Εγκυμοσύνη

Χρήση κάνναβης στην εγκυμοσύνη: Αυτές είναι οι επιπτώσεις στο παιδί!

Η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει τον κίνδυνο το παιδί να αντιμετωπίζει μετέπειτα αγχώδεις διαταραχές και συμπεριφορικά προβλήματα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Science.

Ποιες επιπτώσεις έχει στο παιδί η χρήση κάνναβης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Πολλές μέλλουσες μαμάδες χρησιμοποιούν κάνναβη με την ελπίδα να ανακουφίσουν το άγχος και την πρωινή ναυτία και αδιαθεσία που βιώνουν εξαιτίας της εγκυμοσύνης τους, αλλά θα πρεπει να γνωρίζουν ότι αυτή τους η κίνηση μπορεί να προκαλέσει γενετικές αλλαγές στη μήτρα, που έχουν ως αποτέλεσμα το παιδί τους να είναι πιο ανήσυχο, επιθετικό και υπερκινητικό στην μετέπειτα ζωή του.

Σύμφωνα με την ανώτερη ερευνήτρια της μελέτης, Δρ. Yasmin Hurd, «πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι η κάνναβη δεν προκαλεί κακό και μπορεί να μειώσει τη ναυτία και το άγχος τους, αλλά δυστυχώς έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο έμβρυο». «Διαπιστώσαμε ότι αυτά τα παιδιά, κάπου στην ηλικία των τριών χρόνων, είχαν αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών τους, αυξημένο άγχος, επιθετικότητα και υπερκινητικότητα» υπογράμμισε η Hurd. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η παρούσα μελέτη δεν μπορεί να αποδείξει ότι η αιτία αυτών των συμπεριφορών είναι απαραίτητα η έκθεσή τους στην κάνναβη όταν βρίσκονταν στην μήτρα της μητέρας τους.

Για την παρούσα μελέτη, η Hurd και οι συνεργάτες της παρακολούθησαν περισσότερες από 300 μητέρες και εξέτασαν την παιδική συμπεριφορά των απογόνων τους. Όταν τα παιδιά τους ήταν περίπου 6 ετών, οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των ορμονών τους και τη λειτουργία της καρδιάς τους σε περίοδο στρες. Αξιολόγησαν επίσης τη συμπεριφορική και συναισθηματική λειτουργία των παιδιών κάνοντας ερωτήσεις στους γονείς τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που οι μητέρες τους χρησιμοποιούσαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν πιο ανήσυχα, επιθετικά, υπερκινητικά και είχαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) στο σώμα τους, συγκριτικά με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν χρησιμοποιούσαν κάνναβη.

Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που οι μητέρες τους χρησιμοποιούσαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, είχαν αλλαγές στον καρδιακό τους ρυθμό, που συνδέθηκε με έντονη ευαισθησία στο άγχος.

Τέλος, η ανάλυση που πραγματοποιήθηκε στον ιστό του πλακούντα των γυναικών που χρησιμοποιούσαν κάνναβη αποκάλυψε αλλαγές στα γονίδια που συνδέονται με την ανοσία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και λιγότερη αντίσταση στα μικρόβια, την ίδια ώρα που μπορεί να προβλέψει ότι αυτά τα παιδιά θα έχουν μετέπειτα αυξημένα επίπεδα άγχους.

Σύμφωνα με την Hurd, δεν είναι γνωστό αν αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν μετέπειτα ή αν τα παιδιά αυτά θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα άγχους και συμπεριφοράς. Καταστάσεις που κάλλιστα θα έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική τους ζωή και την εκπαιδευτική τους ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα.

Να υπενθυμίσουμε ότι η παρούσα μελέτη δεν είναι η μόνη που καταλήγει σε τέτοια συμπεράσματα, αλλά υπάρχουν και άλλες μελέτες με παρόμοια ευρήματα. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Psychiatry τον Σεπτέμβριο του 2020, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν στην κάνναβη στη μήτρα της μητέρας τους, ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν εσωτερικευτικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, καθώς και διαταραχές εξωτερίκευσης, όπως επιθετική συμπεριφορά και ΔΕΠΥ.  Επιπρόσθετα, μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2021 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Addiction, διαπίστωσε ότι οι μητέρες που χρησιμοποιούσαν κάνναβη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν πιο πιθανό να γεννήσουν πρόωρα ή να γεννήσουν μωρά με μειωμένο σωματικό βάρος.