Ορθοπαιδικά

Χρόνιος πόνος στη μέση: Ποιες είναι οι βασικότερες αιτίες του;

Το 80% του πληθυσμού στις ΗΠΑ, ταλαιπωρείται από πόνο στην πλάτη, υπογραμμίζει ο ορθοπεδικός χειρουργός και ειδικός στις διαταραχές της σπονδυλικής στήλης, Δρ. Ronald J. Wisneski. Όπως εξηγεί, τις περισσότερες φορές, ο πόνος επικεντρώνεται στο κάτω μέρος της πλάτης και συνήθως δεν υπάρχει κύρια αιτία για την πρόκλησή του. Ωστόσο, περίπου το 2-10% των ασθενών που εμφανίζουν οσφυαλγία, αναπτύσσουν χρόνιο πόνο, ο οποίος επηρεάζει την καθημερινή τους ζωή για τουλάχιστον 3 μήνες.

Τι μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση;

Πιο κάτω, δύο ειδικοί ορθοπεδικοί χειρουργοί, μοιράζονται μαζί μας τις βασικότερες αιτίες πρόκλησης πόνου στο κάτω μέρος της πλάτης, δηλαδή στη μέση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο, Δρ. Gunnar Andersson, το κάτω μέρος της πλάτης είναι το σημείο της σπονδυλικής στήλης που προσελκύει τον πόνο περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, καθώς υπόκειται σε συνεχείς καταπονήσεις, δεδομένου ότι κουβαλά το βάρος του πάνω μέρους του σώματός μας.

Να υπενθυμίσουμε ότι η σπονδυλική στήλη αποτελείται από 30 μικρά οστά, τοποθετημένα το ένα πάνω στο άλλο, που ονομάζονται σπόνδυλοι. Ανάμεσα σε κάθε σπόνδυλο υπάρχει ένα σπογγώδες υλικό που ονομάζεται μεσοσπονδύλιος δίσκος, το οποίο αποτρέπει το τρίψιμο μεταξύ των σπονδύλων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δρ. Andersson, με την πάροδο του χρόνου οι δίσκοι φθείρονται προκαλώντας πόνο.

Ο Δρ. Wisneski, επισημαίνει επίσης ότι το υλικό των δίσκων, μερικές φορές διογκώνεται, με αποτέλεσμα να πιέζονται τα ευαίσθητα νεύρα που μεταφέρουν μηνύματα στον εγκέφαλο, προκαλώντας πόνο, ο οποίος τείνει να μην απομακρύνεται ούτε με παυσίπονα, ούτε με οπιοειδή. Οι ασθενείς μάλιστα, περιγράφουν τον πόνο σαν ηλεκτρικό ρεύμα που χτυπά την πυελική περιοχή.

Τέλος, μια άλλη βασική αιτία που προκαλεί πόνο στη μέση, είναι η κήλη στο δίσκο του κάτω μέρους της πλάτης, ο οποίος επίσης ασκεί πίεση στο νεύρο που εκτείνεται κάτω από την σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο που ακτινοβολεί στους γλουτούς και φτάνει μέχρι το κάτω μέρος του ποδιού. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται ισχιαλγία.

Άλλες καταστάσεις που προκαλούν πόνο στη μέση περιλαμβάνουν:

  • Σπονδυλολίσθηση: Η φυσική φθορά των δίσκων καθιστά δύσκολο στην σπονδυλική στήλη να κρατήσει το σώμα στη σωστή του στάση. Ως εκ τούτου, η σπονδυλική στήλη παίρνει μια λανθασμένη κλίση, η οποία μπορεί να πιέσει τα νεύρα του νωτιαίου μυελού προκαλώντας πόνο στη μέση.
  • Σπονδυλικά κατάγματα: Προκαλούνται από εύθραυστα οστά, κυρίως σε άτομα με οστεοπόρωση.
  • Σπονδυλική στένωση: Η στένωση του χώρου στον οποίο εκτείνεται ο νωτιαίος μυελός μπορεί να προκαλέσει πίεση στα νεύρα και κατά συνέπεια πόνο. Η εν λόγω στένωση προκαλείται συνήθως από οστέινα οστά που έχουν αναπτυχθεί ως αποτέλεσμα της οστεοαρθρίτιδας.

Σημειώνεται ότι λιγότερο συχνά, ο πόνος στη μέση μπορεί να αποτελεί σημάδι μιας σοβαρής ιατρικής κατάστασης, όπως ο διαβήτης ή τσίμπημα νεύρου. Στην περίπτωση αυτή, ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως πυρετός, ρίγος, νυχτερινές εφιδρώσεις ή απώλεια ελέγχου της ουροδόχου κύστης.

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Top Causes of Chronic Low Back Pain https://www.webmd.com/back-pain/features/causes

The Association between Smoking and Low Back Pain: A Meta-analysis https://www.amjmed.com/article/S0002-9343(09)00713-X/fulltext

The Twin Spine Study: contributions to a changing view of disc degeneration https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19111259/

Low Back Pain https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/low-back-pain/

Low Back Pain Fact Sheet https://www.ninds.nih.gov/Disorders/Patient-Caregiver-Education/Fact-Sheets/Low-Back-Pain-Fact-Sheet