Ορθοπαιδικά

Χειρουργική επέμβαση στην πλάτη: 4 λόγοι που θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς

Γιατί πρέπει να σκεφτείτε δύο φορές πριν προχωρήσετε σε χειρουργική επέμβαση πλάτης;

Πιο κάτω, ενας επαγγελματίας γιατρός αναφέρει 4 βασικούς λόγους για τους οποίους προτρέπει τους ασθενείς του να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν τον πόνο στην πλάτη τους με άλλους τρόπους πριν φτάσουν στην χειρουργική επέμβαση.

  1. Το σώμα από μόνο του είναι ο καλύτερος γιατρός για κάθε είδους τραυματισμό. Είτε ο τραυματισμός στην πλάτη επηρεάζει τους μυς, τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους, είτε τους δίσκους, το σώμα διαθέτει τους δικούς του θεραπευτικούς μηχανισμούς. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η κήλη στους δίσκους συρρικνώνεται με την πάροδο του χρόνου και ότι περίπου στον ένα χρόνο υποχωρεί κατά 76%. Μάλιστα, ο πόνος που προκαλεί η κήλη εξαφανίζεται μέσα σε τρείς μήνες. Το ίδιο και η ισχιαλγία, το μούδιασμα και η αδυναμία. Φαίνεται, λοιπόν, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και βοηθά στην απομάκρυνση της κήλης, αλλά αυτό χρειάζεται χρόνο και υπομονή.
  2. Η χειρουργική επέμβαση πράγματι μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του πόνου πιο γρήγορα και αυτό είναι δελεαστικό για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι η χειρουργική επέμβαση μπορεί να κρατήσει μακριά τα συμπτώματα καθ΄ όλη τη διάρκεια της ζωής του ασθενούς, διότι υπάρχει μεγάλο ενδεχόμενο να προκύψουν προβλήματα στην χειρουργημένη περιοχή ή στην περιοχή γύρω από την επέμβαση. Οπότε ο κίνδυνος για επιπλέον χειρουργικές επεμβάσεις είναι ορατός. Από την άλλη, αν το σώμα αφεθεί να λειτουργήσει θεραπευτικά μόνο του, ναι μεν θα πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά δεν υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν οι πιο πάνω κίνδυνοι.
  3. Ένα μεγάλο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι σε ότι αφορά τον πόνο είναι το γεγονός ότι τον αντιμετωπίζουν μόνο ως φυσικό – σωματικό. Με άλλα λόγια, τον αντιμετωπίζουν ως ένα πρόβλημα που μπορεί να διορθωθεί μόνο με διορθωτικά επεμβατικά μέσα. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και κατά συνέπεια ομαλύνουν ή επιδεινώνουν τον πόνο. Το άγχος, η κατάθλιψη και η αϋπνία είναι πτυχές που επηρεάζουν τον πόνο και δεν μπορούν να βελτιωθούν μαγικά μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Αντίθετα η αντιμετώπιση αυτών των ψυχολογικών παραγόντων μπορεί να ομαλοποιήσει τον πόνο.
  4. Οι γιατροί,  όπως όλος ο κόσμος, εμφανίζουν και αυτοί προβλήματα στην πλάτη, αλλά σπάνια θα δεις κάποιον να επιλέγει την χειρουργική επέμβαση. Αυτό από μόνο του θα πρέπει να προβληματίσει τους ασθενείς, καθώς αν ενας γιατρός που κάνει χειρουργικές επεμβάσεις σε άλλους ανθρώπους δεν επιλέγει να υποβληθεί ο ίδιος σε χειρουργική επέμβαση, τότε εσείς γιατί να το επιλέξετε; Συζητήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε περισσότερα.

Ανεξάρτητα από τη θεραπεία που θα επιλέξετε, πριν αποφασίσετε να προβείτε σε μια χειρουργική επέμβαση, αναλογιστείτε και ζυγίστε τα οφέλη και τους επικείμενους κινδύνους. Προβληματιστείτε και πάρτε -με την συμβουλή του γιατρού σας- την καλύτερη απόφαση.


+ 3 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved