Φυσικές θεραπείες

Χλωροφύλλη: 4 λόγοι για να την εντάξετε στη διατροφή σας

Τι είναι η χλωροφύλλη;

Η χλωροφύλλη είναι μια φυσική χρωστική ουσία των φυτών που τους προσδίδει το πράσινο χρώμα τους. Περιέχει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και έχει θεραπευτικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μπορείτε να πάρετε χλωροφύλλη είτε απευθείας από τα φυτά είτε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Τα συμπληρώματα διατροφής είναι πιο αποτελεσματικά διότι η χλωροφύλλη δεν πέπτεται για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να απορροφηθεί από τον οργανισμό, ενώ τα συμπληρώματα περιέχουν μια ουσία παρεμφερή με την χλωροφύλλη, την χλωροφυλλίνη, η οποία όμως έχει παρόμοιες ευεργετικές ιδιότητες.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χλωροφυλλίνης;

Συμβάλλει στην επούλωση του δέρματος

Η χλωροφύλλη και η χλωροφυλλίνη έχουν αποδειχτεί ότι μειώνουν τις φλεγμονές και την ανάπτυξη βακτηρίων στην επιφάνεια του δέρματος, ειδικά όταν χορηγούνται σε μορφή αλοιφής. Η χλωροφυλλίνη επίσης είναι αποτελεσματική για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα δύο μελετών. Η πρώτη μελέτη εστίασε στα πλεονεκτήματα της χλωροφυλλίνης στη θεραπεία της ακμής και των μεγάλων πόρων μετά από χρήση για 3 εβδομάδες. Η δεύτερη μελέτη εξέτασε την επίδραση της χλωροφύλλης στην αντιμετώπιση των εγκαυμάτων από τον ήλιο, καθώς χορηγήθηκε τοπικά σε εγκαύματα για περίπου 8 εβδομάδες. Τα ευρήματα και των δύο ερευνών συγκλίνουν ως προς την ευεργετική επίδραση της χλωροφύλλης στο δέρμα.

Βελτιώνει την ποιότητα του αίματος

Η χλωροφύλλη σε υγρή μορφή βελτιώνει την ποιότητα του αίματος λόγω του ότι βελτιώνει και την ποιότητα των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Μάλιστα, έρευνες έχουν δείξει ότι άτομα με θαλασσαιμία που υποβάλλονταν σε συχνές μεταγγίσεις αίματος χρειάζονταν λιγότερες μεταγγίσεις μετά τη συχνή κατανάλωση σιταριού, το οποίο περιέχει έως και 70% χλωροφύλλη. Ωστόσο, η χλωροφύλλη καθαυτή δεν ήταν η πρωταρχική αιτία της μειωμένης ανάγκης για μεταγγίσεις αίματος, αφού πιστεύεται ότι τα περισσότερα πλεονεκτήματα προέρχονται από το σιτάρι και όχι από την χλωροφύλλη που περιέχει.

Αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Μια μελετούμενη ιδιότητα της χλωροφύλλης και της χλωροφυλλίνης είναι η επίδρασή της στα καρκινικά κύτταρα. Μια έρευνα που διεξήχθη σε ζώα έδειξε ότι η χρήση χλωροφύλλης οδήγησε σε μείωση των ηπατικών όγκων κατά 29-63% και σε αντίστοιχη μείωση των όγκων στο στομάχι κατά 24-45%. Παρόμοια αποτελέσματα είχε και μια έρευνα που εξέτασε την επίδραση της καθημερινής κατανάλωσης χλωροφύλλης σε ανθρώπινα παγκρεατικά καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, δεν έχουν γίνει επαρκείς κλινικές μελέτες σε ανθρώπους ώστε να είναι ασφαλής η ευρεία κατανάλωση της χλωροφύλλης για την καταπολέμηση του καρκίνου. Μια έρευνα σε μικρή κλίμακα, με μόλις 4 εθελοντές συμμετέχοντες, έδειξε ότι η κατανάλωση χλωροφύλλης ενδεχομένως εμποδίζει την κατάποση της αφλατοξίνης, μιας ουσίας γνωστής για την πρόκληση καρκίνου. Προς το παρόν, εξετάζεται επιπλέον το πώς η διατροφή πλούσια σε χλωροφύλλη, δηλαδή η κατανάλωση φυλλωδών πράσινων λαχανικών όπως το σπανάκι και ο μαϊντανός, επηρεάζει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.

Προωθεί την απώλεια βάρους

Μια από τις ευρύτερα διαδεδομένες χρήσεις της χλωροφύλλης σε υγρή μορφή αφορά την απώλεια βάρους. Έρευνες σε γυναίκες αποδεικνύουν ότι η καθημερινή λήψη χλωροφύλλης σε υγρή μορφή συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του σωματικού βάρους, αλλά και στη μείωση των επιπέδων της “κακής” χοληστερόλης. Φυσικά, εξίσου ευεργετικά για την απώλεια βάρους είναι και τα πράσινα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε χλωροφύλλη και άλλα θρεπτικά στοιχεία και φτωχά σε θερμίδες.

Η κατανάλωση χλωροφύλλης και χλωροφυλλίνης έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες;

Αν και η φυσική χλωροφύλλη και χλωροφυλλίνη δεν είναι τοξικές, μπορούν να προκαλέσουν μερικές ήπιες αλλά δυσάρεστες παρενέργειες. Όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα διατροφής ή εντάσσονται στη διατροφή σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην πέψη, διάρροια και αλλαγή στον χρωματισμό των κοπράνων. Όσον αφορά την τοπική τους χρήση στο δέρμα, είναι πιθανό να προξενήσει φαγούρα ή κάψιμο.

Πώς μπορώ να πάρω συμπληρώματα χλωροφύλλης;

Τα συμπληρώματα χλωροφύλλης σε μορφή ταμπλέτας, χαπιού ή σε υγρή μορφή είναι διαθέσιμα στα περισσότερα φαρμακεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση χλωροφύλλης είναι μεταξύ 100-300 mg, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού, η οποία πρέπει να χωρίζεται σε τρεις μικρότερες δόσεις.

Αν ωστόσο θέλετε να αυξήσετε την πρόσληψη χλωροφύλλης χωρίς να λάβετε συμπληρώματα διατροφής, υπάρχουν απλοί τρόποι για να φτιάξετε μόνοι σας υγρή χλωροφύλλη. Μια εύκολη λύση είναι να αναμείξετε μαϊντανό και νερό, καθώς 85 γραμμάρια μαϊντανού περιέχουν περίπου 2 κουταλιές της σούπας χλωροφύλλη. Αν θέλετε να λάβετε χλωροφύλλη μέσω της τροφής, η ιδανικότερη λύση είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι, αρακάς, ρόκα, φασολάκια, πράσα κτλ., αλλά και το σιτάρι. Λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα σπαράγγια δεν περιέχουν τόσο μεγάλη ποσότητα χλωροφύλλης.

Σε κάθε περίπτωση, παρόλο που η χλωροφύλλη είναι ευεργετική για τον οργανισμό, αν σκέφτεστε να την εντάξετε ενεργά στη διατροφή σας ή να λάβετε συμπληρώματα, καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε πρώτα με τον γιατρό σας.


+ 7 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Benefits of Chlorophyll https://www.healthline.com/health/liquid-chlorophyll-benefits-risks

A pilot study on wheat grass juice for its phytochemical, nutritional and therapeutic potential on chronic diseases. https://www.chemijournal.com/vol2issue4/dec2014/2-3-9.1.pdf

Chlorophyll and Chlorophyllin https://lpi.oregonstate.edu/mic/dietary-factors/phytochemicals/chlorophyll-chlorophyllin

Chlorophyllin intervention reduces aflatoxin–DNA adducts in individuals at high risk for liver cancer https://www.pnas.org/content/98/25/14601

Effects of Chlorophyll and Chlorophyllin on Low-Dose Aflatoxin B1 Pharmacokinetics in Human Volunteers https://cancerpreventionresearch.aacrjournals.org/content/2/12/1015

Wheat Grass Juice reduces Transfusion Requirement in Patients with Thalassemia Major: A Pilot Study http://www.indianpediatrics.net/july2004/july-716-720.htm

Assessment of the safety and efficacy of topical copper chlorophyllin in women with photodamaged facial skin https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25844615/