Καρκίνος

Χημειοθεραπεία: Πρακτικές συμβουλές καταπολέμησης των παρενεργειών

Στο άκουσμα της φράσης «είναι καρκίνος», μπαίνετε απευθείας σε έναν πόλεμο για να σώσετε τη ζωή σας. Οι γιατροί και οι νοσοκόμες θα αρχίσουν θεραπείες, με τις παρενέργειές τους να είναι αναπόφευκτες. Οι γευστικοί κάλυκες, οι θύλακες των τριχών, οι βλεννογόνοι, τα νεύρα, ο μυϊκός τόνος, η αντοχή και η δύναμή σας θα αρχίσουν να επηρεάζονται. (Καρκίνος του μαστού: Η μετεγχειρητική χημειοθεραπεία είναι απαραίτητη για όλες τις γυναίκες;)

Ανάλογα με τα φάρμακα χημειοθεραπείας που θα σας χορηγηθούν, θα εμφανιστούν ήπιες ή σοβαρές παρενέργειες, καμία από τις οποίες ωστόσο, δεν αποτελεί ένδειξη του πόσο καλά λειτουργούν τα φάρμακα. Και ενώ οι γιατροί είναι υπεύθυνοι για τη θανάτωση των καρκινικών κυττάρων, η δική σας δουλειά είναι να υπερασπιστείτε το κάστρο, που δεν είναι άλλο από το σώμα σας.

Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε πώς θα διαχειριστείτε τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας, οι οποίες τείνουν να επηρεάζουν κάθε σύστημα του σώματος.

Πώς θα διαχειριστείτε τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας;

1. Προστασία στόματος

Κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας επηρεάζονται οι γευστικοί κάλυκες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούνται πληγές στο στόμα.

  • Χρησιμοποιείστε πλαστικά σκεύη αντί ασημικά, τα οποία αφήνουν μια πιο λεπτή γεύση στο στόμα.
  • Πιπιλίστε σκληρές καραμέλες αν νιώσετε ότι το στόμα σας έχει περίεργη γεύση κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας.
  • Καταναλώστε μαλακές τροφές αν έχετε πληγές στο στόμα, όπως το πλιγούρι.
  • Καταναλώστε δροσερές, υγρές, μαλακές τροφές, όπως το καρπούζι, το παγωτό και η πουτίγκα, που δεν καταπονούν τις πληγές του στόματος ή τις φουσκάλες.
  • Ζητήστε από το γιατρό σας στοματικά διαλύματα που μπορούν να καταπραΰνουν ή να προστατεύσουν το στόμα.

2. Προστασία της μύτης

Η χημειοθεραπεία προκαλεί πτώση των τριχών ολόκληρου του σώματος, ακόμη και των τριχών που υπάρχουν στα ρουθούνια. Επιπρόσθετα, προκαλεί κάψιμο στα ρουθούνια, ξηρότητα ακόμη και αιμορραγία.

  • Φροντίστε να έχετε μαζί σας πάντα χαρτομάντηλα. Κάποια φάρμακα κάνουν τη μύτη να τρέχει. Χωρίς τρίχες στη μύτη, τα ρουθούνια μετατρέπονται σε μίνι νεροτσουλήθρες.
  • Χρησιμοποιήστε λίγο λάδι καρύδας σε μια μπατονέτα και τοποθετήστε το μέσα στη μύτη σας, αν νιώθετε κάψιμο στα ρουθούνια σας ή εάν η μύτη σας είναι ξηρή ή αιμορραγεί.

3. Θωράκιση του δέρματος

Όπως πολλά άλλα συστήματα του σώματος, η χημειοθεραπεία επηρεάζει και το δέρμα, προκαλώντας ξηρότητα, φαγούρα και εξανθήματα. (Πώς να φροντίσετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας)

  • Χρησιμοποιείστε λοσιόν όταν το δέρμα σας είναι ξηρό ή έχει φουσκάλες ή εξανθήματα. Εφαρμόστε την απαλά στο δέρμα σας, αλλά φροντίστε να μην περιέχει αρώματα που μπορούν να ερεθίσουν περισσότερο το δέρμα.
  • Χρησιμοποιείστε μαλακό καπέλο και μαλακές μαξιλαροθήκες, αν οι θύλακες των τριχών σας παρουσιάζουν φλεγμονή, καθώς χάνετε τα μαλλιά σας,
  • Εξαιτίας του ότι τα εξανθήματα πονάνε περισσότερο όταν έχει ζέστη, αποφύγετε γενικότερα τη ζέστη και την τριβή. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια μαλακή παγοκύστη, να την τυλίγετε με επίθεμα και να την εφαρμόζετε απαλά πάνω στα εξανθήματα.
  • Αν έχετε φαγούρα στο δέρμα, φροντίστε να φοράτε κάτι που να σκεπάζει την περιοχή, για να αποφύγετε το ξύσιμο ενώ κοιμάστε.

4. Καταπολέμηση του πόνου του σώματος

  • Το ντους μπορεί να είναι χαλαρωτικό ή επώδυνο κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας, ανάλογα με την κατάσταση των νεύρων και του δέρματός σας. Αποφύγετε το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του ντους, γιατί στεγνώνει το δέρμα. Χρησιμοποιείστε χλιαρό νερό για να χαλαρώσετε το σώμα σας.
  • Αν σας ενοχλεί η ζώνη του αυτοκινήτου, χρησιμοποιείστε ειδικά σχεδιασμένες θήκες για να προστατεύσετε το δέρμα σας από την τριβή.
  • Τοποθετήστε μαξιλάρια γύρω από το σώμα σας όταν ξαπλώνετε, για να το στηρίξετε και να μειώσετε τον πόνο.
  • Εάν κρυώνετε ή πονάτε (και αντέχετε τη ζέστη), βάλτε μια κουβέρτα στο στεγνωτήριο και ακολούθως τυλίξτε το σώμα σας.
  • Για να καταπολεμήσετε τον σοβαρό πόνο στα πόδια από τη νευροπάθεια, χρησιμοποιείστε ορθοπεδικά παπούτσια, ένα νούμερο μεγαλύτερο από το κανονικό σας. Αυτό θα προστατεύσει τα δάκτυλά σας από μικροατυχήματα σε έπιπλα και άλλα αντικείμενα.

5. Ενίσχυση της εσωτερικής άμυνας

  • Κάντε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. Καταναλώστε δαμάσκηνα, τσάι, συμπληρώματα φυτικών ινών, κάντε γιόγκα και πιείτε άφθονο νερό (προσθέστε γεύση λεμόνι ή ότι σας αρέσει γιατί οι γευστικοί κάλυκες έχουν επηρεαστεί και θα έχετε μια  απαίσια γεύση του νερού).
  • Κάντε ήπιες ασκήσεις στο σπίτι, όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και το περπάτημα. Η άσκηση απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα και καταπολεμά το σφίξιμο των μυών.
  • Καταναλώστε πολλά θρεπτικά συστατικά, φρούτα, λαχανικά, χυμούς, σπανάκι.
  • Αν έχετε αυπνία ακολουθήστε τις συνιστώμενες πρακτικές που βελτιώνουν τον ύπνο, όπως αποφυγή της καφεΐνης μετά το μεσημέρι, αποφυγή της άσκησης κοντά στην ώρα του ύπνου, δροσερό υπνοδωμάτιο, αποφυγή ηλεκτρονικών συσκευών 2 ώρες πριν τον ύπνο.