Γυναίκα

Χρήση αντισυλληπτικών: Συνδέεται με λιγότερες απόπειρες αυτοκτονίας

Περίπου το 14% των γυναικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, 15 έως 49 ετών, χρησιμοποιεί ορμονικά αντισυλληπτικά για τον έλεγχο των γεννήσεων.

Μέχρι πρόσφατα, η έρευνα έδειχνε ότι η χρήση ορμονικής αντισύλληψης διπλασίαζε τον κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας και τριπλασίαζε τον κίνδυνο αυτοκτονίας, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Psychiatry. (Αξιολόγηση κινδύνου αυτοκτονίας)

Μια νέα μελέτη παρατήρησης ωστόσο, η οποία παρουσιάστηκε πρόσφατα στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ψυχιατρικής, διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα η χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών μπορεί να αποτρέψει τις αυτοκτονικές σκέψεις. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι τα ποσοστά απόπειρας αυτοκτονίας ανάμεσα στις γυναίκες που χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά, ήταν χαμηλότερα συγκριτικά με αυτά των γυναικών που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά. (Μπορούν τα αντισυλληπτικά χάπια να αλλάξουν την συμπεριφορά σας;)

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά μειώνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας;

Στη μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστήμιου του Ελσίνκι, χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από πολλές φινλανδικές βάσεις δεδομένων για τις απόπειρες αυτοκτονίας ανάμεσα σε γυναίκες, που καταγράφηκαν από το 2017 έως 2019. Συγκεκριμένα, εξετάστηκαν περισσότερες από 587.000 γυναίκες, οι μισές εκ των οποίων έκαναν χρήση αντισυλληπτικών φαρμάκων. (Αυτοκτονικός ιδεασμός: Τι αλλάζει στα δίκτυα του εγκεφάλου;)

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Elana Toffol, ο σκοπός της έρευνας ήταν η επαλήθευση των προηγούμενων δεδομένων (που ανέφεραν ότι τα αντισυλληπτικά χάπια αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας), αλλά, τα πραγματικά ευρήματα -που ήταν ακριβώς αντίθετα- προκάλεσαν έκπληξη στην ερευνητική ομάδα. (Αντισυλληπτικά χάπια: Ποιες οι χρήσεις τους;)

Αυτό που διαπίστωσε η μελέτη, συγκρίνοντας τα ποσοστά αυτοκτονιών ανάμεσα στις γυναίκες που έπαιρναν και τις γυναίκες που δεν έπαιρναν αντισυλληπτικά, ήταν ότι:

  • Τα ποσοστά αυτοκτονιών μειώθηκαν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, με τη μεγαλύτερη μείωση να σημειώνεται στις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά.
  • Τα ποσοστά αυτοκτονιών ανάμεσα στις γυναίκες που λάμβαναν αντισυλληπτικά και στις γυναίκες που δεν λάμβαναν αντισυλληπτικά, ήταν εξίσου υψηλά σε ηλικίες 15-19 ετών
  • Τα ποσοστά αυτοκτονιών ήταν γενικά υψηλότερα ανάμεσα στις νεότερες γυναίκες

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν αντισυλληπτικά είχαν 37% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας, σε σύγκριση με εκείνες που χρησιμοποιούσαν ορμονικά αντισυλληπτικά.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες χωρίς κάποια ψυχιατρική πάθηση, που χρησιμοποιούσαν ορμονικά αντισυλληπτικά, ειδικά εκείνα που περιέχουν αιθινυλοιστραδιόλη (ένα συνθετικό οιστρογόνο), είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο απόπειρας αυτοκτονίας, από τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν ορμονική αντισύλληψη. (Αυτές είναι οι 10 πιο κοινές παρενέργειες του αντισυλληπτικού χαπιού!)

Γιατί η ορμονική αντισύλληψη θεωρήθηκε νωρίτερα παράγοντας κίνδυνου αυτοκτονίας;

Γενικά, οι γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ζωής τους, χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερο επιπολασμό διαταραχών τη διάθεσης και άγχους, συγκριτικά με τους άνδρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα ορμονικά αντισυλληπτικά έχουν συνδεθεί από μελέτες με αλλαγές της διάθεσης.

Για τον πιο πάνω λόγο, μέχρι πριν από την παρούσα μελέτη, εθεωρείτο ότι η χρήση αντισυλληπτικών αυξάνει τον κίνδυνο αυτοκτονιών. Σήμερα, τα νέα ευρήματα ανατρέπουν τα όσα γνωρίζαμε, ανακουφίζοντας τις ανησυχίες των γυναικών που χρησιμοποιούν ή που θέλουν να χρησιμοποιήσουν ορμονικά αντισυλληπτικά. (Κεταμίνη: Μπορεί να μειώσει τις αυτοκτονικές σκέψεις;)

Συμπερασματικά

Η αντισύλληψη είναι προσωπική απόφαση της κάθε γυναίκας ξεχωριστά, πάντα με την συμβουλή του γιατρού της. Για τις γυναίκες όμως που ανησυχούν για την χρήση αντισυλληπτικών, η παρούσα μελέτη δίνει μια ελπιδοφόρα προοπτική. Ωστόσο, θα πρέπει να διεξαχθούν περαιτέρω μελέτες πριν λεχθεί το οτιδήποτε με βεβαιότητα και δοθεί η οποιαδήποτε σύσταση στο κοινό. (Γιατί οι έφηβοι καταφεύγουν στην αυτοκτονία;)


+ 5 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved