Μοριακή Βιολογία

Χάπι Pfizer κατά της COVID-19: Πώς δουλεύει το νέο φάρμακο που δοκιμάζεται;

Η Pfizer αναπτύσσει ένα νέο φάρμακο σε μορφή χαπιού για την αντιμετώπιση της COVID-19, το οποίο θα χορηγείται ως φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι. Στην περίπτωση που οι κλινικές δοκιμές προχωρήσουν, ο ασθενής θα μπορεί να πάρει το φάρμακο από το πρώτο σύμπτωμα της ασθένειάς του, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να αρρωστήσει σοβαρά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο φάρμακο της Pfizer έναντι της Covid-19;

Η Pfizer ανέπτυξε το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο στις ΗΠΑ ενάντια στη νόσο COVID-19 σε συνεργασία με την BioNTech. Τώρα, προχωρά ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα νέο φάρμακο με την επωνυμία PF-07321332, το οποίο υποβάλλεται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές.

Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης μια αντιική θεραπεία COVID-19 που θα χορηγείται ενδοφλεβίως. Αυτή η επιλογή θα  είναι διαθέσιμη για ασθενείς που νοσηλεύονται, αλλά για το παρόν βρίσκεται σε φάση 1β κλινικών δοκιμών πολλαπλών δόσεων.

Το χάπι της Pfizer εμπίπτει σε μια κατηγορία φαρμάκων που ονομάζονται αναστολείς πρωτεάσης, τα οποία περιλαμβάνουν στοματικές θεραπείες για παθογόνα, όπως ο HIV και η ηπατίτιδα C.

Πώς λειτουργούν οι αναστολείς πρωτεασών;

Ο SARS-CoV-2, για να μολύνει το σώμα ενός ατόμου πρέπει να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα. Μόλις λοιπόν εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα, τα χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει αντίγραφα των γενετικών του πληροφοριών και να πολλαπλασιαστεί στο σώμα, μολύνοντας εκ νέου κύτταρά μας.

Οι πρωτεάσες είναι ένζυμα που παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς ο ιός τις χρησιμοποιεί ως ένα είδος μοριακού ψαλιδιού για να τεμαχίσει τις πρωτεΐνες σε μικρότερα κομμάτια, για να μπορέσει να αναπαράξει τον εαυτό του. Ωστόσο, όταν οι πρωτεάσες συναντηθούν με κάποια μόρια που ονομάζονται αναστολείς πρωτεασών, μπλοκάρονται και δεν μπορούν πλέον να φανούν χρήσιμες στην πιο πάνω διαδικασία.

Σύμφωνα με τον Αlejandro Chavez, επίκουρο καθηγητή παθολογίας και κυτταρικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια, αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αν ο ιός δεν καταφέρει να τεμαχίσει την πρωτεΐνη σε μικρότερα κομμάτια, τότε δεν μπορεί να αναπαραχθεί. Ο Δρ. Chavez, μαζί με την ερευνητική ομάδα εντόπισαν τρείς ενώσεις που θα μπορούσαν να δράσουν ως αναστολείς της κύριας πρωτεάσης. Η πιο σημαντική που βοηθά τον ιό SARS-CoV-2 να πολλαπλασιαστεί και πρέπει να στοχευθεί είναι η 3CL. Το φάρμακο της Pfizer, λοιπόν, στοχεύει την πρωτεάση 3CL εισάγοντας νέους αναστολείς στο σώμα. Στην περίπτωση που αυτά τα μόρια καταφέρουν να αποτρέψουν την αναπαραγωγή του ιού, τότε το μολυσμένο άτομο είναι λιγότερο πιθανόν να νοσήσει σοβαρά.

Πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι αυτό το φάρμακο ενάντια στις παραλλαγές του SARS-CoV-2;

Ο ιός SARS-CoV-2, κατά τις μεταλλάξεις του, παρουσιάζει διαφορές στην ακίδα της πρωτεΐνης του, το μέρος δηλαδή που χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα υγιή κύτταρα και να πολλαπλασιαστεί.

Το φάρμακο της Pfizer, ωστόσο, ασχολείται με ένα διαφορετικό συστατικό του κύκλου ζωής του ιού, δηλαδή με την πρωτεάση 3CL. Οι ερευνητές λοιπόν, πιστεύουν ότι με την αναστολή της πρωτεάσης, αυτή η αντιική θεραπεία μπορεί να σταματήσει την αναπαραγωγή του ιού ανεξάρτητα από τις διαφορές που προκύπτουν στην πρωτεϊνη ακίδα του ιού. Μάλιστα, πιστεύουν ότι ο αναστολέας της πρωτεάσης σε συνδυασμό με τα εμβόλια, θα μπορέσουν να ελαχιστοποιήσουν την ικανότητα του ιού να μολύνει το ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διακοπή της πρωτεάσης 3CL φαίνεται να είναι αποτελεσματική στην πρόληψη της αντιγραφής των κορωνοϊών πέραν του SARS-CoV-2. Όπως ανέφερε η Pfizer «το φάρμακο ήταν «ισχυρό» ως in vitro αντι-ιικός παράγοντας για πολλούς κορωνοϊούς», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της COVID-19, αλλά και ενάντια σε άλλους μελλοντικούς κορωνοϊούς.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Pfizer COVID-19 Treatment Pill: What You Need to Know https://www.verywellhealth.com/pfizer-developing-covid-19-at-home-treatment-pill-5184029

Lead compounds for the development of SARS-CoV-2 3CL protease inhibitors https://www.nature.com/articles/s41467-021-22362-2#citeas