Ορθοπαιδικά

Χειρουργική επέμβαση κατάγματος ισχίου: Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Μετά από ένα χτύπημα ή κάποια πτώση, αν ο γιατρός διαπιστώσει κάταγμα ισχίου, θα συστήσει άμεση χειρουργική επέμβαση. Αρχικά, θα κάνει κάποιες εξετάσεις για να βεβαιωθεί ότι ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε επέμβαση και ακολούθως θα συνδυάσει την χειρουργική επέμβαση με αποκατάσταση και φάρμακα διαχείρισης του πόνου.

Ποια είδη χειρουργικής επέμβασης κατάγματος ισχίου υπάρχουν;

Ο γιατρός, ανάλογα με την υγεία του ασθενούς και τον τρόπο που τραυματίστηκε στο ισχίο, θα κρίνει και θα αποφασίσει ποιο είδος χειρουργικής επέμβασης θα κάνει. Τα είδη των χειρουργικών επεμβάσεων για το ισχίο είναι:

  • Εσωτερική επισκευή: Κατά την εσωτερική επισκευή, ο χειρουργός εισάγει βίδες στο οστό για να το κρατούν στη θέση του κατά την επούλωση του κατάγματος. Μερικές φορές χρησιμοποιεί και μια ειδική μεταλλική πλάκα, την οποία τοποθετεί κατά μήκος του μηρού και την συνδέει με τις βίδες.
  • Μερική αντικατάσταση ισχίου: Στην περίπτωση που το οστό είναι σπασμένο στα άκρα ή απουσιάζει εντελώς κάποιο κομμάτι, ο χειρουργός χρησιμοποιεί μια μεταλλική προσθήκη για να αντικαταστήσει το κομμάτι του οστού που λείπει ή καταστράφηκε.
  • Ολική αντικατάσταση ισχίου: Στην περίπτωση που μια άρθρωση έχει υποστεί βλάβη από αρθρίτιδα ή τραυματισμό, ο χειρουργός αντικαθιστά το άνω μέρος του μηρού και την υποδοχή του πυελικού οστού με μεταλλικές προσθήκες.

Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους αμέσως μετά την επέμβαση;

Οι περισσότεροι ασθενείς, ακριβώς μετά την επέμβαση δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι τους, καθώς χρειάζονται βοήθεια ακόμη και για να σηκωθούν από το κρεβάτι.

Ο φυσιοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον ασθενή πραγματοποιεί συγκεκριμένες ασκήσεις αποκατάστασης, για να βοηθήσουν το οστό να επουλωθεί γρηγορότερα και να επανέλθει σε λειτουργία. Η διαδικασία αποκατάστασης παίρνει συνήθως 3 μήνες.

Πώς αντιμετωπίζεται ο πόνος;

Ο γιατρός για να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τον πόνο που νιώθει μετά την χειρουργική επέμβαση, χορηγεί παυσίπονα σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα που μειώνουν το πρήξιμο και τοπικά αναισθητικά που μουδιάζουν το σημείο της επέμβασης.

Επιπρόσθετα, οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν αραιωτικά αίματος για να μειωθεί η πιθανότητα θρόμβων αίματος και φορούν κάλτσες συμπίεσης που υποστηρίζουν το πόδι και βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Τα φάρμακα που χορηγούνται μετά την επέμβαση είναι εθιστικά;

Οι γιατροί, μετά την χειρουργική επέμβαση, είναι προσεκτικοί στην συνταγογράφηση οπιοειδών, διότι όπως είναι γνωστό είναι ιδιαίτερα αισθητικά φάρμακα.

Τα οπιοειδή είναι στην ουσία φάρμακα που ανακουφίζουν τον πόνο μπλοκάροντας τα σήματα πόνου στον εγκέφαλο. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να λαμβάνονται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Μην συνεχίσετε να τα χρησιμοποιείτε εάν ο γιατρός σας σας πει να τα σταματήσετε.

Τι ακολουθεί μετά την επέμβαση;

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής συνεχίζει να επισκέπτεται τον γιατρό του ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κατά τις επισκέψεις του, ο γιατρός θα:

  • Αφαιρέσει τα ράμματα της επέμβασης
  • Θα κάνει ακτινογραφίες για να διαπιστώσει την πρόοδο της αποκατάστασης
  • Θα ελέγξει την πρόοδο των φυσιοθεραπειών και θα κρίνει αν χρειάζονται περισσότερες

Σημειώνεται ότι τις πλείστες φορές οι ασθενείς επιστρέφουν σχεδόν πλήρως στην καθημερινότητα τους μετά την ανάρρωση.


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved