Ορθοπαιδικά

Χειρουργική επέμβαση στο γόνατο: Πόσο απαραίτητα είναι τα οπιοειδή;

Τα οπιοειδή, που είναι εθιστικά παυσίπονα, δεν είναι η μόνη επιλογή για την ανακούφιση του πόνου μετά από την επέμβαση αποκατάστασης πρόσθιου χιαστού στο γόνατο (ACL), σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Sports Medicine.

Τα οπιοειδή είναι απαραίτητα μετά από μια χειρουργική επέμβαση στο γόνατο;

Μετά την χειρουργική επέμβαση αποκατάστασης του πρόσθιου χιαστού στο γόνατο, το Advil και άλλα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ακεταμινοφαίνη (Tylenol) και τα μυοχαλαρωτικά, φαίνεται να ανακουφίζουν περίπου στον ίδιο βαθμό τον πόνο, με τα συνταγογραφούμενα οπιοειδή, όπως η μορφίνη, η υδροκωδόνη και η οξυκωδόνη.

«Τα οπιοειδή είναι χρήσιμα για τη διαχείριση του αυξημένου πόνου, όταν συνταγογραφούνται κατάλληλα», εξήγησε ο συγγραφέας της μελέτης και ορθοπαιδικός χειρουργός στην κλινική Mayo στη Μινεάπολη, Δρ. Kelechi Okoroha. Ωστόσο, τόνισε ότι όταν χρησιμοποιούνται για μεγάλες χρονικές περιόδους, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό. Ταυτόχρονα, όταν χρησιμοποιούνται εσφαλμένα ή σε υψηλές δόσεις, τα οπιοειδή προκαλούν διάφορες παρενέργειες, όπως υπνηλία, σύγχυση και επιβράδυνση της αναπνοής. Σημειώνεται ότι μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε θάνατο.

Για πολλούς ανθρώπους, ο εθισμός στα οπιοειδή ξεκινά με τη νόμιμη συνταγογράφηση τους, μετά από μια χειρουργική επέμβαση. Η ερευνητική ομάδα, διαπίστωσε ότι οι ορθοπεδικές παθήσεις και οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 28% όλων των συνταγογραφούμενων οπιοειδών και αυτό ήταν που ώθησε τους ερευνητές να αναζητήσουν ασφαλέστερα μέσα για την ελαχιστοποίηση της μετεγχειρητικής δυσφορίας.

Σύμφωνα με τον Okoroha, η χειρουργική επέμβαση ACL είναι μια κοινή επέμβαση, η οποία ωστόσο μπορεί να προκαλέσει αυξημένο πόνο στο γόνατο. Η παρούσα μελέτη όμως, έδειξε ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι και άλλα παυσίπονα, πέραν των οπιοειδών, που μπορούν να μειώσουν αυτόν τον πόνο.

Για τη μελέτη, η ομάδα του Okoroha δοκίμασε το υπάρχον πρωτόκολλο διαχείρισης του πόνου σε 34 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση ACL, μεταξύ Φεβρουαρίου 2019 και Ιανουαρίου 2020. Σε όλους τους ασθενείς χορηγήθηκαν μη οπιοειδή παυσίπονα, όπως η ακεταμινοφαίνη και τα μυοχαλαρωτικά. Τα επίπεδα του πόνου τους, 10 ημέρες μετά την έναρξη της θεραπείας τους, συγκρίθηκαν με αυτά άλλων 28 ασθενών που έλαβαν οπιοειδή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ανακούφιση του πόνου ήταν περίπου η ίδια και στις δύο ομάδες, χωρίς αξιοσημείωτες διαφορές όσον αφορά τις παρενέργειες (εκτός του κινδύνου εθισμού), ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό της ηλικίας, του φύλου και του δείκτη μάζας του σώματος (τυπικός δείκτης για την παχυσαρκία) όλων των συμμετεχόντων.

Ο Δρ David Katz, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πανεπιστημίου Yale, στο New Haven, Conn, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, σημείωσε ότι δεν του προκαλούν καμία έκπληξη. Όπως εξήγησε, έχει κάνει και στα δύο του γόνατα επέμβαση ACL, επομένως γνωρίζει τον πόνο που συνεπάγεται. «Χρησιμοποίησα οπιοειδή τις δύο πρώτες μέρες και ακολούθως μη οπιοειδή παυσίπονα και τις δύο φορές», είπε, προσθέτοντας ότι οι παγωμένες κομπρέσες γύρω από το σημείο της επέμβασης είναι η καλύτερη μέθοδος ανακούφισης του πόνου.

«Με βάση την προσωπική μου εμπειρία, δεν εκπλήσσομαι καθόλου που τα οπιοειδή μπορούν να παραλειφθούν από το σχήμα διαχείρισης του πόνου μετά την χειρουργική επέμβαση στο γόνατο και να αντικατασταθούν αποτελεσματικά με μη οπιοειδή φάρμακα», σημείωσε, την ίδια ώρα που εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την προσέγγιση της μελέτης: «Η παρούσα μελέτη αποφεύγει τα οπιοειδή, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό, αλλά συμπεριλαμβάνει την βενζοδιαζεπίνη (Valium), η οποία επίσης μπορεί να προκαλέσει εθισμό, την ώρα που δεν κάνει καμία αναφορά σε άλλες μη φαρμακευτικές επιλογές ανακούφισης του πόνου, όπως οι κρύες κομπρέσες”. Παρόλα αυτά, δεν απέρριψε εντελώς την μελέτη, τονίζοντας ότι δίνει μερικές εναλλακτικές λύσεις για τα οπιοειδή για τα οποία υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εθισμού.