Διατροφή

Χορτοφαγική διατροφή: Τι σχέση έχει με την κατάθλιψη;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν δύο φορές πιο συχνά καταθλιπτικά επεισόδια, από τα άτομα που καταναλώνουν κρέας. (8 Ιατρικοί μύθοι: χορτοφαγική και vegan διατροφή)

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, η χορτοφαγία ορίζεται με διάφορους τρόπους, με ορισμένους ανθρώπους να επιλέγουν να συνεχίζουν να καταναλώνουν γαλακτοκομικά και αυγά και με άλλους να μην τρώνε καθόλου ζωικά προϊόντα (Βιγκάν). Το κοινό σημείο κάθε επιλογής ωστόσο, είναι η αποφυγή του κρέατος. (Οδηγός καλύτερων πηγών πρωτεϊνης για χορτοφάγους)

Πώς σχετίζεται η χορτοφαγική διατροφή με την κατάθλιψη;

Στη μελέτη συμμετείχαν 14.216 άτομα από την Βραζιλία, 35 – 74 ετών, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν σε διατροφικά ερωτηματολόγια, για να προσδιοριστεί αν κατανάλωναν ή όχι κρέας. (Είναι ασφαλής η χορτοφαγική διατροφή στις μεγαλύτερες ηλικίες;)

Για να προσδιοριστεί αν οι άνθρωποι αυτοί βίωναν ή όχι καταθλιπτικά επεισόδια, χρησιμοποιήθηκε ένα διαγνωστικό εργαλείο που ονομάζεται Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Κλινικών Συνεντεύξεων (CIS-R).

Μετά την ανάλυση των δεδομένων τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι χορτοφαγικές δίαιτες συσχετίζονται με διπλάσια συχνότητα καταθλιπτικών επεισοδίων. Σημειώνεται ότι αυτή η συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η φυσική κατάσταση και ο Δείκτης Μάζας του Σώματος. Ο ακριβής λόγος ωστόσο, για τον οποίο τα άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή είχαν αυξημένη συχνότητα καταθλιπτικών επεισοδίων παρέμεινε άγνωστος.  (Vegan διατροφή: Ποια μπορεί να είναι τα οφέλη της για την υγεία;)

Η Mary Mosquera-Cochran, εγγεγραμμένη διαιτολόγος στο ιατρικό κέντρο Wexner του Πανεπιστημίου του Οχάιο, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε πως εξαιτίας του ότι η συσχέτιση χορτοφαγικής διατροφής και κατάθλιψης, που παρατηρήθηκε στη μελέτη, δεν αποδεικνύεται μέσω πειραμάτων, δεν μπορεί να λεχθεί με σιγουριά ότι η χορτοφαγική διατροφή είναι αυτή που αυξάνει τον κίνδυνο καταθλιπτικών επεισοδίων. (Είναι υγιεινή η χορτοφαγική διατροφή ή εγκυμονεί κινδύνους;)

Γιατί η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη;

Οι επιστήμονες στην προσπάθειά τους να βρουν τον λόγο για τον οποίο η χορτοφαγική διατροφή αυξάνει τα καταθλιπτικά επεισόδια, προσάρμοσαν τα ευρήματά τους σε παράγοντες όπως η πρόσληψη πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών, διαπιστώνοντας ότι οι διατροφικές ελλείψεις των χορτοφάγων δεν είναι αρκετές για να εξηγήσουν τη συσχέτιση της διατροφής τους με την κατάθλιψη. (Η Vegan διατροφή είναι δημοφιλής, είναι όμως και υγιεινή;)

Πολλοί άλλοι ερευνητές ωστόσο, διαφωνούν, αποδίδοντας την πιο πάνω συσχέτιση στα διατροφικά ελλείμματα στα οποία οδηγεί η χορτοφαγική διατροφή. Η εκπρόσωπος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, Monique Richard, ανέφερε ότι οι δίαιτες χωρίς κρέας και η κατάθλιψη μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους για διάφορους λόγους και ένας από αυτούς μπορεί να είναι οι ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Όπως εξήγησε, όταν ένα άτομο αποκλείει μια ολόκληρη ομάδα τροφίμων από τη διατροφή του και στην προκειμένη περίπτωση μια σημαντική πηγή πρωτεΐνης και λίπους και δεν την αντικαθιστά με εξίσου επαρκείς διατροφικές επιλογές, επηρεάζεται μια ποικιλία συστημικών και φυσιολογικών λειτουργιών, όπως η γνωστική λειτουργία.

Στη βάση της πιο πάνω λογικής, τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να εξεταστούν βαθύτερα τα διατροφικά μοτίβα των χορτοφάγων, για να διαπιστωθεί αν θα μπορούσαν να προκαλέσουν πράγματι καταθλιπτικά συμπτώματα.  Την ίδια ώρα, θα πρέπει να εξεταστούν και άλλοι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε κατάθλιψη, όπως το ενδεχόμενο ένα άτομο που επιλέγει να μην τρώει κρέας να νιώθει απομονωμένο ή αποκομμένο από τους γύρω του, λόγω των διατροφικών του επιλογών. (7 τρόποι για να διακρίνετε την κατάθλιψη και το άγχος)

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Experts Have Beef with Study Linking Depression and Vegetarian Diet https://www.healthline.com/health-news/experts-have-beef-with-study-linking-depression-and-vegetarian-diet

Find a Nutrition Expert https://www.eatright.org/find-a-nutrition-expert

Association between meatless diet and depressive episodes: A cross-sectional analysis of baseline data from the longitudinal study of adult health (ELSA-Brasil) https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032722010643#ab0005

Vegetarianism: The Basic Facts https://www.eatright.org/food/nutrition/vegetarian-and-special-diets/vegetarianism-the-basic-facts