Μολυσματικές ασθένειες

Χρήση μάσκας: Μειώνει το ποσοστό κρουσμάτων COVID-19 κατά 53%

Οι άνθρωποι, όταν φορούν προστατευτικές μάσκες προσώπου για να μειώσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο αριθμός των νέων λοιμώξεων μειώνεται κατά 53%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Σύμφωνα με την μελέτη, η κοινωνική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών ήταν επίσης αποτελεσματικά μέτρα στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, αλλά η χρήση μάσκας ήταν το πιο αποτελεσματικό εργαλείο κατά του κορωνοϊού. Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, «τα προσωπικά και κοινωνικά μέτρα, όπως το πλύσιμο των χεριών, η χρήση μάσκας και η σωματική απόσταση είναι αποτελεσματικά στη μείωση της συχνότητας νέων λοιμώξεων COVID-19».

Η χρήση μάσκας και τα μέτρα προστασίας μειώνουν τα κρούσματα κορωνοϊού;

Η ερευνητική ομάδα, η οποία περιελάμβανε ειδικούς της δημόσιας υγείας και των λοιμωδών ασθενειών από την Αυστραλία, την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αξιολόγησε 72 μελέτες που ασχολήθηκαν με τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αργότερα εξέτασαν οκτώ μελέτες που επικεντρώθηκαν στο πλύσιμο των χεριών, τη χρήση μάσκας και τη φυσική απόσταση.

Ανάμεσα σε έξι μελέτες που εξέτασαν τη χρήση μάσκας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η συστηματική χρήση μάσκας μείωσε κατά 53% τα κρούσματα COVID-19. Σε μια ευρύτερη ανάλυση πρόσθετων μελετών, διαπιστώθηκε ότι η χρήση μάσκας μείωσε σημαντικά τη μετάδοση του κορωνοϊού, τα κρούσματα και τους θανάτους.

Σε μια μελέτη στην οποία συμπεριλήφθηκαν 200 χώρες, η υποχρεωτική χρήση μάσκας είχε ως αποτέλεσμα σχεδόν 46% λιγότερα αρνητικά αποτελέσματα από την COVID-19. Ενώ, σε μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, διαπιστώθηκε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού μειώθηκε κατά 29% στις πολιτείες που οι μάσκες ήταν υποχρεωτικές.

Σημειώνεται ωστόσο, ότι η ερευνητική ομάδα δεν μπόρεσε να αναλύσει το ποιος τύπος μάσκας ήταν ο πιο αποτελεσματικός, την συχνότητα με την οποία οι συμμετέχοντες φορούσαν μάσκα και τη συνολική συμμόρφωσή τους με τους κανονισμούς.

Αναφορικά με τα άλλα μέτρα προστασίας, ανάμεσα σε πέντε μελέτες που εξέτασαν τη φυσική απόσταση, διαπιστώθηκε:

  • μείωση κατά 25% στο ποσοστό των νέων κρουσμάτων
  • μείωση κατά 12% στη μετάδοση του κορωνοϊού (μελέτη ΗΠΑ)
  • σημαντική μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο COVID-19 λόγω των κοινωνικών αποστάσεων (μελέτη Ιράν)

Μελέτες που εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του πλυσίματος των χεριών διαπίστωσαν ότι το εν λόγω μέτρο μείωσε τα κρούσματα COVID-19 κατά 53%. Σημειώνεται ωστόσο, ότι σε προσαρμοσμένα μοντέλα, τα αποτελέσματα δεν ήταν στατιστικά σημαντικά λόγω του μικρού αριθμού μελετών που αναλύθηκαν.

Επιπρόσθετα, άλλες μελέτες βρήκαν σημαντικές μειώσεις στα κρούσματα που οφείλονται σε άλλα μέτρα, όπως η καραντίνα, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, το κλείσιμο των συνόρων, το κλείσιμο των σχολείων και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν μπόρεσε να αναλύσει τη συνολική αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων λόγω των διαφορετικών τρόπων διεξαγωγής των μελετών.

Συμπερασματικά

Η μελέτη ευθυγραμμίζεται με τα αποτελέσματα πολλών άλλων μελετών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι οποίες δείχνουν ότι η χρήση μάσκας, η φυσική απόσταση και το πλύσιμο των χεριών μπορούν να μειώσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού, τα κρούσματα και τους θανάτους. Ωστόσο, χρειάζεται περεταίρω έρευνα τώρα που ο περισσότερος κόσμος έχει εμβολιαστεί, για να διαπιστωθεί αν τα μέτρα προστασίας είναι ακόμη σημαντικά ή αν ο έλεγχος της πανδημίας εξαρτάται πλέον μόνο από την εμβολιαστική κάλυψη.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Mask-Wearing Cuts New COVID-19 Cases by 53%, Study Says https://www.webmd.com/lung/news/20211118/mask-wearing-cuts-new-covid-cases-study

Effectiveness of public health measures in reducing the incidence of covid-19, SARS-CoV-2 transmission, and covid-19 mortality: systematic review and meta-analysis https://www.bmj.com/content/375/bmj-2021-068302