Πρόληψη και θεραπεία

Χρήσιμες συμβουλές για αποφυγή τραυματισμού των παιδιών

Ποιες συμβουλές δίνουν οι ειδικοί στους γονείς για αποφυγή τραυματισμών;

Ο James Dodington, παιδίατρος στα επείγοντα του Yale Medicine και διευθυντής του Προγράμματος Πρόληψης Τραυματισμών και Βίας στο Yale New Haven Health μαζί με τους συνεργάτες του, δίνουν τις ακόλουθες συμβουλές για αποφυγή των τραυματισμών στο σπίτι:

Για μικρά παιδιά κάτω των 4ων ετών

Τα μικρά παιδιά μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με κινδύνους που βρίσκονται μέσα στο σπίτι, οπότε λάβετε τα πιο κάτω μέτρα:
Αποθηκεύστε όλα τα φάρμακα και τα επιβλαβή οικιακά προϊόντα σε ψηλά σημεία που δεν φτάνουν, ούτε βλέπουν τα παιδιά. Αν είναι εφικτό κλειδώστε τα σε ένα ντουλάπι.
Βρείτε τους αριθμούς του κοντινότερου τμήματος δηλητηριάσεων. Σημειώστε τους κοντά στο σταθερό σας τηλέφωνο ή αποθηκεύστε τους στο κινητό σας.
Ελέγξτε τα δωμάτια στα οποία έχουν πρόσβαση τα παιδιά και βεβαιωθείτε ότι είναι προσβάσιμα μόνο παιχνίδια που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους, ότι οι πρίζες είναι καλυμμένες για προστασία από ηλεκτροπληξία και ότι μικρά αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό είναι αποθηκευμένα σε ασφαλές σημείο μακριά από παιδιά κάτω των 4 ετών.
Μην αφήνετε εκτεθειμένα ζεστά υγρά και οικιακά είδη που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εγκαύματα.
Κρατείστε τα έπιπλα μακριά από τα παράθυρα για να μην υπάρχει κίνδυνος να ανέβουν πάνω τα μικρά παιδιά και να πέσουν στο κενό. Επίσης, μην ανοίγετε τα παράθυρα πάνω από 10 εκατοστά.

Για παιδιά σχολικής ηλικίας

Απαιτήστε από τα παιδιά σας να φορούν πάντα κράνος όταν παίζουν με ποδήλατο ή σκούτερ.
Τα ηλεκτρικά σκούτερ, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, οπότε φροντίστε να γνωρίζετε τις οδηγίες χρήσης τους.
Οι ακούσιοι τραυματισμοί από όπλα είναι συχνό φαινόμενο και μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε οικογενειακές τραγωδίες. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό όλοι οι ιδιοκτήτες πυροβόλων όπλων που έχουν παιδιά στο σπίτι, να κατανοούν και να εφαρμόζουν τους νόμους περί ασφαλούς αποθήκευσης. Κρατήστε τα όπλα σας κλειδωμένα σε ειδικό ντουλάπι και μην τα αφήνετε ποτέ χωρίς επίβλεψη.

Για εφήβους

Για τους εφήβους, το ποδήλατο, το τρέξιμο και το περπάτημα, κυρίως αυτή την περίοδο, αποτελούν σημαντικούς τρόπους «διαφυγής» από την αγχωτική καθημερινότητα που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Σύμφωνα, ωστόσο, με τους ειδικούς, οι πεζοί έφηβοι τραυματίζονται πολύ συχνά σε ατυχήματα στο δρόμο. Φροντίστε λοιπόν να εξηγήσετε στα παιδιά σας το πόσο σημαντικό είναι να μην αφοσιώνονται στα κινητά τους τηλέφωνα ενώ περπατούν στο δρόμο.
Επιπρόσθετα, τώρα με την πανδημία οι έφηβοι νιώθουν περισσότερο άγχος, φόβο και ενδεχομένως να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Οι γονείς, λοιπόν, πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί με τις αντιδράσεις των εφήβων τους, να συζητούν μαζί τους για την διάθεση τους και φυσικά να κλειδώνουν σε ντουλάπια ασφαλείας όπλα και φάρμακα τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν για αυτοτραυματισμό, νοουμένου ότι η κατάθλιψη συνοδεύεται μερικές φορές από αυτοκτονικές τάσεις.