Πρόληψη και θεραπεία

Χρόνιος πόνος: Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την γιόγκα;

Αντιμετωπίζετε πρόβλημα πόνουχρόνιου πόνου) και αναρωτιέστε για το κατά ποσόν η γιόγκα θα μπορούσε να σας βοηθήσει; Ποιο κάτω λοιπόν, θα δούμε αν και πώς η γιόγκα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να διαχειριστούν καλύτερα τον πόνο τους.

Η δημοτικότητα της γιόγκα αυξάνεται ραγδαία την τελευταία δεκαετία και υπολογίζεται ότι περίπου 36 εκατομμύρια Αμερικάνοι κάνουν τακτικά γιόγκα, ενώ περίπου ένας στους τρεις την έχουν δοκιμάσει έστω και μια φορά. Παρόλο που η γιόγκα είναι πιο δημοφιλής ανάμεσα στις γυναίκες, πρέπει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των ανδρών που κάνουν γιόγκα έχει υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια. Αλλά πώς ακριβώς βοηθά στην διαχείριση του πόνου;

Με ποιους τρόπους βοηθά στη διαχείριση του πόνου η γιόγκα;

1. Ανακούφιση του πόνου

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η γιόγκα μπορεί να μειώσει πολλούς τύπους πόνου, όπως ο πόνος στο γόνατο, στο λαιμό, ο πόνος της ινομυαλγίας και ο πονοκέφαλος. Ίσως η ισχυρότερη απόδειξη της αποτελεσματικότητας της γιόγκα ενάντια στο πόνο, είναι η θεραπεία του χρόνιου πόνου της πλάτης. Συγκεκριμένα, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η γιόγκα είναι αποτελεσματική στη μείωση του πόνου της πλάτης και σε τουλάχιστον μια μελέτη έχει βρεθεί ότι οι ασθενείς που κάνουν γιόγκα μπόρεσαν να μειώσουν τα παυσίπονα που έπαιρναν. Μάλιστα, πρόσφατες κατευθυντήριες γραμμές από το American College of Physicians συνιστούν ανεπιφύλακτα τη γιόγκα για τη θεραπεία του πόνου της πλάτης.

2. Βελτίωση λειτουργίας

Η έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη σωματική λειτουργία για καθημερινές δραστηριότητες, καθώς αυξάνει τη δύναμη των ποδιών και του πάνω μέρους του σώματος, του πυρήνα δηλαδή του σώματος, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνει την ευελιξία και την ισορροπία, που είναι δυο πολύ σημαντικά στοιχεία για τους ηλικιωμένους. Επιπρόσθετα, ορισμένες μελέτες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς με πόνο στη μέση και οι πάσχοντες από αρθρίτιδα που ασχολούνται με τη γιόγκα είναι πιο ενεργοί και δραστήριοι.

3. Ευεξία

Η γιόγκα αυξάνει την ευεξία των ανθρώπων, βοηθώντας τους να αποβάλουν το στρες και να αυξήσουν την αισιοδοξία και την ανθεκτικότητά τους. Παράλληλα, μελέτες δείχνουν ότι η γιόγκα ωθεί τους ανθρώπους να στραφούν προς υγιεινές συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η απώλεια βάρους. Τέλος, η έρευνα δείχνει ότι η γιόγκα ωφελεί την ψυχική υγεία, μειώνοντας το άγχος και την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ενσωμάτωση της γιόγκα σε ένα πρόγραμμα διαχείρισης πόνου είναι λίγο δύσκολη, οπότε συνιστούν στους πάσχοντες να συζητήσουν πρώτα με τον γιατρό τους και τον φυσιοθεραπευτή τους πριν ξεκινήσουν.