Πρόληψη και θεραπεία

Χαμηλός σίδηρος: Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Το σπανάκι, όπως και πολλές άλλες τροφές, είναι πλούσιο σε σίδηρο, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός για το ανθρώπινο σώμα και μάλιστα, σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου κατά τη μέση ηλικία.

Ο σίδηρος παίζει καθοριστικό ρόλο στο ανθρώπινο σώμα, ως κρίσιμο μέρος των πρωτεϊνών που παρέχουν οξυγόνο στους ιστούς. Ο χαμηλός σίδηρος, ωθεί την καρδιά να πιέζεται περισσότερο για να αντλήσει αίμα στο σώμα, γεγονός που οδηγεί σε κόπωση, δύσπνοια, υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η έλλειψη σιδήρου αυξαίνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Μεγάλο μέρος της έρευνας για τον σίδηρο και την καρδιαγγειακή υγεία, έχει επικεντρωθεί στο πώς μπορεί να επηρεαστεί ο κίνδυνος των καρδιακών παθήσεων από την έλλειψη σιδήρου. Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ESC Heart Failure, οι ερευνητές παρακολούθησαν 12.164 άτομα χωρίς καρδιακές παθήσεις, για περισσότερο από μια δεκαετία, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στο πιο πάνω ερώτημα.

Στην αρχή της μελέτης, η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 59 έτη και σχεδόν τα δύο τρίτα εξ΄ αυτών είχαν λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου. Δεν είχαν δηλαδή αρκετό σίδηρο αποθηκευμένο στο σώμα τους για μελλοντική χρήση ή αρκετό σίδηρο διαθέσιμο στην κυκλοφορία του αίματός τους για άμεση χρήση. Κατά τη διάρκεια των 10 χρόνων της παρακολούθησης, σημειώθηκαν 2.212 θάνατοι, εκ των οποίων οι 573 αποδόθηκαν σε καρδιαγγειακά αίτια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στεφανιαία νόσο κατά τη διάρκεια των δέκα χρόνων της μελέτης. Είχαν επίσης 26% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακό επεισόδιο ή άλλα καρδιαγγειακά αίτια (Δείτε πώς θα αποφύγετε την καρδιακή προσβολή) και 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε άλλη αιτία. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία σχέση ανάμεσα στη λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, η λειτουργική ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να εξηγήσει το 5,4% όλων των θανάτων, το 11,7% των θανάτων από καρδιαγγειακά αίτια και το 10,7% των νεοδιαγνωσθέντων περιπτώσεων στεφανιαίας νόσου.

Περιορισμοί μελέτης

Τα ευρήματα της μελέτης υπάγονται κάτω από την ομπρέλα μερικών περιορισμών. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δεν είχαν πληροφορίες σχετικά με τη χρήση συμπληρωμάτων σιδήρου από τους συμμετέχοντες, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης.

Επιπρόσθετα, όλοι οι συμμετέχοντες ζούσαν στην Ευρώπη, οπότε δεν έγινε σαφές το πώς η έλλειψη σιδήρου θα μπορούσε να επηρεάσει και άλλους ανθρώπους άλλων περιοχών.

Τονίζεται λοιπόν, ότι τα ευρήματα της παρούσας μελέτης δείχνουν μόνο μια συσχέτιση και δεν επιβεβαιώνουν ότι η έλλειψη σιδήρου αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο; Είναι αναγκαία τα συμπληρώματα;

Η αυξημένη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει ναυτία και τάσεις για έμετο, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε εσωτερική αιμορραγία και ανεπάρκεια οργάνων. Ως εκ τούτου, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, που θα περιλαμβάνει μια ποικιλία τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο, όπως το βόειο κρέας, τα μύδια, τα στρείδια, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια και τα φυλλώδη χόρτα, μπορούν να προσφέρουν στον οργανισμό σας αρκετό σίδηρο, ώστε να μην χρειαστεί να στραφείτε προς τα συμπληρώματα, διατρέχοντας τους προαναφερθέντες κινδύνους. Αν θεωρείτε ότι τα επίπεδα του σιδήρου σας είναι χαμηλά, τότε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποβάλει σε εξειδικευμένες εξετάσεις.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Low Iron in Midlife May Boost Risk for Heart Disease https://www.webmd.com/heart-disease/news/20211019/low-iron-heart-disease

Association of iron deficiency with incident cardiovascular diseases and mortality in the general population https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34610649/