Γήρανση

Χρονολογική γήρανση και βιολογική γήρανση: Ποιες οι διαφορές;

Όταν σας ρωτούν πόσο χρονών είστε, πιθανότατα απαντάτε με βάση τον αριθμό των ετών που έχουν περάσει από τότε που γεννηθήκατε. Αυτή είναι η χρονολογική σας ηλικία. Ίσως όμως ο γιατρός σας να λέει ότι έχετε τη φυσική κατάσταση ενός 21χρονου. Αυτό θα θεωρούνταν η βιολογική σας ηλικία, ανεξάρτητα από το πόσα χρόνια πριν γεννηθήκατε. Η χρονολογική σας ηλικία θα είναι πάντα ένας εύκολα προσδιορίσιμος αριθμός, ενώ η βιολογική σας ηλικία εξαρτάται από μια σειρά μεταβλητών που μπορεί να αλλάζουν σε συνεχή βάση.

Στο πιο επιφανειακό επίπεδο, γήρανση είναι η διαδικασία της αύξησης της ηλικίας. Για την πλειονότητα των ανθρώπων, η ηλικία τους είναι το απλό θέμα του αριθμού των κεριών στην τούρτα γενεθλίων τους, η διαφορά μεταξύ του έτους γέννησής τους και του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, από επιστημονική άποψη, η ηλικία είναι πιο σύνθετη από αυτό – μπορεί επίσης να οριστεί ως η προοδευτική φθορά του ανθρώπινου σώματος και η αύξηση της θνησιμότητας. Αυτός μπορεί να φαίνεται λίγο νοσηρός ορισμός του όρου, αλλά οι ειδικοί της αντιγήρανσης διερευνούν τώρα νέους τρόπους για να εξετάσουν τη γήρανση. Για παράδειγμα, ένας 65χρονος μπορεί να μην είναι τόσο υγιής όσο ένα άλλο άτομο της ίδιας ηλικίας. Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους στα 20, στα 30, στα 50 και σε οποιαδήποτε ηλικία. Έτσι, όλοι μας μπορεί να έχουμε διαφορετικό βαθμό υγείας. Για την καλύτερη κατανόηση των τεράστιων διαφορών στην υγεία μεταξύ ατόμων της ίδιας χρονολογικής ηλικίας, οι ειδικοί αρχίζουν να εξετάζουν αντ’ αυτού τη βιολογική ηλικία.

Τι είναι η χρονολογική γήρανση;

Η χρονολογική σας ηλικία είναι το χρονικό διάστημα που έχει περάσει από τη γέννησή σας μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Είναι η ηλικία σας σε όρους ετών, μηνών, ημερών κ.λπ. Αυτός είναι ο πρωταρχικός τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ορίζουν την ηλικία τους. Είναι επίσης ένας πρωταρχικός παράγοντας κινδύνου για χρόνιες ασθένειες, θνησιμότητα και τυχόν βλάβες σε σωματικές λειτουργίες, όπως η ακοή και η μνήμη.

Τι είναι η βιολογική γήρανση;

Η βασική ιδέα πίσω από τη βιολογική γήρανση είναι ότι η γήρανση συμβαίνει καθώς συσσωρεύονται σταδιακά βλάβες σε διάφορα κύτταρα και ιστούς του σώματος. Γνωστή και ως φυσιολογική ή λειτουργική ηλικία, η βιολογική ηλικία διαφέρει από τη χρονολογική ηλικία επειδή λαμβάνει υπόψη έναν αριθμό παραγόντων εκτός από την ημέρα που γεννηθήκατε. Ο πραγματικός αριθμός εξαρτάται από διάφορους βιολογικούς και φυσιολογικούς παράγοντες ανάπτυξης. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

  • Χρονολογική ηλικία
  • Γενετική (για παράδειγμα, πόσο γρήγορα ενεργοποιούνται οι αντιοξειδωτικές άμυνες του σώματός σας)
  • Τρόπο ζωής
  • Διατροφή
  • Ασθένειες και άλλες καταστάσεις

Χρησιμοποιώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές μαζί με διάφορα μαθηματικά μοντέλα, οι ιατροί μπορούν να υπολογίσουν σε ποια ηλικία “συμπεριφέρεται” το σώμα σας. Ενώ η χρονολογική ηλικία είναι ένας παράγοντας, μπορεί να μην καταλήξετε να έχετε την ίδια βιολογική ηλικία με τη χρονολογική σας ηλικία. Για παράδειγμα, αν είστε ένας 28χρονος άνδρας που δεν γυμνάζεται, τρώει μόνο τροφές με πολλά λιπαρά και καπνίζει πέντε πακέτα τσιγάρα την ημέρα τα τελευταία 10 χρόνια, είναι πιθανό να έχετε βιολογική ηλικία μεγαλύτερη από 28 χρόνια.

Πώς να γεράσετε υγιώς;

Μπορείτε να λάβετε πολλά μέτρα για να προσπαθήσετε να βελτιώσετε τη βιολογική σας ηλικία. Ξεκινώντας από οποιαδήποτε ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της 70+, μπορείτε με διάφορους τρόπους να βοηθήσετε τον εαυτό σας. Ακολουθούν μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να γεράσετε υγιώς:

  1. Ασκηθείτε ή ασχοληθείτε με τη σωματική δραστηριότητα

Όλοι, ιδίως όσοι πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις ή αρθρίτιδα, μπορούν να επωφεληθούν από την τακτική άσκηση. Για τους νεότερους ενήλικες, η άσκηση βελτιώνει την ποσότητα αίματος που μπορεί να αντλήσει η καρδιά με κάθε χτύπο και μειώνει τον καρδιακό ρυθμό ηρεμίας. Η άσκηση βοηθά τους ηλικιωμένους ενήλικες να έχουν καλύτερη καρδιακή και πνευμονική λειτουργία, η οποία μπορεί να αυξήσει την αντοχή και να μειώσει την κόπωση. Τα είδη ασκήσεων που μπορείτε να δοκιμάσετε περιλαμβάνουν τα εξής:

  • Οι ασκήσεις ισορροπίας μειώνουν τον κίνδυνο πτώσης, ο οποίος αποτελεί σημαντική αιτία τραυματισμών στους ηλικιωμένους.
  • Οι ασκήσεις δύναμης βοηθούν στην οικοδόμηση μυϊκής μάζας, η οποία μειώνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή.
  • Οι ασκήσεις αντοχής βοηθούν στην αύξηση της αναπνοής και των καρδιακών σας παλμών, γεγονός που σε τακτική βάση βελτιώνει την υγεία και την αντοχή των πνευμόνων και της καρδιάς, καθώς και ωφελεί το κυκλοφορικό σας σύστημα. Παραδείγματα ασκήσεων αντοχής είναι η κολύμβηση, το περπάτημα και η ποδηλασία.
  • Οι διατάσεις διατηρούν το σώμα σας χαλαρό, γεγονός που σας επιτρέπει να συνεχίσετε να κάνετε καθημερινές εργασίες με ελάχιστους πόνους.
  1. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Τα υπέρβαρα άτομα έχουν υψηλότερο κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, ορισμένες μορφές καρκίνου και πολλά άλλα. Ωστόσο, το να είστε πιο αδύνατοι δεν σημαίνει ότι είστε απαραίτητα πιο υγιείς. Θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα αυξημένης αδυναμίας ή άλλης υποκείμενης πάθησης.

  1. Διατηρήστε ένα υγιές σχήμα

Εκτός από το βάρος, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα σας κατανέμει το λίπος είναι πολύ σημαντικός για την υγιή γήρανση. Αυτό καθορίζεται συνήθως από την αναλογία μέσης-ισχίων και την περιφέρεια της μέσης σας.

  • Σώματα σε σχήμα αχλαδιού. Το λίπος συσσωρεύεται στα εξωτερικά άκρα, όπως οι γοφοί και οι μηροί σας. Αυτό είναι το σημάδι μιας υγιούς κατανομής του σωματικού λίπους.
  • Σώματα σε σχήμα μήλου. Το λίπος μετατοπίζεται από τα εξωτερικά άκρα προς την κοιλιά και τη μέση, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου του μαστού.
  1. Τρώτε περισσότερες τροφές με χαμηλή τιμή γλυκαιμικού δείκτη

Τα θρεπτικά συστατικά σε αυτούς τους τύπους τροφίμων βοηθούν να διατηρήσετε τα οστά, τους μυς και τα όργανά σας ισχυρά για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Παραδείγματα αυτών των τροφίμων είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τα φασόλια, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά και τα ψωμιά με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες (ολικής άλεσης). Δοκιμάστε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας. Επιπλέον, μειώστε την ποσότητα του γρήγορου φαγητού, του λευκού ψωμιού και των αναψυκτικών που καταναλώνετε, καθώς αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια ανθυγιεινή αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

  1. Έχετε επίγνωση των θρεπτικών συστατικών στα τρόφιμα που τρώτε

Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες μελέτες σχετικά με τους παράγοντες προσδιορισμού της βιολογικής ηλικίας, η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της διατροφής και της βιολογικής σας ηλικίας. Το να γνωρίζετε ενεργά τι συνιστά μια υγιεινή διατροφή και να συμβουλεύεστε τις διατροφικές ετικέτες όταν κάνετε αγορές τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη βιολογική σας ηλικία.

Μπορείτε να αντιστρέψετε τη βιολογική σας ηλικία;

Αν και είναι αδύνατο να αλλάξετε τη χρονολογική σας ηλικία, είναι δυνατόν να αντιστρέψετε τη βιολογική σας ηλικία. Μέσω ορισμένων αλλαγών στη διατροφή και στον τρόπο ζωής, τα αποτελέσματα της βιολογικής ηλικίας μπορούν να βελτιωθούν. Για παράδειγμα, να τρώτε μια υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, να παραμένετε ενυδατωμένοι, να διατηρείτε αξιοπρεπείς συνήθειες ύπνου και να διαχειρίζεστε τα επίπεδα άγχους.

Ποιοι είναι οι τέσσερις τύποι ηλικίας;

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τη χρονολογική μας ηλικία, αλλά το πώς γερνάμε είναι διαφορετικό για τον καθένα. Η ηλικία μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τέσσερις τύπους: χρονολογική, βιολογική, εμφανισιακή και ψυχική. Όταν εξετάζουμε την έννοια της επιτυχημένης γήρανσης, και οι τέσσερις κατηγορίες μπορούν να αξιολογηθούν, αλλά δεν μπορούν να ελεγχθούν και οι τέσσερις.


+ 6 πηγές

©2022 WikiHealth All Rights Reserved

The Newcastle 85+ study: biological, clinical and psychosocial factors associated with healthy ageing: study protocol https://bmcgeriatr.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2318-7-14

Biological Age Is Associated with the Active Use of Nutrition Data https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6266208/

Common methods of biological age estimation https://www.dovepress.com/common-methods-of-biological-age-estimation-peer-reviewed-fulltext-article-CIA

Biological Age Predictors https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5514388/

What Do We Know About Healthy Aging? https://www.nia.nih.gov/health/what-do-we-know-about-healthy-aging

Young At Heart: The Difference Between Biological Age and Chronological Age https://glycanage.com/self-care/lifestyle/chronological-ageing-and-biological-ageing