Καρκίνος

Χημειοθεραπεία: Ένα νέο είδος ενδοσκοπίου θα μπορούσε να την κάνει αποτελεσματικότερη

Το νέο είδος ενδοσκοπίου, που έχουν αναπτύξει οι επιστήμονες, θα μπορούσε μία μέρα να καταστήσει την χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική, να μειώσει τις παρενέργειες της και να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν μερικές από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.

Ποιες ελλείψεις παρατηρούνται στο συμβατικό ενδοσκόπιο σχετικά με την απεικόνιση των καρκινικών κυττάρων;

Τα συμβατικά ενδοσκόπια, τα οποία συνδέονται με μια μικρή φωτογραφική μηχανή, δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στην απεικόνιση των καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς η αντίθεση της εικόνας που δίνουν παραμορφώνεται, επειδή το φως που εκπέμπουν διασκορπίζεται και απορροφάται από το σώμα. Το αποτέλεσμα είναι θολές και χαμηλής αντίθεσης εικόνες του περιβάλλοντος του όγκου, πράγμα που περιορίζει την ικανότητα των γιατρών να απεικονίζουν, να εξετάζουν και να καταπολεμούν τους όγκους.

Πώς λειτουργεί το νέο είδος ενδοσκοπίου;

Για να ξεπεραστούν οι ελλείψεις του συμβατικού ενδοσκοπίου, σύμφωνα με τον Δρ. Ulas Sunar, βοηθό ερευνητή και καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, έχει αναπτυχθεί μια νέα τεχνολογία, ένα νέο είδος ενδοσκοπίου, το οποίο με απεικόνιση χωρικών συχνοτήτων διορθώνει το πρόβλημα στην αντίθεση της εικόνας, προβάλλοντας τα καρκινικά κύτταρα με διαφορετικής συχνότητας πρότυπα φωτός.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υψηλής αντίθεσης απεικόνιση του περιβάλλοντος του όγκου, πράγμα που βελτιώνει την ικανότητα των γιατρών να ανιχνεύουν και να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα.

Θα μπορούσε το νέο ενδοσκόπιο να κάνει αποτελεσματικότερη τη χημειοθεραπεία;

Αυτή η νέα τεχνολογία, που βρίσκεται υπό ανάπτυξη από τον Jonathan Lovell, επίκουρο καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής, θα μπορούσε να μεταφέρει τα φάρμακα της χημειοθεραπείας, τα οποία θα χορηγούνται ενδοφλεβίως στους ασθενείς, κατευθείαν στον όγκο, προστατεύοντας τα υγιή κύτταρα και αποφεύγοντας έτσι τις παρενέργειες τους.

Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με τη συμβατική θεραπεία, τα φάρμακα θα ενθυλακώνονται σε μικροσκοπικά λιποσώματα που ονομάζονται «νανοσωλήνες» (nanoballons). Μόλις οι νανοσωλήνες φτάσουν στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία είναι ήδη διακριτά με την βοήθεια του νέου ενδοσκοπίου, οι γιατροί θα μπορούν να τους χτυπήσουν με μια ενδοσκοπική δέσμη φωτός, ώστε να τους σπάσουν και να απελευθερώσουν το φάρμακο που περιέχουν κατευθείαν πάνω στον όγκο.

Οι επιστήμονες, για να καταφέρουν να στοχεύουν αποτελεσματικά τους νανοσωλήνες, θα πρέπει πρώτα να καταφέρουν να ελέγξουν τη δέσμη φωτός. Για τον σκοπό αυτό, ο Δρ. Sunar αναπτύσσει μια «ψηφιακή μάσκα», η οποία είναι σε θέση να ρυθμίσει την ένταση της δέσμης και το σχήμα της με την βοήθεια ενός υπολογιστή. Αυτός ο συνδυασμός, θα επιτρέψει στους ειδικούς να χειρίζονται την δέσμη κατάλληλα και να στοχεύουν με εξαιρετική ακρίβεια τους νανοσωλήνες και τα καρκινικά κύτταρα.

Ο Δρ. Sunar, υπογραμμίζει μάλιστα, ότι το εν λόγω σύστημα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών που έχει εξαπλωθεί στην κοιλιά, καθώς και για τον καρκίνο τους πνεύμονα, του γαστρεντερικού σωλήνα, του στόματος και άλλων εσωτερικών οργάνων.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved