Θεραπεία

Χρωματοθεραπεία: Ποιο χρώμα τονώνει τη διάθεση;

Τι είναι η χρωματοθεραπεία;

Η χρωματοθεραπεία βασίζεται στην ιδέα ότι το χρώμα και τα χρωματιστά φώτα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της σωματικής ή ψυχικής υγείας. Σύμφωνα με αυτή την ιδέα, προκαλούν ανεπαίσθητες αλλαγές στη διάθεση και τη βιολογία μας.

Η χρωματοθεραπεία έχει μεγάλη ιστορία. Τα αρχεία δείχνουν ότι η θεραπεία με χρώμα και φως εφαρμόζονταν κάποτε στην αρχαία Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Κίνα και την Ινδία.

Η σχέση μας με το χρώμα έχει εξελιχθεί παράλληλα με τους πολιτισμούς, τις θρησκείες και τις ζωές μας.

Το χρώμα ως εκδήλωση του φωτός είχε θεϊκή υπόσταση για πολλούς. Οι Αιγύπτιοι θεραπευτές φορούσαν θώρακες από μπλε χρώμα για να σηματοδοτήσουν την ιερότητά τους. Στην Ελλάδα, η Αθηνά φορούσε χρυσό χιτώνα για να υποδηλώνει τη σοφία και την αγιότητά της.

Σήμερα, η χρωματοθεραπεία θεωρείται σε μεγάλο βαθμό ως συμπληρωματική ή εναλλακτική ιατρική θεραπεία.

Η αλήθεια είναι ότι η επιστημονικά τεκμηριωμένη έρευνα για τη χρωματοθεραπεία είναι ακόμα αρκετά περιορισμένη.

Τα χρώματα έχουν ορισμένες βιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις στους ανθρώπους και νομίζω ότι είναι καιρός να αρχίσουμε να τα εκμεταλλευόμαστε.

Προς το παρόν, η ιατρική επιστήμη δεν μπορεί να επιβεβαιώσει αν το χρώμα ή τα χρωματιστά φώτα θα θεραπεύσουν τις σωματικές σας παθήσεις ή θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ψυχικής σας υγείας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι τα χρωματιστά φώτα μπορούν να έχουν επιδράσεις στο σώμα μας, στα επίπεδα του πόνου και στη διάθεσή μας.

Για παράδειγμα:

  • η φωτοθεραπεία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της εποχικής συναισθηματικής διαταραχής, ενός τύπου κατάθλιψης που εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα.
  • Η φωτοθεραπεία με μπλε φως χρησιμοποιείται επίσης στα νοσοκομεία για τη θεραπεία του νεογνικού ίκτερου, μιας πάθησης που επηρεάζει τα μωρά. Η πάθηση προκαλεί υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα το δέρμα και τα μάτια να κιτρινίζουν.Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, τα μωρά τοποθετούνται κάτω από μπλε λάμπες αλογόνου ή φθορισμού ενώ κοιμούνται, ώστε το δέρμα και το αίμα τους να μπορούν να απορροφήσουν τα κύματα φωτός. Αυτά τα φωτεινά κύματα τα βοηθούν να αποβάλλουν τη χολερυθρίνη από τον οργανισμό τους.
  • Το φως του ήλιου και τα δέντρα μας κάνουν να νιώθουμε λίγο καλύτερα όταν δεν είμαστε ψυχολογικά καλά.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, το μπλε φως μπορεί να βελτιώσει:

  • επαγρύπνηση
  • προσοχή
  • χρόνο αντίδρασης
  • γενική διάθεση

Τη νύχτα, ωστόσο, το μπλε φως μπορεί να μας βλάψει, καθώς διαταράσσει τα βιολογικά μας ρολόγια ή τους κιρκάδιους ρυθμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή καταστέλλει τη μελατονίνη, την ορμόνη που βοηθά το σώμα μας να κοιμηθεί.

Υπάρχουν επίσης κάποιες ενδείξεις ότι η θέαση μπλε φωτός τη νύχτα θα μπορούσε ενδεχομένως να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου, διαβήτη, καρδιακών παθήσεων και παχυσαρκίας, αν και αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το πράσινο φως μπορεί να μειώσει τον πόνο;

Ο Ibrahim ερευνά τις επιδράσεις του πράσινου φωτός στις ημικρανίες και στον πόνο της ινομυαλγίας.

Ξεκίνησε αυτή την έρευνα όταν ο αδελφός του, ο οποίος πάσχει από συχνούς πονοκεφάλους, ανέφερε ότι αισθανόταν καλύτερα αφού περνούσε χρόνο στον κήπο του με δέντρα και άλλο πράσινο.

Αν και η έρευνα του Ibrahim δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι τα αποτελέσματά του είναι πολύ ενθαρρυντικά. Οι συμμετέχοντες αναφέρουν λιγότερες ημικρανίες ανά μήνα και λιγότερο έντονο πόνο στην ινομυαλγία μετά από 10 εβδομάδες καθημερινής έκθεσης σε πράσινο φως LED.

Μέχρι στιγμής, πολλοί άνθρωποι ανέφεραν οφέλη από το πράσινο φως και κανείς δεν ανέφερε παρενέργειες. Δύσκολα όμως η θεραπεία με πράσινο φως θα αντικαταστήσει τα τυπικά φάρμακα κατά του πόνου, αλλά αν η έρευνα καταφέρει να μειωθούν τα φάρμακα κατά του πόνου έστω και κατά 10 τοις εκατό, αυτό είναι μεγάλο επίτευγμα. Θα μπορούσε να έχει ισχυρές προεκτάσεις το μέλλον του ελέγχου του πόνου.

Εν τω μεταξύ, η Padma Gulur  ερευνά την επίδραση των γυαλιών φιλτραρίσματος χρωμάτων στα επίπεδα του πόνου.

Τα πρώτα της αποτελέσματα δείχνουν ότι τα πράσινα μήκη κύματος μειώνουν τον οξύ και χρόνιο πόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη την επιδημία των οπιοειδών και τις παρενέργειες πολλών φαρμάκων κατά του πόνου, εξηγεί ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μη φαρμακευτικές επιλογές που θα βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου.

Πώς να εφαρμόσετε την χρωματοθεραπεία στο σπίτι;

Ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δεν είναι κακό να χρησιμοποιείτε το χρώμα με μικρούς τρόπους για να τονώσετε τη διάθεσή σας ή να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

  1. Προστατέψτε τον ρυθμό σας

Για να μην επηρεάσουν τα μπλε φώτα του τηλεφώνου ή του υπολογιστή σας τον κιρκάδιο ρυθμό σας, απενεργοποιήστε τα αρκετές ώρες πριν από τον ύπνο.

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε γυαλιά κατά του μπλε φωτός, τα οποία προστατεύουν από το φως που εκπέμπουν οι οθόνες του υπολογιστή, του smartphone, του tablet και της τηλεόρασής σας. Φροντίστε να κάνετε την έρευνά σας πριν τα αγοράσετε για να βεβαιωθείτε ότι τα γυαλιά που θα επιλέξετε όντως εμποδίζουν το μπλε φως.

  1. Νυχτερινό φως

Αν χρειάζεστε νυχτερινό φως, χρησιμοποιήστε αμυδρά κόκκινα φώτα. Σύμφωνα με έρευνες, το κόκκινο φως μπορεί να επηρεάζει τον κιρκάδιο ρυθμό λιγότερο από το μπλε φως.

  1. Διαλείμματα σε εξωτερικούς χώρους

Αν έχετε πρόβλημα να συγκεντρωθείτε ή να παραμείνετε σε εγρήγορση, κάντε μια βόλτα έξω, όπου μπορείτε να πάρετε άφθονο φυσικό μπλε φως. Η αλληλεπίδραση με πράσινα φυτά μπορεί επίσης να είναι ένας φυσικός τρόπος για να μειώσετε το στρες.

  1. Διακοσμήστε το σπίτι και του χώρους σας με χρώματα

Οι διακοσμητές εσωτερικών χώρων συνιστούν τα χρώματα στο σπίτι εδώ και χρόνια. Στον κόσμο των εσωτερικών χρωμάτων, η χρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται απλά με την επιλογή ενός χρώματος τοίχου που σας μιλάει προσωπικά, δημιουργώντας μια διάθεση που θέλετε να επιτύχετε για τον χώρο.

Τα χρώματα που σας φέρνουν ηρεμία και ισορροπία είναι ιδανικά για μπάνια και υπνοδωμάτια, τυπικοί χώροι που χρησιμοποιούνται για χαλάρωση. Οι ζωηρές, ενεργητικές αποχρώσεις ενσωματώνονται σε κουζίνες και τραπεζαρίες, χώρους που είναι ζωηροί και χρησιμοποιούνται για κοινωνικοποίηση.

  1. Πειραματιστείτε

Δεν είναι επίσης κακό να αποκτάτε διασκεδαστικά φώτα LED για το σπίτι σας. Ακόμη και το βάψιμο των νυχιών σας ή η βαφή των μαλλιών σας μπορεί να είναι ένα είδος χρωματοθεραπείας.

Ποιες προφυλάξεις πρέπει να λάβετε για την χρωματοθεραπεία;

Δεν πρέπει οι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα πράσινα φώτα για να αντιμετωπίσουν τους πονοκεφάλους τους πριν συμβουλευτούν έναν γιατρό. Παρόλο που δεν έχουν παρατηρηθεί παρενέργειες, χρειάζονται περισσότερες έρευνες.

Αν έχετε προβλήματα με τα μάτια σας, πρέπει να συμβουλευτείτε τον οφθαλμίατρό σας.

Αν ξαφνικά αρχίσετε να έχετε έντονες ημικρανίες ή πονοκεφάλους που δεν είχατε πριν, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες παθήσεις.


+ 8 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

Evaluating the Association between Artificial Light-at-Night Exposure and Breast and Prostate Cancer Risk in Spain (MCC-Spain Study) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6071739/

Light at night acutely impairs glucose tolerance in a time-, intensity- and wavelength-dependent manner in rats https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5487588/

What’s in a Color? The Unique Human Health Effects of Blue Light https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2831986/

Exposure to Blue Light Increases Subsequent Functional Activation of the Prefrontal Cortex During Performance of a Working Memory Task https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989256/#:~:text=Exposure%20to%20blue%20light%20in,delay%20of%20the%20circadian%20rhythm.

Colored light therapy: overview of its history, theory, recent developments and clinical applications combined with acupuncture https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10513100/

What’s in a Color? The Unique Human Health Effects of Blue Light https://ehp.niehs.nih.gov/doi/10.1289/ehp.118-a22

What wavelenght of light is used? https://med.stanford.edu/newborns/professional-education/jaundice-and-phototherapy/faqs-about-phototherapy.html

Seasonal affective disorder treatment: Choosing a light box https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/seasonal-affective-disorder/in-depth/seasonal-affective-disorder-treatment/art-20048298