Ωτορινολαρυγγολογικά

Χημειοθεραπεία και απώλεια ακοής: Γιατί είναι σημαντική η παρακολούθηση;

Η θεραπεία για τον καρκίνο, είναι μια δύσκολη υπόθεση, τόσο για τον ίδιο τον ασθενή, όσο και για την οικογένεια του. Η χημειοθεραπεία είναι μια από τις πιο διαδεδομένες θεραπείες για τον καρκίνο, και ενώ προσφέρει σημαντικά οφέλη στη θεραπεία και τη διαχείριση του καρκίνου, υπάρχουν και πολλές παρενέργειες, εκ των οποίων μερικές ενδέχεται να μην είναι τόσο προφανείς.

Ένα από τα πιθανά αρνητικά αποτελέσματα της χημειοθεραπείας, που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι η απώλεια ακοής. Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία, θεωρείται γενικά ένας τύπος ξαφνικής απώλειας ακοής, επομένως η παρακολούθηση της ακοής πριν και μετά τη θεραπεία, με τεστ ακοής, είναι πολύ σημαντική.

Πώς συνδέονται η χημειοθεραπεία και η απώλεια ακοής;

Η απώλεια ακοής, ως πιθανή παρενέργεια της χημειοθεραπείας, είναι πιθανότερο να προκύψει από χημειοθεραπείες που εμπίπτουν στην κατηγορία φαρμάκων με βάση την πλατίνη, όπως η σισπλατίνη ή η καρβοπλατίνη.

Η θεραπεία με σισπλατίνη, χρησιμοποιείται σε ποικίλα πρωτόκολλα θεραπείας, αλλά συχνότερα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση γυναικολογικών καρκίνων (ωοθηκών και τραχήλου της μήτρας) και για τον καρκίνο κεφαλής και λαιμού. Εκτός από τη σισπλατίνη, υπάρχουν αναφορές απώλειας ακοής και σε ορισμένες θεραπείες μελανώματος, που στοχεύουν το ανοσοποιητικό.

Ο τρόπος με τον οποίο η χημειοθεραπεία προκαλεί απώλεια ακοής είναι πολύπλοκος, αλλά τελικά προκαλεί μόνιμη βλάβη στα κύτταρα που βρίσκονται στο εσωτερικό του αφτιού, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ακοή. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να υπογραμμιστεί, ότι πιο συχνά επηρεάζεται η ακοή υψηλής έντασης, γεγονός που δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητα.

Πώς θα ξέρετε εάν η ακοή σας επηρεάζεται από τη χημειοθεραπεία;

Αρχικά πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι επιπλέον παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο απώλειας ακοής, έτσι εάν έχετε προγραμματίσει μια εξέταση ακοής, τότε φροντίστε να αναφέρετε τους τύπους θεραπειών που ακολουθείτε στους ειδικούς, για να μπορέσουν να προσδιορίσουν εάν η απώλεια σας οφείλετε στην χημειοθεραπεία ή σε οτιδήποτε άλλο.

Τα συμπτώματα της απώλειας ακοής μπορεί να συνοδεύονται από εμβοές. Ένας από τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να μάθετε εάν η ακοή σας έχει επηρεαστεί από τη χημειοθεραπεία είναι να την ελέγξετε με έναν ωτορινολαρυγγολόγο.  Είναι σημαντικό να ελέγχετε την ακοή σας πριν και μετά τη χημειοθεραπεία. Η κατάσταση της ακοής σας, πριν από τη θεραπεία, θα χρησιμεύσει ως μέτρο σύγκρισης, έτσι ώστε τυχόν αλλαγές να μπορούν να εντοπιστούν κατά τον έλεγχο μετά τη χημειοθεραπεία.

Ο εντοπισμός της απώλειας ακοής που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία αποτελεί μια πρόκληση, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τόσα πράγματα να σκεφτούν που οι βασικές εξετάσεις ακοής είναι συνήθως μια μεταγενέστερη σκέψη. Επιπρόσθετα, η απώλεια ακοής δεν είναι ένα σύμπτωμα που θεωρούν σημαντικό ή που γνωρίζουν οι περισσότεροι, οπότε εύκολα μπορεί να αγνοηθεί. Συνιστάται να συζητάτε με τον γιατρό σας για τους καλύτερους τρόπους αξιολόγησης της ακοής σας καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας.

Τι μπορείτε να κάνετε εάν αντιμετωπίσετε απώλεια ακοής κατά τη διάρκεια ή μετά τη χημειοθεραπεία;

Εάν αντιμετωπίσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ακοή σας ή έχετε εμβοές σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας, είναι σημαντικό να ενημερώσετε αμέσως το γιατρό σας. Το τεστ ακοής είναι πολύ σημαντικό, καθώς η απώλεια ακοής που προκαλείται από την χημειοθεραπεία είναι συχνά μόνιμη και υπάρχουν λίγες θεραπευτικές επιλογές ανάλογα με την φύση του καρκίνου. Επομένως είναι απαραίτητη η έγκαιρη αναγνώριση και η συνεχής παρακολούθηση.

Παρόλο που έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τον εντοπισμό χρήσιμων θεραπειών για την αντιστροφή της απώλειας ακοής, τίποτα δεν έχει εγκριθεί. Ωστόσο, θα σας χορηγηθεί κάποιο στεροειδές φάρμακο, το οποίο προσφέρει κάποια οφέλη σε μερικούς ανθρώπους.

Συμπερασματικά

Η απώλεια ακοής που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία συχνά δεν επηρεάζει την καθημερινότητα των ανθρώπων, αλλά δεν παύει να είναι μια ενοχλητική παρενέργεια.

Ενώ οι φαρμακευτικές θεραπείες που αποσκοπούν στην αναστροφή των συμπτωμάτων είναι περιορισμένες, η αποκατάσταση της ακοής με ακουστικά βαρηκοΐας είναι μια καλή επιλογή.

Να επαναλάβουμε, ωστόσο, ότι η αναγνώριση της πιθανότητας απώλειας ακοής πριν από την έναρξη της χημειοθεραπείας είναι απαραίτητη και διασφαλίζει ότι έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα παρακολούθησης της ακοής και η χημειοθεραπεία έχει προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προληφθεί, ως ένα βαθμό, το ενδεχόμενο βλάβης.