Διατροφή

Χειρουργείο χολής: Ποιες αλλαγές στη διατροφή είναι απαραίτητες μετά την επέμβαση;

Γιατί πρέπει να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη μου;

Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης πραγματοποιείται συνήθως εάν έχετε επώδυνους χολόλιθους. Πρόκειται για μικρές πέτρες που μπορεί να σχηματιστούν στη χοληδόχο κύστη ως αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στις ουσίες που συνθέτουν τη χολή. Οι χολόλιθοι συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα και μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε ότι τους έχετε, αλλά περιστασιακά μπορεί να εμποδίσουν τη ροή της χολής και να ερεθίσουν τη χοληδόχο κύστη (οξεία χολοκυστίτιδα) ή το πάγκρεας (οξεία παγκρεατίτιδα). Αυτό μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:

  1. ξαφνικός και έντονος πόνος στην κοιλιά
  2. αδιαθεσία
  3. κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών (ίκτερος)

Πολύ περιστασιακά μπορεί να είναι δυνατή η λήψη δισκίων για τη διάλυση των χολόλιθων, αλλά η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.

Ανάρρωση από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης χοληδόχου κύστης

Η ανάρρωση από τη χειρουργική επέμβαση (γίνεται λαπαροσκοπικά) για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης συνήθως δεν διαρκεί πολύ. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο την ίδια ημέρα ή το επόμενο πρωί. Πιθανόν να είστε σε θέση να επιστρέψετε στις περισσότερες από τις συνήθεις δραστηριότητές σας εντός 2 εβδομάδων. Η ανάρρωση από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση διαρκεί περισσότερο. Μπορεί να χρειαστεί να μείνετε στο νοσοκομείο για 3 έως 5 ημέρες και μπορεί να χρειαστούν 6 έως 8 εβδομάδες μέχρι να αισθανθείτε ξανά φυσιολογικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ακολουθήσουν ειδική δίαιτα μετά από χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, καθώς η χοληδόχος κύστη δεν είναι απαραίτητη για την πέψη. Συνήθως μπορείτε να αρχίσετε να τρώτε κανονικά λίγες ώρες μετά την επέμβαση, αν και πιθανότατα θα προτιμήσετε να τρώτε αρχικά μικρά γεύματα. Μπορεί να σας έχει προταθεί να ακολουθήσετε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά για αρκετές εβδομάδες πριν από την επέμβαση, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να συνεχιστεί μετά. Αντ’ αυτού, θα πρέπει να στοχεύετε σε μια γενικά υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, που να περιλαμβάνει κάποια λιπαρά. Εάν παρουσιάσετε παρενέργειες από τη χειρουργική επέμβαση, όπως δυσπεψία, φούσκωμα ή διάρροια, μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε κάποιες μικρές προσαρμογές στη διατροφή σας. Για παράδειγμα, θα πρέπει να:

  • αποφύγετε τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές και το τσάι
  • αποφύγετε τροφές που επιδεινώνουν τα προβλήματα, όπως πικάντικα ή λιπαρά τρόφιμα
  • αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών – καλές πηγές φυτικών ινών είναι τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, το ρύζι ολικής άλεσης, τα ζυμαρικά και το ψωμί ολικής άλεσης, οι σπόροι, οι ξηροί καρποί και η βρώμη

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή εάν έχετε διάρροια. Οι παρενέργειες της χειρουργικής επέμβασης στη χοληδόχο κύστη συνήθως διαρκούν μόνο μερικές εβδομάδες, αν και η διάρροια μπορεί να είναι ένα πιο επίμονο πρόβλημα για ένα μικρό αριθμό ατόμων. Εάν σας έχουν αφαιρεθεί και άλλα όργανα εκτός από τη χοληδόχο κύστη, όπως το πάγκρεας, μπορεί να έχετε προβλήματα στην πέψη των τροφών. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα σας συμβουλεύσουν για τυχόν αλλαγές που πρέπει να κάνετε στη διατροφή σας μετά την επέμβαση.

Ακολουθώντας το κατάλληλο διαιτολόγιο για την περίπτωσή σας θα νιώθετε ευεξία και θα επιστρέψετε γρήγορα στην καθημερινότητά σας. με λιγότερες ενοχλήσεις και δυσπεψίες.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved