Παιδί

Χαρτζιλίκι στα παιδιά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Γιατί οι γονείς δίνουν χαρτζιλίκι στα παιδιά τους;

Για να μάθετε να οδηγείτε ποδήλατο, χρειάζεστε ένα ποδήλατο. Και για να μάθετε να διαχειρίζεσαι τα χρήματα, χρειάζεσαι … λίγα χρήματα. Με την εξάσκηση με τα δικά τους χρήματα, τα παιδιά μπορούν να δοκιμάσουν έννοιες – αποταμίευση για μια δύσκολη μέρα και ιεράρχηση στόχων– που διαφορετικά θα μπορούσαν να φαίνονται αφηρημένες ή άσχετες.

Το χαρτζιλίκι δίνει στα παιδιά το περιθώριο να κάνουν λάθη σε ένα περιβάλλον χαμηλού κινδύνου – κάτι σαν να μαθαίνουν να οδηγούν σε ένα άδειο πάρκινγκ. Αν το 8χρονο παιδί σας δεν μπορεί να πάει σινεμά με την οικογένεια ενός φίλου επειδή χάλασε όλο το χαρτζιλίκι του αγοράζοντας φιγούρες δράσης, ίσως είναι πιο πιθανό να προγραμματίσει εκ των προτέρων όταν πάρει το χαρτζιλίκι της επόμενης εβδομάδας.

Σκεφτείτε το έτσι: Μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας τις παγίδες των παρορμητικών αγορών από νωρίς, και είναι λιγότερο πιθανό να δυσκολευτεί με τις οικονομικές του ευθύνες ως ενήλικας.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσετε να δίνετε χαρτζιλίκι στο παιδί σας;

Η ηλικία των 5 ή 6 ετών είναι τυπική. Αλλά μερικοί γονείς ξεκινούν από την προσχολική ηλικία, ενώ άλλοι περιμένουν μέχρι την ηλικία των 10 ετών ή μεγαλύτερη. Δεν υπάρχει κατάλληλη ώρα έναρξης. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν το παιδί σας αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τα χρήματα μπορούν να του αγοράσουν πράγματα που θέλει.

Αν λοιπόν το παιδί σας έχει την τάση να ανασηκώνει τους ώμους του στα χρήματα, χάνοντάς τα πριν προλάβουν να βρουν το δρόμο για τον κουμπαρά του, περιμένετε μέχρι να δείτε σημάδια ότι του αρέσει να τα αποταμιεύει ή να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να τα χρησιμοποιήσει.

Πόσα χρήματα είναι αποδεκτά να δίνετε ως χαρτζιλίκι στο παιδί σας;

Εξετάστε τους οικονομικούς πόρους της οικογένειάς σας, το κόστος της καθημερινής ζωής στην περιοχή σας και το δικό σας οικονομικό επίπεδο.

Σε πολλές οικογένειες αρέσει να χρησιμοποιούν ένα ποσό που αντιστοιχεί στην ηλικία, όπως 50 λεπτά ή ένα ευρώ την εβδομάδα για κάθε έτος ζωής του παιδιού (3,50 ή 7 ευρώ για ένα 7χρονο παιδί, 4 ή 8 ευρώ για ένα 8χρονο παιδί). Ένα πόσο έχει ορισμένα πλεονεκτήματα έναντι ενός κατ’ αποκοπή ποσού. Δεδομένου ότι τα παιδιά λαμβάνουν μια αυτόματη αύξηση στα γενέθλιά τους, είναι λιγότερο πιθανό να σας ενοχλήσουν για να πάρουν περισσότερα χρήματα. Και θα μειωθούν οι διαφωνίες μεταξύ των αδελφών, αφού το μικρότερο αδελφάκι θα καταλάβει γιατί το μεγαλύτερο παίρνει περισσότερα.

Ενώ πολλές οικογένειες δίνουν το χαρτζιλίκι εβδομαδιαίως, άλλες το κάνουν ανά δεκαπενθήμερο ή ανά μήνα. Το σημαντικό είναι η συνέπεια. Δημιουργήστε ένα σύστημα που θα σας βοηθήσει να θυμάστε, ώστε να έχετε τα σωστά ρέστα και να αποφύγετε τις γκρίνιες και τις υπενθυμίσεις από το παιδί σας. Από την άλλη πλευρά, μην αισθάνεστε εγκλωβισμένοι – αν η τρέχουσα συμφωνία σας απλώς δεν λειτουργεί, μπορείτε πάντα να καθίσετε μαζί με το παιδί σας και να καταλήξετε σε ένα διαφορετικό σχέδιο.

Πρέπει να έχετε λόγο στο που θα δαπανηθεί το χαρτζιλίκι του το παιδί σας;

Τι γίνεται αν το παιδί μου θέλει να ξοδέψει το χαρτζιλίκι του σε πυροτεχνήματα ή σε ένα αεροβόλο;” μπορεί να σκέφτεστε. Μην ανησυχείτε – τα χαρτζιλίκια μπορούν να συνοδεύονται από κάποια εποπτεία. Αλλά αντί να φτιάξετε έναν κατάλογο με απαγορευμένα αντικείμενα, προσπαθήστε να θέσετε γενικές κατευθυντήριες γραμμές όπως: “Μπορείς να ξοδέψεις το χαρτζιλίκι σου όπως θέλεις, αρκεί να μην αγοράσεις κάτι που θα μπορούσε να βλάψει εσένα ή κάποιον άλλο“. Αυτό σας δίνει αρκετό περιθώριο για να κινηθείτε. Αν ο 6χρονος γιος σας θέλει να αγοράσει μια εβδομάδα προμήθεια ζαχαρωτών που προκαλούν τερηδόνα, απλά αναφέρετε τη ρήτρα “βλάπτει” – το “βλάπτει” σε αυτή την περίπτωση είναι οι πιθανές εμφάνισης τερηδόνας.

Πώς να μάθετε στο παιδί σας να αποταμιεύει και να μοιράζεται το χαρτζιλίκι του;

Μπορεί να θέλετε να αφήσετε το παιδί σας να αναλάβει την ευθύνη για το πόσο από το χαρτζιλίκι του θα ξοδέψει, πόσο θα μοιραστεί και πόσο θα αποταμιεύσει. Αυτό είναι αποδεκτό- είναι βέβαιο ότι θα μάθει από τις δικές του επιτυχίες και τα δικά του λάθη.

Εναλλακτικά, μπορείτε να ενσωματώσετε κατευθυντήριες γραμμές που αντικατοπτρίζουν τις αξίες σας. Μπορείτε να απαιτήσετε από το παιδί σας να αποταμιεύει το 10 % από το χαρτζιλίκι του και να δωρίζει άλλο ένα 10 % σε μια φιλανθρωπική οργάνωση που θα επιλέξει το ίδιο. Και μπορεί να θέλετε να χωρίσετε τις αποταμιεύσεις σε “σταθερές” και ” ανακυκλώσιμες “. Οι σταθερές αποταμιεύσεις πηγαίνουν απευθείας στην τράπεζα, για να προορίζονται για μια μακροπρόθεσμη δαπάνη, όπως το κολέγιο ή ένα αυτοκίνητο. Οι ανακυκλώσιμες αποταμιεύσεις παραμένουν στον κουμπαρά του σπιτιού, για να τις χρησιμοποιεί όπως εκείνο επιθυμεί. Ακόμα και αν εξαντλούν τακτικά το χαρτζιλίκι τους, θα μάθουν από πολύ νωρίς πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι η αποταμίευση σε περίπτωση ανάγκης.

Για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίρνει προσεκτικές αποφάσεις σχετικά με τα χρήματα του, σκεφτείτε να εγκαταλείψετε τον συνηθισμένο κουμπαρά με μία θέση και να προτιμήσετε έναν με ξεχωριστά διαμερίσματα.

Μπορείτε να αφήσετε το παιδί σας να δανειστεί από το χαρτζιλίκι του;

Σας ικετεύει το παιδί σας στο κατάστημα με τα παιχνίδια: “Μαμά, θα μου πάρεις αυτό το παιχνίδι;. Συνεχίζοντας, “Υπόσχομαι ότι θα σου το επιστρέψω μόλις γυρίσουμε σπίτι“. Τι πρέπει να κάνετε; Εφόσον νιώθετε άνετα με το παιχνίδι και την τιμή, η σύναψη του «βραχυπρόθεσμου δανείου» μπορεί να αποτελέσει ένα καλό μάθημα για το παιδί σας.

Τι γίνεται αν το παιδί σας έχει ξοδέψει όλο το χαρτζιλίκι του;

Ο καλύτερος φίλος του παιδιού σας το προσκαλεί να πάνε σινεμά, αλλά έχει ήδη εξαντλήσει το χαρτζιλίκι του. Θα πρέπει να τους δώσετε νωρίτερα το χαρτζιλίκι της επόμενης εβδομάδας;

Εξαρτάται. Εάν το παιδί σας είναι συνήθως υπεύθυνο με τα χρήματα και είστε σίγουροι ότι θα σας τα επιστρέψει, είναι εντάξει να του δώσετε μια «προκαταβολή».

Φυσικά, μπορείτε πάντα να λέτε απλά όχι, ειδικά αν αυτές οι προκαταβολές γίνονται καθημερινό φαινόμενο. Το παιδί σας μπορεί να απογοητευτεί που έχασε την ταινία, αλλά θα μάθει για τη σημασία της δημιουργίας ενός ταμείου “για τις δύσκολες μέρες”.

Είναι καλό να συνδέσετε το χαρτζιλίκι του παιδιού σας με δουλειές του σπιτιού;

Ενώ πολλοί γονείς συνδέουν το χαρτζιλίκι με τις δουλειές του σπιτιού, ορισμένοι ειδικοί συμβουλεύουν να μην το κάνουν. Ανάλογα με τη διάθεση του παιδιού σας, το χαρτζιλίκι μπορεί να μην είναι αρκετό για να το παρακινήσει να εργαστεί. Σε αυτή την περίπτωση, θα μείνετε με τις αγγαρείες που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Επίσης, όταν τα παιδιά πληρώνονται για τις δουλειές, δεν βιώνουν πλήρως τι σημαίνει να είσαι μέλος της οικογένειας, μέλος της ομάδας. Είναι σημαντικό να τους διδάξετε ότι όλα τα μέλη της οικογένειας έχουν ευθύνες απέναντι στην ομάδα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Αν και μπορεί να γκρινιάζουν για το πλύσιμο των πιάτων, η ανάγκη να συνεισφέρουν μέσα στην οικογένεια  με ουσιαστικό τρόπο είναι θεμελιώδης.