Μολυσματικές ασθένειες

Κορωνοϊός: Η μυστηριώδης ασθένεια που «απειλεί» το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού

Τουλάχιστον 24.000 άτομα στην Κίνα έχουν μολυνθεί από έναν νέο κορωνοϊό, ενώ έχουν αναφερθεί και οκτώ πιθανές περιπτώσεις στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με το Associated Press. Η Επαρχιακή Κινεζική πόλη Wuhan, από όπου ξέσπασε ο ιός τον περασμένο μήνα, βρίσκεται δυτικά της Σαγκάης και περίπου 570 μίλια βόρεια του Χονγκ Κονγκ.

Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι από τον νέο κορωνοϊό στην Κίνα ανέρχονται στους 564, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των New York Times. Επιπλέον, έχουν πεθάνει και 2 άνθρωποι που ζούσαν εκτός της Κίνας, ένας στο Χονγκ Κονγκ και ένας στις Φιλιππίνες.

Ποια είναι η διαφορά της Ανώτερης Αναπνευστικής Λοίμωξης από την Κατώτερη Αναπνευστική Λοίμωξη;

Το αναπνευστικό σύστημα περιλαμβάνει τη μύτη, τους κόλπους, το στόμα, το λαιμό (φάρυγγα), το φωνητικό κουτί (λάρυγγα), την ατρακτοειδή (τραχεία) και τους πνεύμονες. Οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού επηρεάζουν τα τμήματα της αναπνευστικής οδού που τοποθετούνται υψηλότερα στο σώμα, όπως η μύτη, τα ιγμόρεια και ο λαιμός, ενώ οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού επηρεάζουν τους αεραγωγούς και τους πνεύμονες.

Οι τύποι των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού είναι το κοινό κρυολόγημα, η ήπια γρίπη, η αμυγδαλίτιδα, η λαρυγγίτιδα και η φλεβοκομβική λοίμωξη. Από τα συμπτώματα της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, το συνηθέστερο είναι ο βήχας, αλλά μπορεί να προκληθεί και μούδιασμα, ρινική καταρροή, πονόλαιμος, φτάρνισμα, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος.

Οι λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού, αναπτύσσονται στους πνεύμονες και στους αναπνευστικούς αεραγωγούς και προκαλούνται από ιογενείς λοιμώξεις, όπως η σοβαρή γρίπη ή από βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η φυματίωση. Τα συμπτώματα της κατώτερης αναπνευστικής λοίμωξης είναι σοβαρός βήχας που προκαλεί βλέννα (φλέγμα), δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος και συριγμός κατά την εκπνοή.

Τι μπορεί να σημαίνει ο ανεξέλεγκτος βίαιος βήχας;

1. Κοκκύτης

Ο κοκκύτης προκαλείται από το βακτήριο Bordetella pertussis. Ο ανεξέλεγκτος βίαιος βήχας που μπορεί να δυσκολεύει την αναπνοή είναι χαρακτηριστικός αυτής της πνευμονικής λοίμωξης. Ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει με κοκκύτη, αλλά στα βρέφη είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Το εμβόλιο του κοκκύτη συνιστάται τόσο για ενήλικες, όσο και για παιδιά, καθώς βοηθά στην πρόληψη της εξάπλωσης της λοίμωξης. Τα εν λόγω εμβόλια είναι διαθέσιμα για παιδιά από 2 μηνών και συνήθως απαιτούν τέσσερις δόσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η τελευταία δόση μπορεί να χορηγηθεί σε ηλικία 4-6 ετών.

2. Γρίπη των χοίρων (H1N1)

Η γρίπη των χοίρων (H1N1) είναι μια αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό της γρίπης Α. Η γενετική του ιού του επιτρέπει να ζει μέσα σε ζωντανά είδη, όπως ο άνθρωπος, η γάτα, ο σκύλος, ο πίθηκος και άλλα. Η γρίπη των χοίρων οφείλει το όνομα της στο γεγονός ότι οι ιοί που την προκαλούν παρουσιάζουν γενετικές ομοιότητες με τους ιούς που μολύνουν τους χοίρους.

Όπως και οποιαδήποτε εποχική γρίπη, έτσι και η γρίπη των χοίρων προκαλεί πυρετό, πονόλαιμο, κόπωση, πονοκέφαλο, ρίγος, μυϊκούς πόνους και πόνο στις αρθρώσεις. Επιπρόσθετα, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και τάσεις για εμετό.

Μπορεί να κολλήσει κάποιος γρίπη των χοίρων μέσω του φαγητού ή από το χοιρινό κρέας;

Η γρίπη των χοίρων δεν μπορεί να εξαπλωθεί με την κατανάλωση μαγειρεμένου χοιρινού κρέατος, αλλά μπορεί να μεταπηδήσει από τους χοίρους στον άνθρωπο, κυρίως στους ανθρώπους που εργάζονται σε χώρους εκτροφής χοίρων. Η εν λόγω γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω του φταρνίσματος και είναι μεταδοτική για 1-7 ημέρες από την στιγμή της μόλυνσης.

Υπάρχει εμβόλιο κατά της γρίπης των χοίρων;

Το εμβόλιο της γρίπης των χοίρων παρέχεται, είτε σε ενέσιμη μορφή, είτε ως ρινικό σπρέι. Στην ενέσιμη μορφή του, το εμβόλιο περιέχει έναν νεκρό ιό, ενώ ως σπρέι περιέχει ένα εξασθενημένο ζωντανό ιό. Σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί εκθέτοντας τους ανθρώπους σε μια μικρή δόση ιού, η οποία βοηθά το σώμα να αναπτύξει τη δική του ασυλία έναντι της γρίπης των χοίρων. Από μόλις έξι μηνών τα παιδία μπορούν να αρχίσουν να εμβολιάζονται.

3. Γρίπη των πτηνών (H5N1)

Η γρίπη των πτηνών είναι μια ασθένεια που προκαλείται από έναν ιό της γρίπης Α. Οι περισσότερες ανθρώπινες ασθένειες από τη γρίπη των πτηνών οφείλονται στις παραλλαγές (α) H5N1 της γρίπης LPAI (χαμηλής παθογένειας γρίπη των πτηνών) και (β) H7N9 και HPAI (υψηλής παθογένειας γρίπη των πτηνών), που έχουν γενετικές ομοιότητες με ιούς που βρέθηκαν να μολύνουν πτηνά. Τα άτομα που μολύνονται από την γρίπη των πτηνών είτε ήρθαν σε επαφή με άρρωστα πουλιά ή με τα περιττώματα τους, είτε σε άμεση επαφή με κάποιον μολυσμένο άνθρωπο.

Η γρίπη των πτηνών μπορεί να προκαλέσει πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια, πονοκέφαλο, πόνους στο σώμα, σύγχυση, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Σε μερικές, μάλιστα, περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Περίπου το 40% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή H7N9 και το 50% των ατόμων που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή H5N1, παρουσίασαν επικίνδυνες επιπλοκές.

Για την αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών χρησιμοποιούνται αντιιικά φάρμακα, αλλά οι σοβαρές λοιμώξεις συνήθως απαιτούν νοσήλια στην μονάδα εντατικής θεραπείας. Ο καλύτερος τρόπος πρόληψης είναι η αποφυγή της άμεσης επαφής με πουλερικά και τα ταξίδια σε χώρες όπου υπάρχουν κρούσματα. Επιπρόσθετα, το εμβόλιο H5N1 είναι πολύ σημαντικό, καθώς το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης δεν μπορεί να βοηθήσει.

4. Εντεροϊός

Ο εντεροϊός εμπίπτει σε μια ομάδα πολύ κοινών ιών που προκαλούν 10 – 15 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως. Υπάρχουν πολλοί εντεροϊοί και τα συμπτώματα που προκαλούν είναι πυρετός, ρινική καταρροή, φτάρνισμα, δερματικό εξάνθημα, φουσκάλες στο στόμα και πόνους στο σώμα και στους μυς, δύσπνοια και συριγμό. Ο εντεροϊός μεταδίδεται μέσω της άμεσης επαφής.

Σήμερα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση του εντεροϊού, ωστόσο οι παθολόγοι, οι καρδιολόγοι και οι πνευμονολόγοι, μπορούν να βοηθήσουν με συγκεκριμένες θεραπείες.

5. Γρίπη στα παιδιά

Η εποχιακή γρίπη, είναι μια οξεία αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α ή Β. Η γρίπη εξαπλώνεται μέσω των σταγονιδίων που δημιουργούνται κατά το φτάρνισμα ή το βήξιμο και είναι πιο επικίνδυνη για παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Στα παιδιά, η γρίπη μπορεί να διαρκέσει για περισσότερο από επτά ημέρες.

Τα συμπτώματα που προκαλεί ξεκινούν 1-4 ημέρες μετά την είσοδο του ιού στο σώμα και περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, ρινική καταρροή ή μούδιασμα, μυϊκούς ή σωματικούς πόνους, πονοκέφαλο και κόπωση. Στα παιδιά προκαλείται επίσης εμετός και διάρροια.

Πρόληψη της γρίπης

Παιδιά 6 μηνών και άνω, πρέπει να κάνουν κάθε χρόνο εμβόλιο της γρίπης. Τα εμβόλια περιέχουν νεκρούς ιούς που προκαλούν ανοσοαπόκριση χωρίς μόλυνση, βοηθώντας το σώμα να αναπτύξει αντισώματα γρίπης. Το εμβόλιο ρινικού ψεκασμού περιέχει έναν εξασθενημένο – ζωντανό ιό και έχει εγκριθεί για χρήση σε άτομα 2-49 ετών. Σύμφωνα με το CDC, όλοι πρέπει να εμβολιάζονται τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο, καθώς για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το εμβόλιο χρειάζονται 2 περίπου εβδομάδες.

Πέραν από τον εμβολιασμό, οι ειδικοί συνιστούν τα εξής μέτρα πρόληψης:

  • Περιορισμός στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας
  • Καλό και συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι
  • Αποφυγή κοινής χρήσης αντικειμένων, όπως πιάτα, κρεβάτι και ρούχα με άρρωστα παιδιά
  • Συχνή απολύμανση κοινόχρηστων επιφανειών/ παιχνιδιών/ παιδότοπων

6. Γρίπη σε ενήλικες

Η εποχιακή γρίπη σε ενήλικες προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α ή Β. Τα συμπτώματα της γρίπης στους ενήλικες είναι πανομοιότυπα με αυτά των παιδιών: πυρετός, ρίγος, πονόλαιμος, ρινική καταρροή ή μούδιασμα, μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι, πονοκέφαλος και κόπωση.

Ποιες επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει η γρίπη στους ενήλικες;

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στους ενήλικες, όπως βακτηριακή πνευμονία, μόλυνση στο αυτί, λοίμωξη των κόλπων, αφυδάτωση και επιδείνωση υποκείμενων χρόνιων παθήσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα ή ο διαβήτης. Τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC) υπολογίζουν ότι 200.000 άτομα νοσηλεύονται κάθε χρόνο λόγω επιπλοκών. Οι θάνατοι από την γρίπη κυμαίνονται από 3.000 ετησίως έως 49.000, ανάλογα με τη σοβαρότητα του ιού της γρίπης. Οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για επιπλοκές.

Πρόληψη της γρίπης

Το καλύτερο μέτρο πρόληψης της γρίπης είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο συνιστάται σε όλους τους υγιείς ενήλικες, ωστόσο υπάρχουν άτομα που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Το αν ένας άνθρωπος μπορεί να εμβολιαστεί εξαρτάται από την ηλικία του, το ιστορικό της υγείας του και από τις αλλεργίες που ενδεχομένως να έχει. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Τα υπόλοιπα μέτρα πρόληψης είναι όμοια με αυτά που περιγράφονται στην προηγούμενη ενότητα.

7. Βακτηριακή πνευμονία

Μια κοινή αιτία της πνευμονίας είναι η βακτηριακή λοίμωξη. Η βακτηριακή πνευμονία συνήθως προκαλεί παραγωγικό βήχα με βλέννα από τους πνεύμονες (πτύελα). Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί, αλλά μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι:

  • Πάσχουν από ιογενή λοίμωξη
  • Έχουν άλλη αναπνευστική νόσο
  • Αναρρώνουν από μια χειρουργική επέμβαση

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της βακτηριακής πνευμονίας, καθώς τα βακτήρια δεν είναι ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν βελτίωση μέσα σε 2-3 ημέρες από την έναρξη της θεραπείας τους, αλλά μερικές περιπτώσεις διαρκούν περισσότερο.

Οι βακτηριακές πνευμονίες, εκτός από τη φυματίωση, δεν είναι πολύ μεταδοτικές. Μπορούν να προκληθούν από βακτηρίδια που υπάρχουν στη μύτη ή το λαιμό, τα οποία εξαπλώνονται στους πνεύμονες για διάφορους λόγους.

8. Ιογενής πνευμονία

Η ιική πνευμονία είναι μια πνευμονική λοίμωξη που μπορεί να εμφανιστεί στον οποιονδήποτε, σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι πιο συχνή σε μικρά παιδιά και ηλικιωμένους. Βασικές αιτίες της ιικής πνευμονίας είναι: γρίπη Α ή Β, αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), παραγρίπη και αδενοϊός. Σημειώνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, η ιογενής πνευμονία είναι η κύρια αιτία θανάτου σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Είναι μεταδοτική η ιογενής πνευμονία;

Η ιική πνευμονία είναι μεταδοτική επειδή προκαλείται από μολυσματικά μικρόβια, ωστόσο θεωρείται λιγότερο μεταδοτική από τη γρίπη. Ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγαλύτερος για άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως ο διαβήτης και για τους καπνιστές.

Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι: πυρετός, ρίγος, δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση, μυϊκοί πόνοι, πονοκέφαλος, εφίδρωση και σύγχυση (ειδικά στους ηλικιωμένους).

Σε αντίθεση με τη βακτηριακή πνευμονία, τα αντιβιοτικά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την ιική πνευμονία καθώς πολλοί ιοί είναι ανθεκτικοί. Ωστόσο, ο γιατρός θα επιλέξει ανάμεσα σε πολλά φάρμακα εκείνο που ταιριάζει στην αντιμετώπιση του ιού που σας έχει μολύνει, διότι υπάρχουν πολλών ειδών ιοί.

Για καλύτερη πρόληψη εμβολιαστείτε, φροντίστε να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με νερό και σαπούνι, να μένετε μακριά από ανθρώπους που είναι άρρωστοι και να μην αγγίζετε το πρόσωπο σας με άπλυτα χέρια.

9. Βρογχίτιδα

Η βρογχίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία οι βρόγχοι (οι δίοδοι που περνά ο αέρας μέσα στους πνεύμονες) φλεγμονώνονται. Οι πνεύμονες πνίγονται και παράγουν βλέννα, γεγονός που προκαλεί βήχα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση, ηπίους πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους και υγρά μάτια.

Η βρογχίτιδα μπορεί να είναι οξεία και να διαρκέσει από 5 μέρες μέχρι τρεις εβδομάδες ή μπορεί να είναι χρόνια και να διαρκεί τουλάχιστον τρεις μήνες για δύο συνεχόμενα χρόνια. Το κάπνισμα είναι η συνηθέστερη αιτία της χρόνιας βρογχίτιδας, αλλά μπορεί να προκληθεί και από τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα και τα τοξικά αέρια. Η οξεία βρογχίτιδα προκαλείται συνήθως από έναν ιό που περνά στους πνεύμονες, μετά από μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.

10. Κοινό κρυολόγημα

Όλοι οι άνθρωποι αρρωσταίνουμε με κοινό κρυολόγημα μια τουλάχιστον φορά τον χρόνο. Αυτή η εξαιρετικά κοινή λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, προκαλείται από έναν από τους 57 τύπους αδενοϊού. Το κοινό κρυολόγημα είναι μεταδοτικό λίγες μέρες πριν εμφανιστούν συμπτώματα και παραμένει μεταδοτικό μέχρι την ανάρρωση του ατόμου. Η λοίμωξη διαρκεί περίπου 2 εβδομάδες.

Ως λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, το κοινό κρυολόγημα προκαλεί ρινική καταρροή, πονόλαιμο και πονοκέφαλο ή και πρησμένους λεμφαδένες. Για το κοινό κρυολόγημα δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και τα αντιβιοτικά είναι άχρηστα. Τα αναλγητικά μπορούν να ανακουφίσουν τους σωματικούς πόνους, τα αποσυμφορητικά είναι επίσης βοηθητικά και τα σιρόπια ανακουφίζουν τον βήχα. Ωστόσο πρέπει να διαβάζετε καλά τις οδηγίες χρήσης τους και να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα παιδιά, διότι πολλά από αυτά τα φάρμακα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά. Τέλος, φροντίστε να πίνετε πολλά υγρά και να ξεκουράζεστε.

11. SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο)

Το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV. Ο SARS ξεκίνησε από την Κίνα το 2003 και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, μολύνοντας πάνω από 8.000 ανθρώπους. Ο SARS μεταδίδεται με την άμεση επαφή και από τα σταγονίδια που παράγονται από το φτάρνισμα, το βήξιμο και την ομιλία. Τα συμπτώματα που προκαλεί είναι πυρετός, ρίγος, μυϊκός πόνος, δύσπνοια και διάρροια, με τους περισσότερους ασθενείς να εμφανίζουν τελικά πνευμονία. Από το 2004 δεν υπήρξαν άλλα γνωστά κρούσματα SARS-CoV.

Εμβόλιο SARS, πρόληψη και θεραπεία

Τα θύματα του SARS χρειάζονται οξυγόνο και μηχανική υποστήριξη και επι του παρόντος δεν υπάρχουν ειδικά φάρμακα που να τον θεραπεύουν.

Η ανάπτυξη εμβολίου για την αντιμετώπιση του SARS, είναι δύσκολη λόγω του ότι η νόσος δεν είναι πλέον ενεργή ώστε να γίνουν εκτεταμένες δοκιμές θεραπείας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η έρευνα βασίστηκε σε μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικά διαγνωστικά εργαλεία για την εν λόγω μόλυνση.

Τα συνιστώμενα μέτρα πρόληψης για τον SARS είναι:

  • Καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι
  • Χρήση μάσκας
  • Χρήση γαντιών
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με άρρωστα άτομα
  • Καλό πλύσιμο κλινοσκεπασμάτων, οικιακών σκευών
  • Συχνή απολύμανση κοινόχρηστων επιφανειών
  • Αποφυγή αγγίγματος προσώπου

12. MERS (αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής)

Το ΜERS (αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής) προκαλείται από τον κορωνοϊό MERS-CoV. Αυτή η ιογενής λοίμωξη αναφέρθηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012, αλλά η αρχική πηγή προέλευσης της είναι ακόμη άγνωστη. Εικάζεται, ωστόσο, ότι μεταπήδησε στον άνθρωπο από τις καμήλες.

Το MERS μπορεί να προκαλέσει πολύ υψηλό πυρετό, ρίγος, πονόλαιμο, αιματηρό βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, εμετό, κοιλιακό πόνο, διάρροια και μυϊκούς πόνους.

Ποια είναι η θεραπεία του MERS;

Δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία για την αντιμετώπιση του MERS-CoV, αλλά μπορούν να βοηθήσουν άλλες μορφές ιατρικής περίθαλψης. Σημειώνεται ότι οι ασθενείς με MERS συνήθως χρειάζονται μηχανική υποστήριξη και οξυγόνο.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει ούτε και σε αυτή την περίπτωση εμβόλιο που να αντιμετωπίζει την νόσο. Για την πρόληψη της ασθένειας συστήνονται τα ίδια προληπτικά μέτρα που ισχύουν για άλλες αναπνευστικές ασθένειες: καλό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι, χρήση μάσκας, αποφυγή αγγίγματος προσώπου, απολύμανση κοινόχρηστών επιφανειών κλπ.

ΠΟΥ: Ο νέος κορωνοϊός είναι παγκόσμια απειλή

Η επιδημία του νέου κορωνοϊού είναι “πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο”, προειδοποίησε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σήμερα, κάνοντας παράλληλα έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν, ώστε να συνδράμουν στις έρευνες για ανάπτυξη φαρμάκων και εμβολίων

Κορύφωση τον Φεβρουάριο

Η επιδημία του νέου ιού στην Κίνα μπορεί να φθάσει στο αποκορύφωμα της τον Φεβρουάριο και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί πριν υποχωρήσει, δήλωσε ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης για θέματα υγείας, αναφερόμενος στον νέο ιό.

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters, ο Τζονγκ Νάνσαν, κορυφαίος επιδημιολόγος που έγινε γνωστός για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της επιδημίας του SARS το 2003, δήλωσε ότι η κατάσταση σε κάποιες επαρχίες ήδη βελτιώνεται, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται.

Όπως εξήγησε, η πρόβλεψη του για κορύφωση τον Φεβρουάριο βασίζεται σε επιδημιολογικά μοντέλα και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, καθώς και στα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περιοριστικά μέτρα στην πόλη Wuhan, το επίκεντρο της επιδημίας, είναι απαραίτητα, ενώ όπως τόνισε η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μόνιμη απαγόρευση του εμπορίου άγριων ζώων για να αποφευχθούν μελλοντικές επιδημίες.


+ 14 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Mystery Disease Strikes Dozens in China https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=227184&ecd=mnl_spc_010720

China reports 5,974 confirmed cases of new coronavirus pneumonia, 132 deaths http://www.china.org.cn/china/2020-01/29/content_75655774.htm

Middle East respiratory syndrome coronavirus: Treatment and prevention https://www.uptodate.com/contents/middle-east-respiratory-syndrome-coronavirus-treatment-and-prevention

Diagnosis, treatment, and prevention of adenovirus infection https://www.uptodate.com/contents/search?search=Epidemiology%20and%20clinical%20manifestations%20of%20adenovirus%20infection

Molecular Epidemiology and Clinical Manifestations of Adenovirus Respiratory Infections in Taiwanese Children https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4863800/

Patient education: Acute bronchitis in adults (Beyond the Basics) https://www.uptodate.com/contents/acute-bronchitis-in-adults-beyond-the-basics

Mycoplasma pneumoniae infection in adults https://www.uptodate.com/contents/mycoplasma-pneumoniae-infection-in-adults

Treatment of seasonal influenza in adults https://www.uptodate.com/contents/treatment-of-seasonal-influenza-in-adults

Seasonal influenza in children: Clinical features and diagnosis https://www.uptodate.com/contents/seasonal-influenza-in-children-clinical-features-and-diagnosis

What Is Enterovirus D68? https://www.webmd.com/children/enterovirus68-infection

Epidemiology, transmission, and pathogenesis of avian influenza https://www.uptodate.com/contents/epidemiology-transmission-and-pathogenesis-of-avian-influenza

Upper Respiratory Infections: Common Cold, Sinusitis, Pharyngitis, Epiglottitis and Laryngotracheitis https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8142/

Pneumonia https://www.lung.org/lung-health-and-diseases/lung-disease-lookup/pneumonia/

Severe Acute Respiratory Syndrome (SARS) https://www.who.int/csr/sars/en/