Σεξουαλική Υγεία

Χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Χλαμύδια είναι η πιο κοινή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη (ΣΜΝ) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές, όπως ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Μάλιστα, η μόλυνση μπορεί να μεταδοθεί στο μωρό από τη μητέρα, κατά τη διάρκεια του τοκετού. (Χλαμύδια: Μπορούν να μεταδοθούν με το φιλί;)

Ποια συμπτώματα προκαλούν τα χλαμύδια;

Σε πολλές περιπτώσεις, τα χλαμύδια δεν προκαλούν συμπτώματα και ως εκ τούτου αναφέρονται ως σιωπηλές μολύνσεις. Μελέτες δείχνουν ότι μόνο το 5- 30% των γυναικών με χλαμύδια εμφανίζουν συμπτώματα. Για την εμφάνιση των συμπτωμάτων χρειάζονται εβδομάδες από την στιγμή της μόλυνσης. (Ποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται και με το φιλί;)

Τα συμπτώματα των χλαμυδιών μπορεί να περιλαμβάνουν:

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται εξέταση για χλαμύδια;

Οι παράγοντες που δικαιολογούν εξετάσεις για χλαμύδια περιλαμβάνουν:

 • Σεξουαλικός σύντροφος που έχει άλλους σεξουαλικούς συντρόφους
 • Σεξουαλικός σύντροφος με ΣΜΝ
 • Νέος σεξουαλικός σύντροφος
 • Πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι

Είναι δυνατόν μια έγκυος γυναίκα να μολυνθεί με χλαμύδια;

Οι έγκυες μπορούν να προσβληθούν από ΣΜΝ με τον ίδιο τρόπο που μπορούν να μολυνθούν και οι γυναίκες που δεν είναι έγκυες.

Η εγκυμοσύνη δεν προσφέρει πρόσθετη προστασία από τα ΣΜΝ. Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να εκθέσει την έγκυο γυναίκα στα χλαμύδια και άλλα ΣΜΝ. (Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα: Μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία;)

Ο μόνος τρόπος αποφυγής των χλαμυδιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αποχή από οποιαδήποτε μορφή σεξ, όπως:

 • Κολπικό σεξ
 • Στοματικό σεξ
 • Πρωκτικό σεξ

Για τις γυναίκες που επιλέγουν να είναι σεξουαλικά ενεργές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, ο κίνδυνος μόλυνσης από χλαμύδια μπορεί να μειωθεί με:

 • Σωστή χρήση προφυλακτικών κατά τη διάρκεια του σεξ
 • Αμοιβαία μονογαμική σχέση

Πώς επηρεάζουν την εγκυμοσύνη τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι έγκυες με χλαμύδια διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού και γέννησης μωρού με χαμηλό σωματικό βάρος. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα : Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις πρακτικές ασφαλέστερου σεξ)

Μπορεί ένα νεογέννητο να μολυνθεί με χλαμύδια από τη μητέρα του;

Πέραν από τις πιο πάνω επιπλοκές, τα χλαμύδια μπορούν να μεταδοθούν από την έγκυο στο νεογέννητο κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Επιπρόσθετα, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λοιμώξεων των πνευμόνων, όπως η πνευμονία και λοιμώξεων των ματιών, όπως η επιπεφυκίτιδα. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις)

Σε ποιες επιπλοκές μπορούν να οδηγήσουν γενικά τα χλαμύδια;

Τα χλαμύδια μπορούν να οδηγήσουν σε ποικίλες επιπλοκές πέραν από τις πιο πάνω που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Αν η μόλυνση αφεθεί χωρίς θεραπεία, τα χλαμύδια μπορούν να εξαπλωθούν στις σάλπιγγες και τη μήτρα, προκαλώντας νόσο της πυέλου (PID), η οποία μπορεί να βλάψει μόνιμα το αναπαραγωγικό σύστημα και να οδηγήσει σε:

Τα χλαμύδια που δεν τυγχάνουν θεραπείας, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV) ή μετάδοσης του HIV σε κάποιον άλλο. (Πώς να προστατευτείτε από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα)

Επιπρόσθετα, μπορεί να εμφανιστεί αντιδραστική αρθρίτιδα εξαιτίας των χλαμυδιών, η οποία ξεκινά ως αποτέλεσμα μόλυνσης (όπως τα χλαμύδια) σε άλλα σημεία του σώματος (όπως ο κόλπος) προκαλώντας τελικά πόνο και φλεγμονή στις αρθρώσεις. Οι αρθρώσεις που επηρεάζονται πιο συχνά είναι:

 • Μεγάλο δάχτυλο του ποδιού
 • Αστράγαλος
 • Γόνατο

Πώς αντιμετωπίζονται τα χλαμύδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα χλαμύδια μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτικά. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει είτε μια εφάπαξ δόση αντιβιοτικών, είτε μια καθημερινή δόση αντιβιοτικών, για επτά μέρες.

Σημειώνεται ότι τα αντιβιοτικά μπορούν να θεραπεύσουν τα χλαμύδια, αλλά δεν διορθώνουν τη βλάβη που προκαλείται από τις επιπλοκές της λοίμωξης, όπως η πυελική φλεγμονώδης νόσος.

Όσοι λαμβάνουν θεραπεία για χλαμύδια θα πρέπει να απέχουν από τη σεξουαλική επαφή μέχρι να περάσει η μόλυνση, αποτρέποντας έτσι τη μετάδοση του ΣΜΝ στον σεξουαλικό τους σύντροφο. (Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στις γυναίκες)