Διατροφή

Χλωρέλλα: Τι είναι και πώς ωφελεί τον οργανισμό μας;

Τι είναι η χλωρέλλα;

Η χλωρέλλα είναι ένα μονοκύτταρο, πράσινο φύκι που αναπτύσσεται σε γλυκά νερά. Υπάρχουν πάνω από 30 είδη χλωρέλλας, αλλά τα δύο πιο γνωστά είναι η Chlorella vulgaris και η Chlorella pyrenoidosa.

Στις μέρες μας, η χλωρέλλα χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, λόγω των πολύτιμων οφελών της για την υγεία, που το καθιστούν «υπερτροφή». Στο εμπόριο διατίθεται σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, δισκία, σκόνη και εκχύλισμα.

Εκτός από τη χρήση της για τα πολύτιμα οφέλη υγείας, η χλωρέλλα αξιοποιείται και για την παραγωγή καύσιμου βιοντίζελ.

Ποια είναι τα οφέλη υγείας της χλωρέλλας;

 1. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά

Η υψηλή περιεκτικότητα της χλωρέλλας σε θρεπτικά συστατικά είναι αυτή που έχει οδηγήσει στο χαρακτηρισμό της ως υπερτροφή. Παρόλο που η ακριβής περιεκτικότητά της σε θρεπτικά συστατικά εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως οι συνθήκες καλλιέργειας, το είδος της χλωρέλλας και ο τρόπος επεξεργασίας για την παρασκευή των συμπληρωμάτων, είναι σαφές πως η χλωρέλλα περιέχει:

 • Πρωτεΐνη: Περιέχει σε ποσοστό 50-60% πρωτεΐνη και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.
 • Βιταμίνη Β12: Αποτελεί μια από τις λίγες φυτικές πηγές βιταμίνης Β12.
 • Σίδηρο & Βιταμίνη C: Είναι καλή πηγή σιδήρου και βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του πρώτου.
 • Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα: Περιέχει μερικά ω-3 λιπαρά, όπως το εικοσιπεντανοϊκό (EPA) και το εικοσιδυαεξανοϊκό οξύ (DHA).
 • Φυτικές ίνες: Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να είναι καλή πηγή φυτικών ινών.
 • Άλλα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα & ιχνοστοιχεία: Περιέχει μικρές ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου, χαλκού, καλίου, ασβεστίου, φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β.
 1. Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού

Η χλωρέλλα έχει αποδειχθεί πως αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο το σώμα απομακρύνει τις τοξίνες, όπως τα βαρέα μέταλλα (υδράργυρος, κάδμιο, νικέλιο) και άλλες επιβλαβείς ενώσεις (διοξίνη).

 1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η χλωρέλλα έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με μελέτες, πως μπορεί να ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με διάφορους τρόπους, όπως η αύξηση της παραγωγής των ειδικών κυττάρων του ανοσοποιητικού.

 1. Βελτιώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης

Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως τα συμπληρώματα χλωρέλλας μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης στο αίμα. Η ευεργετική αυτή δράση θεωρείται πως οφείλεται στην περιεκτικότητα της χλωρέλλας σε νιασίνη, φυτικές ίνες, καροτενοειδή και διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης.

 1. Μειώνει την αρτηριακή πίεση

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά, που περιέχει η χλωρέλλα, όπως η αργινίνη, το κάλιο, το ασβέστιο και τα ω-3 λιπαρά οξέα, φαίνεται πως μπορεί να βοηθούν στην πρόληψη της σκλήρυνσης των αρτηριών, γεγονός το οποίο συμβάλει στη βελτίωση της λειτουργίας αυτών και μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

 1. Ενισχύει την αντοχή κατά την αερόβια άσκηση

Μια μόνο μελέτη έχει εξετάσει την αποτελεσματικότητα της χλωρέλλας στην ενίσχυση της αντοχής κατά την αερόβια άσκηση. Σύμφωνα με αυτή, άτομα που έλαβαν συμπληρώματα χλωρέλλας για 4 εβδομάδες είχαν σημαντική βελτίωση της μέγιστης πρόσληψης οξυγόνου (VO2 max) τους.

Η ευεργετική αυτή δράση της χλωρέλλας θεωρείται πως οφείλεται στην περιεκτικότητά της σε αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας, τα όποια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στην αύξηση της αντοχής κατά την αερόβια άσκηση.

 1. Προστατεύει τα μάτια

Η χλωρέλλα περιέχει λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο καροτενοειδή τα οποία συμβάλουν στην καλή υγεία των ματιών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

 1. Βελτιώνει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η λήψη συμπληρωμάτων χλωρέλλας, σύμφωνα με μελέτες, μπορεί να βοηθήσει στη αντιμετώπιση διαταραχών, όπως το φούσκωμα, η διάρροια, οι κράμπες και τα υπερβολικά αέρια. Επιπλέον, η χλωρέλλα είναι πλούσια πηγή πρεβιοτικών, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου, που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Τι απαιτεί προσοχή κατά τη χρήση της χλωρέλλας;

Η λήψη συμπληρωμάτων χλωρέλλας θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως το φούσκωμα, η ναυτία, οι κράμπες στο στομάχι και η διάρροια.

Η χλωρέλλα μπορεί επίσης να προκαλέσει φωτοευαισθησία, αυξάνοντας τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, γι’ αυτό συνιστάται η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο.

Τέλος, μερικά άτομα μπορεί να εμφανίζουν αλλεργία στη χλωρέλλα, ενώ αναφορές υπάρχουν επίσης για αλληλεπίδραση αυτής με ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντιπηκτικά και τα ανοσοκατασταλτικά.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

9 Impressive Health Benefits of Chlorella https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-chlorella

What are the health benefits of chlorella? https://www.medicalnewstoday.com/articles/320067

15 Health Benefits of Chlorella https://www.dilorenzochiropractic.com/blog/15-health-benefits-of-chlorella

What Is Chlorella? Nutritious algae may help high cholesterol, hepatitis C, and cancer https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-chlorella-89048

Is Chlorella About to Be the Next Big Wellness Trend? https://greatist.com/health/chlorella