Υγεία Πεπτικού Συστήματος

Χολή: Τι είναι; Σε τι χρησιμεύει; Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτήν;

Η χολή είναι ένα παχύρρευστο και κολλώδες, κιτρινοπράσινο υγρό, που παράγεται από το συκώτι, η οποία διασπά τα λίπη σε λιπαρά οξέα, έτσι ώστε να μπορούν να απορροφηθούν από το σώμα, μέσω του πεπτικού συστήματος.

Άλλες σημαντικές λειτουργίες της χολής περιλαμβάνουν την απαλλαγή του σώματος από ορισμένα απόβλητα, όπως η αιμοσφαιρίνη. (Πέτρες στη χολή: Τι τις προκαλεί και πώς θεραπεύονται;)

Από τι αποτελείται η χολή;

Υπάρχουν πολλές ενώσεις που συνθέτουν τη χολή, αλλά μία από τις πιο σημαντικές είναι τα χολικά οξέα—γνωστά και ως χολικά άλατα, τα οποία αναμειγνύουν τα λίπη μεταξύ τους κατά τη διάρκεια της πέψης, έτσι ώστε να μπορέσει να τα απορροφήσει το σώμα. Η βαθιά αναπνοή μπορεί να βελτιώσει την πέψη;)

Η χολή αποτελείται από τα ακόλουθα συστατικά:

 • Χολικά οξέα
 • Χοληστερίνη
 • Νερό
 • Χρωστικές, συμπεριλαμβανομένης της χολερυθρίνης
 • Φωσφολιπίδια, σύνθετα λίπη που περιέχουν φώσφορο
 • Ηλεκτρολύτες, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου και του καλίου
 • Μέταλλα, όπως ο χαλκός

Η χολερυθρίνη είναι ένα απόβλητο προϊόν της αιμοσφαιρίνης, που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα, η οποία εκκρίνεται στη χολή, περνά στο πεπτικό σύστημα και εκκρίνεται από το σώμα. (Πεπτικό σύστημα: Ποιος είναι ο φυσιολογικός τύπος και χρωματισμός των κοπράνων;)

Τι κάνει η χολή;

Η χολή παίζει σημαντικό ρόλο στην πέψη των λιπών, για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον οργανισμό. Επιπρόσθετα, είναι απαραίτητη για την απομάκρυνση όσων δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το σώμα.

Η χολή εξυπηρετεί τρεις κύριες λειτουργίες:

 • Βοηθά στη διάσπαση των λιπών, σε μορφές που μπορούν να απορροφηθούν.
 • Βοηθά στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών.
 • Βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και των μεταβολικών αποβλήτων, συμπεριλαμβανομένης της χολερυθρίνης και της χοληστερίνης.

Η χολή, διασπώντας τα λίπη, βοηθά τα έντερα να απορροφήσουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K.

Πού βρίσκεται η χολή;

Το ήπαρ φιλτράρει, διασπά, μετατρέπει και αποθηκεύει διάφορες ουσίες, ώστε το σώμα να μπορέσει να τις χρησιμοποιήσει ή να τις απορρίψει.

Το ήπαρ παράγει καθημερινά περίπου 800 – 1.000 χιλιοστόλιτρα χολής. Η χολή εκκρίνεται από το ήπαρ και αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη, ένα μικρό όργανο που συνδέεται με την κάτω πλευρά του ήπατος. (Συνδέεται η χοληδόχος κύστη με προβλήματα του θυρεοειδούς και το αντίστροφο;)

Κατά τη διάρκεια των γευμάτων, η χολή απελευθερώνεται από τη χοληδόχο κύστη μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται χοληδόχος πόρος, ο οποίος συνδέει τη χοληδόχο κύστη και το συκώτι με το δωδεκαδάκτυλο, το πρώτο μέρος του λεπτού εντέρου. (Ασθένειες της χοληδόχου κύστης)

Πώς λειτουργεί η χολή;

Μεταξύ των γευμάτων, η χολή αποθηκεύεται στη χοληδόχο κύστη και μόνο μια μικρή ποσότητα χολής ρέει στο έντερο. Τα λιπαρά τρόφιμα που εισέρχονται στο δωδεκαδάκτυλο προκαλούν ορμονικά και νευρικά σήματα που οδηγούν σε σύσπαση της χοληδόχου κύστης. Οι ορμόνες που ελέγχουν αυτή τη διαδικασία είναι:

 • Χολοκυστοκινίνη
 • Σεκρετίνη
 • Γαστρίνη
 • Σωματοστατίνη

Τα σήματα προέρχονται επίσης από το πνευμονογαστρικό νεύρο, το οποίο εκτείνεται από το εγκεφαλικό στέλεχος μέχρι την κοιλιά. Ως αποτέλεσμα, η χολή ρέει στο δωδεκαδάκτυλο και αναμιγνύεται με τα τρόφιμα, τα οξέα του στομάχου και τα πεπτικά υγρά από το πάγκρεας, γεγονός που βοηθά τα έντερα να απορροφούν θρεπτικά συστατικά στην κυκλοφορία του αίματος. Τα περισσότερα από τα χολικά οξέα απορροφούνται μέσω του κατώτερου εντέρου και ακολούθως εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και πίσω στο συκώτι.

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

What Is Bile? https://www.verywellhealth.com/definition-of-bile-1759867

Gallbladder removal https://www.nhs.uk/conditions/gallbladder-removal/

Global chemical effects of the microbiome include new bile-acid conjugations https://www.nature.com/articles/s41586-020-2047-9

Key discoveries in bile acid chemistry and biology and their clinical applications: history of the last eight decades https://www.jlr.org/article/S0022-2275(20)35323-2/fulltext

How does the gallbladder work? https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279386/

Hepatobiliary transport in health and disease https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408080/

Bile Formation and Secretion https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/cphy.c120027