Πρόληψη και θεραπεία

Χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους: Πώς θα επιλέξετε την κατάλληλη;

Η απώλεια βάρους δεν είναι μόνο θέμα υγείας, αλλά και θέμα αισθητικής και αυτοπεποίθησης.

Το CDC εκτιμά ότι οι μισοί ενήλικες σε Παγκόσμιο Επίπεδο προσπαθούν κάθε χρόνο να χάσουν βάρος, με πρώτους πρώτους τους νεότερους ανθρώπους. Οι πιο κοινοί τρόποι που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να χάσουν κιλά, είναι η υγιεινή διατροφή, η άσκηση και η διαλείπουσα νηστεία (Μάθε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαλείπουσας νηστείας). Οι άνθρωποι ωστόσο, που δεν καταφέρνουν να χάσουν βάρος με τους πιο πάνω τρόπους, στρέφονται, ως εσχάτη επιλογή, στην χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους.

Σύμφωνα με τον Spencer Kroll, MD, PhD, ειδικό εσωτερικής ιατρικής στο Νιου Τζέρσεϊ, οι άνθρωποι με περιττά κιλά, επιλέγουν την χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους όταν όλοι οι άλλοι τρόποι έχουν αποτύχει. Η χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με την Jeannie Boyer, αδειούχο διαιτολόγο στο Mount Pleasant, SC, βελτιώνει παράλληλα και τον διαβήτη, την υπέρταση και την υπνική άπνοια, καταστάσεις με τις οποίες συνήθως έρχονται αντιμέτωποι οι παχύσαρκοι άνθρωποι. «Ορισμένες από αυτές τις καταστάσεις υγείας, όπως ο διαβήτης, καθιστούν πολύ πιο δύσκολη την απώλεια βάρους μέσω της διατροφής και της άσκησης, γι’ αυτό η χειρουργική επέμβαση είναι η ιδανικότερη επιλογή σε αυτές τις περιπτώσεις», υπογράμμισε.

Πότε πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης;

Ο Kroll που είναι ειδικός σε θέματα χοληστερίνης, λιπιδίων και μεταβολικών ασθενειών, υπογράμμισε ότι το ενδεχόμενο χειρουργικής επέμβασης απώλειας βάρους, πρεπει να συζητείται μόνο όταν εξαντληθούν όλες οι διατροφικές επιλογές.

Την ίδια ώρα, προτρέπει στους ανθρώπους:

  • Να επανεξετάσουν τις στρατηγικές απώλειας βάρους που ακολουθούν, με την βοήθεια ενός διατροφολόγου
  • Να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους
  • Να αυξήσουν τη σωματική άσκηση για να βελτιώσουν τον μεταβολισμό τους και να ενθαρρύνουν την απώλεια βάρους

Ποιοι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους υπάρχουν;

Μια πρόσφατη μελέτη, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, εξέτασε τους δύο πιο κοινούς τύπους χειρουργικών επεμβάσεων απώλειας βάρους: (α) την επιμήκης γαστρεκτομή (γαστρεκτομή μανίκι) και (β) την γαστρική παράκαμψη.

Την επιμήκης γαστρεκτομή είναι ευκολότερη χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία το στομάχι μειώνεται σε μέγεθος. Βασικά, αφαιρείται ένα τμήμα του στομάχου για να μικρύνει.

Η γαστρική παράκαμψη, η οποία πραγματοποιείται με διάφορες χειρουργικές τεχνικές, περιλαμβάνει την παράκαμψη του στομαχιού, έτσι ώστε ο οισοφάγος να συνδέεται απευθείας με το λεπτό έντερο. Με άλλα λόγια, στο στομάχι δεν εισέρχεται πλέον τροφή, αλλά συνδέεται χωριστά με το έντερο για να παρέχει πεπτικές εκκρίσεις.

Ποια από τις δύο επεμβάσεις είναι η πιο ασφαλής;

Ο Ryan Howard, MD, συγγραφέας της μελέτης, από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς να γνωρίζουν τους κινδύνους που κρύβουν αυτές οι χειρουργικές επεμβάσεις από πριν.

Ο ίδιος θεωρεί ότι η επιμήκης γαστρεκτομή είναι πιο ασφαλής, παρόλο που δεν οδηγεί σε τόσο μεγάλη απώλεια βάρους. Ωστόσο, τόνισε, επειδή θεωρείται ασφαλέστερη δεν σημαίνει πως δεν πρεπει να ληφθούν υπόψη και άλλοι παράγοντες κινδύνου, για τους οποίους οι ασθενείς πρεπει να ενημερωθούν εκ των προτέρων από τον γιατρό τους.

Υπάρχει κίνδυνος θνησιμότητας από μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους;

Η Αμερικανική Εταιρεία Μεταβολικής και Βαριατρικής Χειρουργικής αναφέρει ότι ο κίνδυνος θανάτου από κάποια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους είναι μικρότερος από αυτόν της αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης ή της αντικατάστασης ισχίου, οπότε δεν πρέπει να τρομάζει ένα τέτοιο ενδεχόμενο τους ασθενείς.

Σύμφωνα με τον Kroll, το ποσοστό θνησιμότητας για 30 ημέρες, για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε μερική γαστρεκτομή είναι 0,08%, ενώ για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε γαστρική παράκαμψη είναι 0,14%. Τόνισε ωστόσο, ότι παρόλο που το ενδεχόμενο αυτό είναι σπάνιο, υπάρχει ενδεχόμενο μπλοκαρίσματος εξαιτίας κάποιας μόλυνσης ή ενός ουλώδους ιστού.

+ 8 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved