Πρόληψη και θεραπεία

Χρόνιος πόνος: Υπό αμφισβήτηση η αποτελεσματικότητα των κανναβοειδών

Kατά πόσο τα κανναβινοειδή αντιμετωπίζουν με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τον χρόνιο (και παροδικό) πόνο σε ενήλικες και παιδιά; Ερευνητές από το Κέντρο Έρευνας για τον Πόνο του Πανεπιστήμιου Bath, συμμετείχαν σε μια διεθνή ανασκόπηση μελετών, για να το διαπιστώσουν.  Σημειώνεται ότι η μελέτη διεξήχθη για την Διεθνή Ένωση Πόνου (IASP) και δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε 13 επιστημονικά άρθρα στο περιοδικό Pain.

Τα κανναβινοειδή αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τον πόνο;

Κορυφαίοι εμπειρογνώμονες από όλο τον κόσμο, ανάμεσα τους και η Δρ. Fisher, εξέτασαν τα υπάρχοντα δεδομένα από διάφορες μελέτες που ασχολήθηκαν με την χρήση κανναβινοειδών στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, όπως η «φαρμακευτική κάνναβη» και το «εκχύλισμα ιατρικής κάνναβης».

Τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν ότι παρόλο που υπάρχουν προκλινικά δεδομένα που υποστηρίζουν την υπόθεση της κανναβινοειδούς αναλγησίας, δηλαδή την αποτελεσματικότητα των κανναβινοειδών στην αντιμετώπιση του πόνου, οι υπάρχοντες κλινικές ενδείξεις δεν είναι αξιόπιστες και δεν μπορούν να τεκμηριώσουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των κανναβινοειδών στο επίπεδο που απαιτεί η IASP, ώστε να εγκριθούν για γενική χρήση για τον έλεγχο του πόνου.

Η Δρ Emma Fisher που ηγήθηκε της αναθεώρησης των κλινικών στοιχείων δήλωσε: «Η κάνναβη, τα κανναβινοειδή και τα φάρμακα με βάση την κάνναβη γίνονται μια ολοένα και πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση για τη διαχείριση του πόνου. Ωστόσο, η αναθεώρηση μας, δείχνει ότι υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία που υποστηρίζουν τη χρήση τους για τη διαχείριση οποιασδήποτε κατάστασης πόνου. Οι μελέτες που βρήκαμε ήταν κακής ποιότητας (υψηλός κίνδυνος μεροληψίας) και τα στοιχεία ήταν πολύ χαμηλής βεβαιότητας, πράγμα που σημαίνει ότι τα ευρήματα των μελετών δεν είναι αξιόπιστα και ως εκ τούτου απαιτείται περεταίρω μελέτη».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Christopher Eccleston, Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας για τον Πόνο στο Τμήμα Υγείας, υπογράμμισε ότι τα προϊόντα κάνναβης για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου προσελκύουν πολλούς οπαδούς, ωστόσο, αυτός είναι ένας τομέας που χρειάζεται περαιτέρω μελέτες, ώστε να εξαχθούν αξιόπιστα στοιχεία που να οχυρώνουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των κανναβινοειδών. «Σήμερα δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δικαιολογούν την δημοτικότητα αυτών των προϊόντων. Οι κυβερνήσεις, λοιπόν, θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν ανεξάρτητες έρευνες για να εξαχθούν σαφή συμπεράσματα, ώστε ο κόσμος να προστατευθεί από ψευδείς ισχυρισμούς», τόνισε.

Τέλος, αναφερόμενος στην αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου στα παιδιά, ο Δρ. Eccleston, υπογράμμισε ότι με βάση τα ευρήματα της αναθεώρησης τους και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη θεραπεία του χρόνιου πόνου στα παιδιά, «δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποστηρίζει ότι η χρήση κάνναβης, κανναβινοειδών και φαρμάκων με βάση την κάνναβη είναι ασφαλής και κατάλληλη για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου σε παιδιά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χορηγούνται τέτοια σκευάσματα στα παιδιά».

+ 5 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved