Πρόληψη και θεραπεία

Χρήσιμες συμβουλές για την παραμονή ασθενούς στο νοσοκομείο

Η νοσηλεία στο νοσοκομείο εκτός από το άγχος που προκαλεί στον ασθενή και τον περίγυρό του, μπορεί να εγκυμονεί και κάποιους επιπλέον κινδύνους για την ήδη επιβαρυμένη υγεία του, αφού με μεγάλη ευκολία στο συγκεκριμένο περιβάλλον μπορεί να μεταδοθούν διάφορα μικρόβια και ιοί, ενώ δε θα πρέπει να υποτιμάται ο ρόλος των συνοδών, των οποίων η παρουσία είναι συχνά πολύτιμη.

Για να είναι  όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη η διαμονή στο νοσοκομείο πρέπει να ακολουθούνται κάποιοι βασικοί κανόνες από τον ασθενή, ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι μετάδοσης λοιμώξεων που μπορεί να θέσουν την υγεία του σε επιπλέον κίνδυνο, αλλά και οι κανόνες καθαριότητας του χώρου, ώστε να μη γίνει εστία μικροβίων. Από την άλλη, θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να υπάρχει κάποιος συνοδός που θα παραμένει για αρκετές ώρες με τον ασθενή και ο οποίος θα είναι σε θέση να του προσφέρει ψυχολογική στήριξη και βοήθεια σε ότι χρειαστεί κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην κλινική και που θα έρχεται σε επαφή με το ιατρικό ή νοσηλευτικό προσωπικό για οτιδήποτε ζήτημα προκύψει.

Ο συνοδός του ασθενούς μπορεί να ανεβάσει την ψυχολογία του

Ένα συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο είναι χρήσιμο για να προσφέρει ψυχολογική υποστήριξη στον ασθενή, μειώνοντας έτσι το άγχος που αισθάνεται ο τελευταίος. Πολλές φορές άλλωστε το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε ασθενής μπορεί να πάρει τεράστιες διαστάσεις στο μυαλό του και να φαντάζεται τα χειρότερα, όταν στην πραγματικότητα, ενδεχομένως, να μην υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι δύσκολες αυτές ώρες περνούν πιο ευχάριστα και ο ασθενής είναι πιο πιθανό να ακολουθήσει τις οδηγίες των γιατρών και να είναι πιο συνεργάσιμος με το νοσηλευτικό προσωπικό όταν υπάρχει κάποιο δικό του άτομο να τον ενημερώσει και να τον συμβουλεύσει σωστά. Αν δεν υπάρχει κάποιος διαθέσιμος μπορεί να βασιστεί σε ειδικούς υποστηρικτές ασθενών που ίσως να συστήσει το νοσοκομείο ή κάποιος εξωτερικός οργανισμός. Πλέον υπάρχουν ειδικές ομάδες υποστήριξης και συνδρομής για σχεδόν όλες τις παθήσεις και  αρκετές προέρχονται από μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.

Να τηρούνται οι ατομικοί κανόνες υγιεινής για αποφυγή λοιμώξεων

Κάθε άτομο που εισέρχεται σε δωμάτιο ασθενούς μπορεί να μεταφέρει πολλά μικρόβια ή και μεταδοτικές ασθένειες, ενώ ο κίνδυνος νόσησης από ιούς είναι αυξημένος, καθώς στον χώρο του νοσοκομείου υπάρχει πλήθος ιών και βακτηρίων, ενώ συχνά μπορεί να συναντήσει κανείς και ανθεκτικά στελέχη που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με την συνήθη φαρμακευτική αγωγή. Ο περιορισμός των επισκέψεων και η καλή προσωπική υγιεινή, όπως το πλύσιμο των χεριών, αλλά και το συχνό άλλαγμα των ρούχων και των σεντονιών συμβάλουν στον περιορισμό των απειλών.

Απαραίτητος ο καθαρός χώρος

Επιπροσθέτως, η καθαριότητα του χώρου είναι πολύ σημαντική, καθώς τα μικρόβια μεταφέρονται και μέσω του αέρα, τόσο μέσω τον ίδιων τον ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που κινούνται στους θαλάμους άλλων ασθενών, όσο και μέσω των επισκεπτών. Ο καθαρός αέρας και ο ήλιος συμβάλουν στο να μην αναπτυχθούν περαιτέρω οργανισμοί, άρα επιβάλλεται ο χώρος να αερίζεται επαρκώς και ο αέρας να ανανεώνεται συχνά, ενώ καλό θα είναι να αποφευχθούν οι πολλοί επισκέπτες, ιδιαίτερα όταν στο δωμάτιο υπάρχουν και αρκετοί άλλοι ασθενείς.  Η χρήση του μπάνιου θα πρέπει να γίνεται μόνο από τους ασθενείς και όχι από τους επισκέπτες. Ζητήστε βοήθεια από το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον σε αυτή τη διαδικασία βοηθώντας στον καθαρισμό και αερισμό του χώρου και φυσικά από το προσωπικό του νοσοκομείου.

Με τα παραπάνω περιορίζονται αισθητά τυχόν απρόοπτα και προβλήματα που μπορούν να προκύψουν  και να δυσκολέψουν την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή να δημιουργήσουν επιπλέον θέματα υγείας, όταν εκείνος πάρει εξιτήριο και επιστρέψει σπίτι του, όπως για παράδειγμα, μια λοίμωξη με σταφυλόκοκκο ή πνευμονιόκοκκο.

+ 4 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Staying in the Hospital? Safety Tips for Your Visit https://newsinhealth.nih.gov/2019/12/staying-hospital

Patient Safety: What You Can Do to Be a Safe Patient https://www.cdc.gov/hai/patientsafety/patient-safety.html

Your Microbes and You The Good, Bad and Ugly https://newsinhealth.nih.gov/2012/11/your-microbes-you

Handwashing: Clean Hands Save Lives https://www.cdc.gov/handwashing/index.html