Διατροφή

Χούμους: Τι είναι και πώς μπορεί να ωφελήσει την υγεία μας;

Τι είναι το χούμους;

Το χούμους είναι ένα δημοφιλές άλειμμα, ή αλλιώς πάστα, που παρασκευάζεται από ρεβίθια, ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και σκόρδο. Προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, αλλά είναι ευρέως διαθέσιμο στην αγορά παγκοσμίως, συχνά και σε διάφορες παραλλαγές, όπως για παράδειγμα χούμους με ψητή πιπεριά.

Εκτός από πολύ νόστιμο, το χούμους είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά, που προσφέρουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ποια είναι η διατροφική αξία του χούμους;

Το διατροφικό περιεχόμενο του χούμους εξαρτάται από τη συγκεκριμένη μάρκα που αγοράζει ένα άτομο, με αποτέλεσμα να συνιστάται ο έλεγχος της διατροφικής ετικέτας του κάθε προϊόντος για τις ακριβείς ποσότητες των συστατικών που περιέχει.

Ωστόσο, μια τυπική μερίδα χούμους των 100 γραμμαρίων συνήθως περιέχει:

 • Θερμίδες: 166
 • Λιπαρά: 9,6 γραμμάρια
 • Πρωτεΐνη: 7,9 γραμμάρια
 • Υδατάνθρακες: 14,3 γραμμάρια
 • Φυτικές ίνες: 6 γραμμάρια
 • Μαγγάνιο: 39% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Χαλκός: 26% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Φολικό οξύ: 21% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Μαγνήσιο: 18% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Φώσφορος: 18% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Σίδηρος: 14% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Ψευδάργυρος: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Θειαμίνη: 12% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Βιταμίνη Β6: 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης
 • Κάλιο: 7% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε φυτική πρωτεΐνη, το χούμους αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για άτομα που ακολουθούν μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Τι οφέλη υγείας προσφέρει το χούμους;

 1. Περιέχει συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Το χούμους είναι πλούσιο σε υγιεινά συστατικά που μπορεί να βοηθούν στην καταπολέμηση της χρόνιας φλεγμονής. Ένα από αυτά είναι το ελαιόλαδο, το οποίο περιέχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις με αντιφλεγμονώδη οφέλη. Συγκεκριμένα, το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει το αντιοξειδωτικό ελαιοκανθάλη, το οποίο θεωρείται πως έχει παρόμοιες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με κοινά αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη.

Παρομοίως, οι σπόροι σουσαμιού, από τους οποίους παράγεται το ταχίνι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των δεικτών φλεγμονής στο σώμα, όπως η ιντερλευκίνη 6 (IL-6) και η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), που είναι αυξημένοι σε άτομα με φλεγμονώδεις ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα.

Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει επίσης πως η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια, μειώνει τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα.

 1. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών που προάγουν την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος

Το χούμους είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες, επηρεάζουν θετικά την υγεία του εντέρου μέσω προαγωγής της αύξησης των ευεργετικών βακτηρίων σε αυτό.

Ορισμένες φυτικές ίνες του χούμους μπορούν επίσης να μετατραπούν σε βουτυρικό οξύ, ένα λιπαρό οξύ που βοηθά στη θρέψη των κυττάρων του παχέος εντέρου, ενώ η παραγωγή του έχει συνδεθεί επίσης με το χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

 1. Μπορεί να βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, ανθεκτικό άμυλο και φυτικές ίνες, τα οποία επιβραδύνουν την ταχύτητα με την οποία γίνεται η πέψη των υδατανθράκων. Με άλλα λόγια, τα ρεβίθια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και βοηθούν στην πιο αργή και σταθερή απελευθέρωση της γλυκόζης στην κυκλοφορία του αίματος.

Επομένως, η κατανάλωσή τους βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σταθερών και υποστηρίζει τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα.

 1. Μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών ασθενειών

Το χούμους περιέχει ρεβίθια, που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και ελαιόλαδο και σουσάμι, που είναι εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που κάνουν καλό για την καρδιά.

Μελέτες δείχνουν πως οι δίαιτες πλούσιες σε όσπρια, όπως τα ρεβίθια, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, ενώ τα μονοακόρεστα λιπαρά από το ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ωστόσο, απαιτείται προσοχή διότι ορισμένα προϊόντα χούμους, που κυκλοφορούν στην αγορά, μπορεί αντί για ελαιόλαδο να περιέχουν φθηνότερες επιλογές ελαίων, όπως το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο, που δεν παρέχουν τα ίδια οφέλη.

 1. Προωθεί την απώλεια βάρους και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους

Η τακτική κατανάλωση ρεβιθιών, σύμφωνα με μελέτες, σχετίζεται με το χαμηλότερο σωματικό βάρος, χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος και μικρότερη περίμετρο μέσης. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ανθεκτικό άμυλο που περιέχουν τα ρεβίθια, το οποίο διασπάται πιο αργά και παρουσιάζει οφέλη για την υγεία, όπως η προαγωγή της απώλειας βάρους. Σύμφωνα με μελέτες μάλιστα, όσοι άνθρωποι καταναλώνουν τακτικά ρεβίθια ή χούμους έχουν λιγότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκοι.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Top 5 health benefits of hummus https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/hummus-healthy

Is Hummus Healthy? 8 Great Reasons to Eat More Hummus https://www.healthline.com/nutrition/is-hummus-healthy

Hummus: Nutrition, health benefits, and more https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-hummus-healthy

The Nutritional Value and Health Benefits of Chickpeas and Hummus https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188421/