Τι αισθάνεσαι;

Διάγνωση

Τεστ κορονοϊού: Το γρήγορο και αξιόπιστο τεστ που μπορεί να γίνει από το σπίτι

© <a href=Extender01 | Dreamstime Stock Photos" src="https://wikihealth.gr/wp-content/uploads/2020/04/dreamstime_m_44287409-380x203.jpg" />
© Extender01 | Dreamstime Stock Photos

Χρήση αξιόπιστης μεθοδολογίας αντισωμάτων για τον έλεγχο του κορωνοϊού

Μεθοδολογία ELISA, καθώς και γρήγορο τεστ κορονοϊού στο σπίτι!

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 αποτελεί τον αιτιολογικό παράγοντα της πανδημίας COVID-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο έλεγχος του ιού γίνεται κυρίως με μοριακή εξέταση σε πραγματικό χρόνο για την ανίχνευση του ιού από τον ρινοφάρυγγα δίνοντας απόλυτα αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 24 ωρών. Η μελέτη της ύπαρξης αντισωμάτων έχει ιδιαίτερα μεγάλη αξία, τόσο γιατί σε συνδυασμό με την διεξαγωγή της PCR αυξάνει την ευαισθησία διάγνωσης της νόσου, αλλά πρωτίστως διότι μας δίνει την πληροφορία για την ύπαρξη ανοσίας στον πληθυσμό.

Οι μεθοδολογίες αντισωμάτων που αξιολογήθηκαν έδωσαν αξιοπιστία περίπου 90%, που δεν είναι αρκετή για να θεωρηθούν κατάλληλες σε πληθυσμιακούς ελέγχους. Απαιτούνται όμως επειγόντως δοκιμές αντισωμάτων ή ορολογικές δοκιμασίες για τον προσδιορισμό του πραγματικού ποσοστού μόλυνσης ενός πληθυσμού, για την κατανόηση των αποκρίσεων των αντισωμάτων ατόμων στον ιό και για τον εντοπισμό ατόμων που είναι δυνητικά άνοσα στην εκ νέου μόλυνση. Σε εργασία, που είναι ελεύθερα προσβάσιμη, ερευνητές θεωρούν ότι έχουν τώρα αναπτύξει ένα τέτοιο τεστ. Το άρθρο παρέχει βήμα προς βήμα το μεθοδολογικό πρωτόκολλο με αρκετές λεπτομέρειες ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους ερευνητές σε οποιοδήποτε εργαστήριο. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει έκφραση και καθαρισμό τμημάτων μιας βασικής πρωτεΐνης, της πρωτεΐνης της ακτίνας του ιού SARS-CoV-2, που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται σε εξετάσεις αίματος για την παρουσία αντιικών αντισωμάτων με τη μεθοδολογία ενζυμικής ανοσοδοκιµασίας ELISA*. Η μεθοδολογία εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια σε βιοχημικά ή βιολογικά εργαστήρια και της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, πρόσφατα οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ ενέκριναν* μη επεμβατικό τεστ (από ρινικό δείγμα που μπορεί να παρθεί ακόμη και στο σπίτι) ανίχνευσης του κορωνοϊού. Η διάγνωση γίνεται σε ελάχιστα λεπτά και ένα εργαστήριο μπορεί να ανιχνεύσει 10.000 δείγματα μέσα σε μια ημέρα!!! Η αξιοπιστία αυτού του τεστ θα είναι μικρότερη από αυτή της ανάλυσης πραγματικού χρόνου (RT-PCR και της ELISA*). Χρειάζονται όμως γρήγορα και φτηνά τεστ από την προσεχή Δευτέρα (4/4/2020) για να γνωρίζει κάποιος αν έχει αποκτήσει αντισώματα.
*Η ΕLISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) είναι βιοχημική μέθοδος ανίχνευσης της παρουσίας ενός αντισώματος ή ενός αντιγόνου σε ένα δείγμα. Πρόκειται για μεθοδολογία υψηλής ευαισθησίας, η οποία επιτρέπει τον ποσοτικό προσδιορισμό αντισωμάτων, αντιγόνων, κλπ. σε βιολογικά υγρά µε τη χρήση ενζυµο-συζευγµένων αντισωμάτων και χρωμογόνου υποστρώματος.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό δελτίο του Wiki Health

Ενημερωθείτε με και λάβετε συμβουλές υγείας, ευεξίας και πολλά άλλα.!

Αν δεν βρήκατε αυτό που αναζητάτε, βοηθήστε μας να γίνουμε κάλυτεροι