Θεραπεία

Χορηγήθηκε επιτυχώς εμβόλιο σε ασθενή με COVID-19 ως θεραπεία

Ένας άνδρας με κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, έλαβε εμβόλιο για την COVID-19 ως θεραπεία, αφού συνέχισε να είναι θετικός για αρκετούς μήνες.

Το εμβόλιο COVID-19 μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία;

Ο 37χρονος Ian Lester, είναι ο πρώτος ασθενής με κορωνοϊό που έλαβε το εμβόλιο COVID-19 για θεραπεία αντί για πρόληψη της νόσου, σύμφωνα με τη μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Immunology, το οποίο κατάφερε να πυροδοτήσει με επιτυχία την ανοσολογική του απόκριση.

Ο Lester είναι οπτικός στην Ουαλία και έχει το σύνδρομο Wiskott-Aldrich, μια σπάνια γενετική πάθηση που μειώνει την ανταπόκριση του σώματος στις λοιμώξεις. Βρέθηκε θετικός στην COVID-19 και συνέχισε να βγαίνει θετικός 7 μήνες μετά την αρχική του λοίμωξη, την ίδια ώρα που κατά διαστήματα αντιμετώπιζε συμπτώματα, όπως σφίξιμο στο στήθος, αϋπνία, πονοκεφάλους, κακή συγκέντρωση και υπερβολική κόπωση. (Τεστ COVID-19: Τι πρέπει να κάνετε εάν βγει θετικό;)

Ο ίδιος, εκφράζοντας την απογοήτευσή του σημείωσε ότι ένιωθε φυλακισμένος στο σπίτι του, θεωρώντας πως δεν θα βγει ποτέ αρνητικός. Οι γιατροί στο Κέντρο Ανοσοανεπάρκειας της Ουαλίας, αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ως θεραπεία για τον Lester, ενώ παράλληλα επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ άρχισαν να παρακολουθούν την απόκριση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι οι δύο δόσεις που του χορηγήθηκαν, ήταν ικανές να απομακρύνουν τελικά τον ιό από το σώμα του.

«Το εμβόλιο έθεσε πιθανότατα σε λειτουργία το ανοσοποιητικό του σύστημα», σημείωσαν οι γιατροί του, οι οποίοι ελπίζουν ότι η ίδια προσέγγιση μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλους ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. (Τι σημαίνει να είσαι ανοσοκατεσταλμένος;)

Ο Lester βγήκε θετικός για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2020 και στην αρχή είχε λίγα συμπτώματα, με το πιο αξιοσημείωτο να είναι η έλλειψη γεύσης και όσφρησης. Τα συμπτώματά του σιγά σιγά χειροτέρεψαν και το τεστ του συνέχισε να βγαίνει θετικό για τους επόμενους μήνες. Πέντε μήνες αργότερα, οι γιατροί αποφάσισαν να του χορηγήσουν δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer, με διαφορά ενός μήνα μεταξύ τους, διαπιστώνοντας μια ισχυρή απόκριση αντισωμάτων και Τ-κυττάρων. Ο Lester τελικά βγήκε αρνητικός 72 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου και 218 ημέρες μετά την πρώτο του θετικό τεστ. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο ήταν καλά ανεκτό από το σώμα του. (Γιατί χάνουμε την αίσθηση της γεύσης όταν μολυνθούμε από τον κορωνοϊό;)

Με βάση αυτή τη μελέτη περίπτωσης, οι ερευνητές σχεδιάζουν να επαναλάβουν την ίδια διαδικασία και σε άλλους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, για να διαπιστώσουν αν αυτή η μέθοδος είναι ευρέως αποτελεσματική και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία – όχι μόνο ως μέτρο πρόληψης- σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Ποια είναι τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου COVID-19;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η νόσος COVID-19 προκαλεί ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Τα εν λόγω συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε δύο έως δεκατέσσερις ημέρες από την έκθεση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα που προκαλεί η νόσος  COVID-19 είναι σε γενικές γραμμές τα εξής:

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved