Γυναίκα

Χρόνιο πυελικό άλγος: Απαντάμε στις πιο συχνές ερωτήσεις

Όταν έχετε διαγνωστεί με χρόνιο πυελικό πόνο, εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συνεργαστείτε για την ευημερία σας. Μη φοβάστε να κάνετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις έχετε σχετικά με την κατάστασή σας και τη φροντίδα σας. Εδώ είναι μερικές σημαντικές για αρχή, αλλά μπορεί να έχετε και άλλες.

Ποιος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να με βοηθήσει αν έχω χρόνιο πυελικό πόνο;

Μάθετε ποια είναι η εμπειρία του γιατρού που σας βοηθάει με τον χρόνιο πυελικό πόνο. Μπορεί να πάτε σε έναν γιατρό πρωτοβάθμιας περίθαλψης που σας αρέσει πολύ και που ξέρετε ότι είναι πολύ καλός γιατρός. Ίσως όμως θα ήταν καλύτερο να σας παραπέμψει σε κάποιον που έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη διάγνωση και τη θεραπεία του χρόνιου πυελικού πόνου.

Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες του πόνου μου;

Ο χρόνιος πυελικός πόνος έχει συχνά πολλαπλές αιτίες. Στην πραγματικότητα, το 25%-50% των γυναικών που επισκέπτονται γιατρούς πρωτοβάθμιας περίθαλψης καταλήγουν με περισσότερες από μία διαγνώσεις. Κάντε αυτή την ερώτηση εάν ο γιατρός σας δεν αναφέρει άλλες πιθανές αιτίες που μπορεί να υποδηλώνουν τα συμπτώματά σας.

Ποιες εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση του χρόνιου πυελικού πόνου;

Η διαδικασία διάγνωσης και θεραπείας του χρόνιου πυελικού πόνου ξεκινά συνήθως με μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης της πυελικής εξέτασης. Ο γιατρός μπορεί να διαπιστώσει ότι κάτι δεν πάει καλά και να κάνει αμέσως διάγνωση. Ρωτήστε αν θα ήταν χρήσιμες οποιεσδήποτε περαιτέρω εξετάσεις. Μερικές φορές, η απάντηση είναι αρνητική, διότι περισσότερες εξετάσεις μπορεί απλώς να σας προκαλέσουν περιττό πόνο, ταλαιπωρία και έξοδα. Αλλά αν ο γιατρός σας δεν είναι σίγουρος για το τι προκαλεί τα συμπτώματά σας, μπορεί να είναι απαραίτητες περαιτέρω εξετάσεις.

Ποιες θεραπείες μπορούν να με βοηθήσουν να διαχειριστώ τον πόνο μου;

Η γνώση της αιτίας και η ανακούφιση είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Οι θεραπείες μπορεί να χρειαστούν χρόνο για να αποδώσουν, ή ίσως η διάγνωσή σας να ήταν λανθασμένη. Εν τω μεταξύ, ο πόνος συνεχίζεται. Μερικές φορές, το πρόβλημα δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ρωτήστε το γιατρό σας τι μπορεί να γίνει για να διαχειριστείτε τον πόνο σας. Μπορεί να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε έναν ειδικό στη διαχείριση του πόνου.

Ποιο είναι το καλύτερο αποτέλεσμα που μπορώ να περιμένω;

Δυστυχώς, δεν μπορούν όλοι να περιμένουν πλήρη και μόνιμη ανακούφιση. Ζητήστε λοιπόν από το γιατρό σας να σας πει με ειλικρίνεια πόσο καλά θα λειτουργήσει η θεραπεία σας. Εάν ελπίζετε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ρωτήστε αν η θεραπεία σας θα πετύχει.

Τι πρέπει να κάνω αν ο πόνος επιστρέψει;

Ακόμη και αν μια θεραπεία αποδώσει, η λύση μπορεί να είναι προσωρινή. Είναι καλή ιδέα να καταστρώσετε ένα σχέδιο σε περίπτωση που ο πόνος επιστρέψει. Μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικούς τύπους θεραπείας (εναλλακτικές θεραπείες, φαρμακευτική αγωγή, γυναικολογική φυσικοθεραπεία κλπ)

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω στη φροντίδα μου;

Το να αναλάβετε ενεργό ρόλο στη διάγνωση και τη θεραπεία σας μπορεί να βοηθήσει εσάς και τον γιατρό σας να βρείτε απαντήσεις – και τη σωστή θεραπεία – πιο γρήγορα. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τη φροντίδα που λαμβάνετε. Για παράδειγμα, η συγκέντρωση περισσότερων πληροφοριών για το ιατρικό σας ιστορικό μπορεί να βοηθήσει. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η αλλαγή του τρόπου ζωής σας μπορεί να επηρεάσει τη θεραπεία σας.

Λειτουργούν οι εναλλακτικές θεραπείες;

Πολλοί άνθρωποι ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν εναλλακτικές και συμπληρωματικές θεραπείες που δεν αποτελούν συνήθη ιατρική πρακτική. Ζητήστε τη γνώμη του γιατρού σας και μάθετε αν ο γιατρός σας είναι πρόθυμος να συζητήσει τα αποτελέσματα που είχατε. Θέλετε να είστε σίγουροι ότι οι εναλλακτικές θεραπείες δεν επηρεάζουν την ιατρική φροντίδα και το θεραπευτικό σας πλάνο.

Πού μπορώ να απευθυνθώ αν χρειάζομαι υποστήριξη;

Έως και το 20% όλων των γυναικών έχουν χρόνιο πυελικό πόνο, αλλά μπορεί να αισθάνεστε μόνη σας. Εάν ο γιατρός σας έχει αντιμετωπίσει πολλές γυναίκες με χρόνιο πυελικό πόνο, θα μπορέσετε να βρείτε τις πρόσθετες πηγές που θα χρειαστείτε. Ίσως και η οικογένεια ή ο σύντροφός σας να χρειάζεται υποστήριξη.