλούνται από κάτι σοβαρό, σύμφωνα με την Schafer και βελτιώνονται φυσικά με την πάροδο του χρόνου.

Για να αυξήσετε τα επίπεδα της αιμοσφαιρίνης σας, καταναλώστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα πουλερικά, τα φασόλια και τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά.

Μάλιστα, δεδομένου ότι η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο σίδηρο, μπορείτε να αρχίσετε να καταναλώνετε περισσότερα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, όπως οι ντομάτες, τα πορτοκάλια και οι πιπεριές. (10 τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C για να εντάξεις στη διατροφή σου!)

Εάν κριθεί απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει συμπληρώματα σιδήρου. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, οι έφηβοι και τα άτομα που κάνουν συχνά αιμοδοσία, μπορούν να επωφεληθούν από ένα συμπλήρωμα σιδήρου με 18–38 mg στοιχειακού σιδήρου ή μια πολυβιταμίνη με 18 mg σιδήρου, για τουλάχιστον 60 ημέρες μετά τη δωρεά αίματος. (Σίδηρος: Γιατί είναι σημαντικός; Πότε χρειάζονται συμπληρώματα;)


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

What to Do If You Can't Donate Blood Due to Low Hemoglobin Levels https://www.verywellhealth.com/hemogoblin-iron-deficiency-blood-donation-6614074

Racial/Ethnic-Specific Reference Intervals for Common Laboratory Tests: A Comparison among Asians, Blacks, Hispanics, and White https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4578165/

What Donors Should Know About Iron and Blood Donation https://www.redcrossblood.org/donate-blood/blood-donation-process/before-during-after/iron-blood-donation.html