Έγκέφαλος και Νευρικό Σύστημα

Χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος: Ποιοι οι τύποι του; Τι πρέπει να γνωρίζετε;

Οι χρόνιοι καθημερινοί πονοκέφαλοι είναι εξουθενωτικοί και επηρεάζουν σοβαρά την καθημερινότητα των ασθενών. (Πονοκέφαλος που χειροτερεύει; Πότε χρειάζεται μια εξέταση απεικόνισης εγκεφάλου;)

Τι είναι ο χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος;

Ο χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος (CDH), είναι ένας τύπος πονοκεφάλου που εμφανίζεται για περίπου 15 λεπτά, τις περισσότερες ημέρες του μήνα, για περισσότερο από 3 συνεχόμενους μήνες. (Αλλεργικός πονοκέφαλος: Πώς θα τον αναγνωρίσετε και πώς θα τον αντιμετωπίσετε;)

Πρόκειται για μια χρόνια μορφή πρωτοπαθούς κεφαλαλγίας, που περιλαμβάνει τους πέντε ακόλουθους τύπους:

  • Χρόνιος πονοκέφαλος ημικρανίας
  • Χρόνιος πονοκέφαλος τύπου τάσης
  • Συνεχόμενη ημικρανία
  • Νέος καθημερινός επίμονος πονοκέφαλος
  • Πονοκέφαλος κατάχρησης φαρμάκων

Ο χρόνιος καθημερινός πονοκέφαλος δεν είναι δευτερεύον πονοκέφαλος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης, λοίμωξης ή όγκου. Πριν ο νευρολόγος ή ο γιατρός κάνει διάγνωση χρόνιων καθημερινών πονοκεφάλων, θα πραγματοποιήσει μια ενδελεχή εξέταση για να αποκλείσει άλλες αιτίες. (Πονοκέφαλος στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε;)

Σημειώνεται ότι οι χρόνιοι καθημερινοί πονοκέφαλοι είναι πιο συχνοί στις γυναίκες, από ότι στους άνδρες και επηρεάζουν περίπου το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού. Για την ανακούφισή τους χρησιμοποιούνται φάρμακα σε συνδυασμό με συμπεριφορική θεραπεία. (Πονοκέφαλος: Πώς θα αναγνωρίσετε αν προέρχεται από το αλκοόλ που καταναλώσατε;)

Τι είναι η χρόνια ημικρανία;

Η χρόνια ημικρανία εμφανίζεται για 15 ή περισσότερες ημέρες του μήνα, για περίπου 3 συνεχόμενους μήνες. Από τις 15 ημέρες κατά τις οποίες κάνει την εμφάνισή της, τουλάχιστον τις 8 παρουσιάζει χαρακτηριστικά ημικρανίας με ή χωρίς αύρα. Η χρόνια ημικρανία ανακουφίζεται με τη χρήση τριπτάνων. (Ημικρανία: Ποια είναι τα στάδιά της; Τι πρέπει να γνωρίζετε για το καθένα;)

Τι είναι ο χρόνιος πονοκέφαλος τάσης;

Ο χρόνιος πονοκέφαλος τάσης έχει τα χαρακτηριστικά του πονοκεφάλου τάσης και επηρεάζει περίπου το 2% του παγκόσμιου πληθυσμού, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Headache. Εμφανίζεται για 15 ή περισσότερες ημέρες του μήνα, για περισσότερους από 3 μήνες. Ο πονοκέφαλος τάσης είναι άλλοτε συνεχής και άλλοτε έρχεται και φεύγει για ώρες ή μέρες. (5 ασυνήθιστα είδη πονοκέφαλου: Πώς θα τα διαχειριστείτε;)

Τι είναι η συνεχόμενη ημικρανία;

Η συνεχόμενη ημικρανία είναι ένας επώδυνος, μονόπλευρος πονοκέφαλος που εμφανίζεται σε καθημερινή βάση και συνοδεύεται από τουλάχιστον ένα αυτόνομο σύμπτωμα, όπως η δακρύρροια του ματιού ή η ρινική έκκριση. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου ανακουφίζεται με τη χρήση ενός ΜΣΑΦ, της λεγόμενης ινδομεθακίνης. (Τι να κάνετε ή τι να αποφύγετε μόλις διαγνωστείτε με ημικρανία;)

Τι είναι ο νέος καθημερινός επίμονος πονοκέφαλος;

Ο νέος καθημερινός επίμονος πονοκέφαλος (NDPH), είναι ένα είδος πονοκεφάλου που εμφανίζεται καθημερινά και συνεχόμενα, για περισσότερους από 3 μήνες. Γενικά, έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με τον πονοκέφαλο τύπου τάσης και συγκεκριμένα εντοπίζεται και στις δύο πλευρές του κεφαλιού και προκαλεί ένα αίσθημα σφιξίματος γύρω από το κεφάλι. Επίσης προκαλεί συμπτώματα, όπως η φωτοευαισθησία και η ήπια ναυτία. Ο πόνος αυτού του τύπου κεφαλαλγίας, συνήθως δεν επιδεινώνεται από την σωματική δραστηριότητα, όπως συμβαίνει με τις ημικρανίες. (Πώς θα μειώσετε το ενδεχόμενο μιας έντονης ημικρανίας;)

Τι είναι ο πονοκέφαλος κατάχρησης φαρμάκων;

Ο πονοκέφαλος που είναι αποτέλεσμα υπερβολικής χρήσης φαρμάκων, γνωστός ως κεφαλαλγία ανάκαμψης, εμφανίζεται μετά από τακτική χρήση ενός φαρμάκου (πχ ενός ΜΣΑΦ για τον πονοκέφαλο τάσης ή τριπτάνης για την ημικρανία) για τον πονοκέφαλο, που διαρκεί 3 ή περισσότερους μήνες. (Ημικρανίες: Εντοπίστηκαν νέοι γενετικοί παράγοντες κινδύνου)

+ 7 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

When You Have a Headache Every Day https://www.verywellhealth.com/i-have-a-headache-everyday-1719561

Headache (chronic tension-type) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17668850/

Classification of daily and near-daily headaches: field trial of revised IHS criteria https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8857711/

Epidemiology of tension-type headache https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9459472/

Prevalence of frequent headache in a population sample https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15613165/

The International Classification of Headache Disorders, 3rd edition (beta version) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23771276/

Chronic Daily Headache https://americanheadachesociety.org/wp-content/uploads/2018/05/David_Dodick_and_Esma_Dilli_-_Chronic_Daily_Headache.pdf