Διατροφή

Χρώμιο: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το πολύτιμο αυτό ιχνοστοιχείο;

Το χρώμιο είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, το οποίο ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συμμετέχει επίσης στη διάσπαση και απορρόφηση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και του λίπους στο σώμα. Το χρώμιο υπάρχει φυσικά σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, σε μικρές όμως ποσότητες, ενώ είναι επίσης διαθέσιμο και ως συμπλήρωμα. Οι βιταμίνες Β3 (νιασίνη) και C βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση του χρωμίου, καθώς αυτή είναι σχετικά δύσκολη.

Το χρώμιο υπάρχει σε δύο κύριες μορφές: το τρισθενές χρώμιο και το εξασθενές χρώμιο. Το τρισθενές χρώμιο δεν είναι τοξικό και είναι η μορφή που συναντάται φυσικά στα τρόφιμα, αλλά και στα συμπληρώματα διατροφής. Αντιθέτως, το εξασθενές χρώμιο προκύπτει από τη βιομηχανική ρύπανση και είναι τοξικό και καρκινογόνο όταν εισπνέεται. Συμπτώματα της τοξικότητας αυτής μπορεί να είναι η δερματίτιδα, τα δερματικά έλκη και οι βλάβες στους νεφρούς και στο ήπαρ.

Ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη χρωμίου;

Το χρώμιο μετριέται σε μικρογραμμάρια (mcg) και παρόλο που δεν έχει οριστεί κάποια συνιστώμενη ημερήσια δόση, χρησιμοποιείται σαν όρος η επαρκής πρόσληψη (AI) χρωμίου, δηλαδή η εκτιμώμενη ως επαρκής και ασφαλής ημερήσια διατροφική πρόσληψη χρωμίου. Παρακάτω φαίνονται τα επαρκή επίπεδα πρόσληψης χρωμίου ανάλογα με την ηλικία ενός ατόμου.

ΟΜΑΔΑ ΕΠΑΡΚΗ ΕΠΙΠΕΔΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΧΡΩΜΙΟΥ
Βρέφη (0 έως 6 μηνών) 0,2 mcg
Βρέφη (7 έως 12 μηνών) 5,5 mcg
Παιδιά (1 έως 3 ετών) 11 mcg
Παιδιά (4 έως 8 ετών) 15 mcg
Παιδιά (9 έως 13 ετών) Άνδρες: 25 mcg, Γυναίκες: 21 mcg
Έφηβοι (14 έως 18 ετών) Άνδρες: 35 mcg, Γυναίκες: 24 mcg
Ενήλικες (19 έως 50 ετών) Άνδρες: 35 mcg, Γυναίκες: 25 mcg
Ενήλικες (άνω των 50 ετών) Άνδρες: 30 mcg, Γυναίκες: 20 mcg
Έγκυες γυναίκες 29-30 mcg
Θηλάζουσες μητέρες 44-45 mcg

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές διατροφικής πρόσληψης χρωμίου;

Το χρώμιο βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε μια μεγάλη σειρά από τρόφιμα. Ωστόσο, η περιεκτικότητα σε χρώμιο μπορεί να διαφέρει ακόμη και μεταξύ του ίδιου είδους τροφίμου, καθώς εξαρτάται από τη σύσταση του εδάφους στο οποίο αυτό καλλιεργήθηκε, αλλά και τη διαδικασία της μετέπειτα επεξεργασίας. Για παράδειγμα, ένα τρόφιμο μπορεί να υποβληθεί σε επεξεργασία με εξοπλισμό από ανοξείδωτο χάλυβα για να προστεθεί παραπάνω χρώμιο.

Μερικές τροφές που συνήθως περιέχουν καλές ποσότητες χρωμίου είναι οι εξής:

Τι μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια χρωμίου;

Η ανεπάρκεια χρωμίου είναι σπάνια, παρόλο που το ιχνοστοιχείο αυτό απορροφάται ελάχιστα στο έντερο (5% ή λιγότερο). Ωστόσο, σε περιπτώσεις που παρατηρείται ανεπάρκεια αυτή μπορεί να οφείλεται σε μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα, η οποία μπορεί να προκαλέσει απέκκριση μεγαλύτερης ποσότητας χρωμίου στα ούρα.  Η εγκυμοσύνη, η γαλουχία, η έντονη σωματική άσκηση, το σωματικό στρες από λοιμώξεις και τραυματισμούς μπορεί επίσης να αυξήσουν τις απώλειες χρωμίου σε μερικές περιπτώσεις. Ο κίνδυνος ανεπάρκειας χρωμίου αυξάνεται επίσης άμα οι παραπάνω καταστάσεις συνδυάζονται με χαμηλή πρόσληψη του χρωμίου μέσω της διατροφής, λόγω κάποιας οξείας ασθένειας ή υποσιτισμού.

Η αντίθετη περίπτωση τοξικότητας του χρωμίου λόγω της υψηλής πρόσληψής του μέσω της διατροφής είναι σπάνια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το χρώμιο απορροφάται ελάχιστα από το έντερο, οπότε είναι δύσκολο να βρεθεί σε μεγάλες ποσότητες στο σώμα.