Βότανα

Χαμομήλι: 10+1 οφέλη που παρουσιάζει για την υγεία μας

Το χαμομήλι είναι ένα από τα πιο γνωστά βότανα σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν 2 ποικιλίες χαμομηλιού γνωστές ως το γερμανικό (Chamomilla recutita) και το ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum nobile). Οι φαρμακευτικές ιδιότητες που παρουσιάζει οφείλονται στα τερπενοειδή και φλαβονοειδή, που περιέχουν τα αποξηραμένα άνθη του και ο δημοφιλέστερος τρόπος χρήσης αυτών είναι σε μορφή τσαγιού, που καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως. Ως αιθέριο έλαιο το χαμομήλι χρησιμοποιείται πολύ συχνά στη βιομηχανία των καλλυντικών και την αρωματοθεραπεία. Τα διάφορα παρασκευάσματά του χρησιμοποιούνται από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση φλεγμονών, μυϊκών σπασμών, αϋπνίας, διαταραχών της έμμηνου ρύσεως, γαστρεντερικών διαταραχών, ρευματικών πόνων, αιμορροΐδων, πληγών και ελκών.

Σε ποιες καταστάσεις μπορεί να είναι ευνοϊκή η χρήση χαμομηλιού;

  1. Αγχώδεις διαταραχές

Ορισμένες κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως το εκχύλισμα και τα συμπληρώματα διατροφής χαμομηλιού μπορεί να έχουν μέτρια αγχολυτική δράση σε άτομα που πάσχουν από ήπια ή μέτρια γενικευμένη αγχώδη διαταραχή (ΓΑΔ).

  1. Γαστρεντερικά προβλήματα

Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία διαφόρων γαστρεντερικών παθήσεων, όπως η σπαστική κολίτιδα, ο μετεωρισμός, τα έλκη και οι πεπτικές και στομαχικές διαταραχές. Στα παιδία μπορεί επίσης να ανακουφίσει από τη διάρροια, ενώ στα βρέφη φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των κολικών. Ωστόσο, οι ευεργετικές αυτές ιδιότητες έχουν παρατηρηθεί με τη χρήση προϊόντων, τα οποία περιέχουν συνδυασμό βοτάνων και όχι μόνο χαμομήλι.

  1. Αϋπνία

Παρασκευάσματα χαμομηλιού, όπως το τσάι και η αρωματοθεραπεία με αιθέριο έλαιο χαμομηλιού, χρησιμοποιούνται παραδοσιακά ως ήπιο ηρεμιστικό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η καταπραϋντική δράση του χαμομηλιού φαίνεται πως ίσως οφείλεται σε ένα φλαβονοειδές γνωστό ως απιγενίνη.

  1. Έκζεμα

Η τοπική χρήση του χαμομηλιού έχει φανεί από μελέτες να παρουσιάζει μέτρια αποτελεσματικότητα στη θεραπεία της ατοπικής δερματίτιδας/εκζέματος. Παρόλα αυτά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καθιερωθεί ιατρικά η χρήση του.

  1. Αιμορροΐδες

Μελέτες έχουν δείξει πως η τοπική εφαρμογή αλοιφής  χαμομηλιού μπορεί να βελτιώσει τις αιμορροΐδες, ενώ επίσης το βάμμα χαμομηλιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με την κατάσταση αυτή.

  1. Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια από τις πιο συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και μελέτες δείχνουν πως η εισπνοή ατμού από εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση της ευεργετικής αυτής δράσης.

  1. Καρδιαγγειακές παθήσεις

Μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φλαβονοειδή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, σε ηλικιωμένους άντρες. Έτσι το χαμομήλι μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για την προάσπιση της υγείας της καρδιάς, που πρέπει να μελετηθεί εκτενέστερα.

  1. Στοματικά έλκη

Η αντιφλεγμονώδης δράση που παρουσιάζει το χαμομήλι φαίνεται πως μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των στοματικών ελκών, χωρίς όμως αυτό να έχει αποδειχθεί επιστημονικά.

  1. Κολπική φλεγμονή

Η ατροφική κολπίτιδα είναι μια κατάσταση φλεγμονής του κόλπου, η οποία εμφανίζεται αρκετά συχνά σε γυναίκες όλων των ηλικιών και οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων. Τα συμπτώματα της κολπίτιδας περιλαμβάνουν κνησμό, κολπικές εκκρίσεις και πόνο κατά την ούρηση. Οι πλύσεις με χαμομήλι στην περιοχή φαίνεται πως βοηθούν στη βελτίωση των συμπτωμάτων της κολπίτιδας αλλά τα ερευνητικά δεδομένα δεν είναι επαρκή ώστε να χρησιμοποιηθεί ιατρικά.

  1. Επούλωση πληγών

Η τοπική χρήση χαμομηλιού φάνηκε να είναι αποτελεσματική στην επιτάχυνση της επούλωσης πληγών και μάλιστα μελέτες έδειξαν ταχύτερη δράση του σε σχέση με τα κορτικοστεροειδή.

  1. Καρκίνος

Η απιγενίνη, ένα από τα ενεργά συστατικά του χαμομηλιού, φαίνεται να παρουσιάζει μια πολλά υποσχόμενη δράση στην αναστολή της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων του δέρματος, του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών, βάση προκλινικών μελετών.

Υπάρχουν παρενέργειες από τη χρήση του χαμομηλιού;

Το χαμομήλι σε ποσότητες που καταναλώνεται ως τσάι θεωρείται ασφαλές, ενώ σε περιπτώσεις μακροχρόνιας χρήσης δεν έχει μελετηθεί η ασφάλεια του. Πιθανές παρενέργειες που μπορεί να εμφανιστούν από υπερβολική χρήση του είναι η ναυτία και οι ζαλάδες. Ωστόσο, η τοπική χρήση χαμομηλιού μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που παρουσιάζουν αλλεργία σε φυτά της ίδιας οικογένειας, όπως η αμβροσία, το χρυσάνθεμο, ο κατιφές και η μαργαρίτα. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί συμπτώματα αναφυλαξίας σε άτομα που χρησιμοποίησαν προϊόντα χαμομηλιού.

Το χαμομήλι φαίνεται επίσης να αλληλοεπιδρά με διάφορα φάρμακα, όπως η βαρφαρίνη (αντιπηκτικό) και η κυκλοσπορίνη, που χρησιμοποιείται για την αποτροπή απόρριψης μεταμοσχευμένων οργάνων. Υποψίες υπάρχουν για αλληλεπίδραση του χαμομηλιού και με άλλα φάρμακα, γι’ αυτό συνιστάται η συμβουλή του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης πριν οποιαδήποτε χρήση του χαμομηλιού από άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.


+ 4 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Chamomile https://www.nccih.nih.gov/health/chamomile

Chamomile https://www.mskcc.org/cancer-care/integrative-medicine/herbs/chamomile-german

A review of the bioactivity and potential health benefits of chamomile tea (Matricaria recutita L.) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16628544/

Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21132119/