Πρόληψη και θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους: Πώς θα αλλάξει τη ζωή σας;

Πριν προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους, πρέπει να ενημερωθείτε εκτενώς για το τι να περιμένετε. Η χειρουργική επέμβαση δεν θα επηρεάσει μόνο το βάρος σας, αλλά σχεδόν όλες τις πτυχές της ζωής σας, όπως η εικόνα σας, η αυτοεκτίμηση σας και οι διατροφικές σας συνήθειες.

Πώς θα επηρεάσει τη ζωή σας η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

1. Απώλεια βάρους

Συζητήστε με τον γιατρό σας για το πόσο βάρος πρέπει να περιμένετε ότι θα χάσετε. Ο τύπος της χειρουργικής επέμβασης που θα χρησιμοποιήσετε θα καθορίσει και το βάρος που θα χάσετε. Για παράδειγμα, οι επεμβάσεις που επηρεάζουν την πέψη, όπως η γαστρική παράκαμψη, τείνουν να έχουν ταχύτερη και μεγαλύτερη απώλεια βάρους, συγκριτικά με άλλες επεμβάσεις. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να χάνουν βάρος ακόμη και 2-3 χρόνια μετά την επέμβασή τους.

2. Διατροφή

Η χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο τρώτε. Τα άλλοτε μικροσκοπικά γεύματα, πλέον θα σας χορταίνουν. Οι γιατροί συνιστούν να τρώτε μικρά γεύματα και να μασάτε καλά την τροφή σας. Να επιλέγετε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και να αποφεύγετε την κατανάλωση ποτού μαζί με το γεύμα σας, είτε αυτό είναι αλκοολούχο είτε δεν είναι, διότι επηρεάζει το αίσθημα της πληρότητας.

3. Θρεπτικά συστατικά

Όπως είπαμε πιο πάνω, μετά την χειρουργική επέμβαση θα τρώτε λιγότερο, οπότε πρέπει να εστιάζετε πλέον σε τροφές που είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Να σημειώσουμε ότι ορισμένες χειρουργικές επεμβάσεις απώλειας βάρους, όπως η γαστρική παράκαμψη, καθιστούν στο εξής πιο δύσκολο το σώμα να απορροφά θρεπτικά συστατικά. Συζητήστε με το γιατρό σας για τα είδη τροφίμων που πρέπει να καταναλώνετε και για το αν χρειάζεται να παίρνετε συμπληρώματα.

4. Οφέλη για την υγεία

Σχεδόν αμέσως μετά την χειρουργική επέμβαση, γίνονται ορατά πολλά οφέλη υγείας στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα, ο διαβήτης βελτιώνεται δραματικά, μειώνεται η αρτηριακή πίεση, βελτιώνεται η αρθρίτιδα, η άπνοια ύπνου, η χοληστερίνη και άλλες ιατρικές καταστάσεις.

5. Συστηματική άσκηση

Για να διατηρήσετε, τόσο το βάρος σας, όσο και την καλή σας υγεία, θα πρέπει να κάνετε συνήθεια την καθημερινή σωματική άσκηση. Αρχίστε σταδιακά με ένα απλό περπάτημα και ακολούθως αν το θέλετε επισκεφτείτε κάποιο γυμναστήριο για περεταίρω υποδείξεις από ειδικούς για τις ασκήσεις που πρέπει να κάνετε.

6. Εμφάνιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενθουσιασμένοι βλέποντας τον «νέο» τους εαυτό στον καθρέφτη μετά την χειρουργική τους επέμβαση, καθώς η εικόνα τους πλέον μοιαζει εντελώς διαφορετική. Ενδεχομένως λοιπόν, να σας πάρει λίγο χρόνο για να προσαρμοστείτε στη νέα πραγματικότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να γνωρίζετε ότι εάν η απώλεια βάρους είναι μεγάλη, το σώμα σας σταδιακά θα αρχίσει να φαίνεται χαλαρό, καθώς το λίπος εξαφανίζεται, αλλά το επιπλέον δέρμα παραμένει. Ως εκ τούτου, μια καλή επιλογή αισθητικής διόρθωσης είναι η πλαστική για την αφαίρεση του παραπανήσιου δέρματος.

7. Σχέσεις

Αυτή η τεράστια αλλαγή στα κιλά σας, ενδεχομένως να επηρεάσει τις σχέσεις σας με τους φίλους και την οικογένεια σας. Για παράδειγμα, εάν συνηθίζατε να βλέπετε τους φίλους σας σε εστιατόρια και μπαράκια, πλέον θα πρέπει να βρείτε νέους χώρους για να συναντιέστε, καθώς το φαγητό δεν θα αποτελεί πλέον προτεραιότητα σας.