Βότανα

Χυμός κρεμμυδιού: Μπορεί να σταματήσει την τριχόπτωση;

Το κρεμμύδι (χυμός κρεμμυδιού) χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως θεραπεία για τα μαλλιά, ειδικά για την τριχόπτωση. Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές αναφορές πως ο χυμός κρεμμυδιού βελτιώνει το πάχος και διεγείρει την ανάπτυξη των τριχών σε άτομα που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση.

Παρά τα πολλά υποσχόμενα οφέλη του όμως, ο χυμός κρεμμυδιού δεν αποτελεί εγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας για τη φαλάκρα, την αλωπεκία ή άλλες διαταραχές που σχετίζονται με την τριχόπτωση.

Πώς μπορεί να ωφελήσει ο χυμός κρεμμυδιού τα μαλλιά;

Ο χυμός κρεμμυδιού θεωρείται αποτελεσματικός σε ορισμένες περιπτώσεις για άτομα που αντιμετωπίζουν τριχόπτωση, ενώ μπορεί επίσης να βοηθά στην επαναφορά της λάμψης στα μαλλιά, την πρόληψη του πρόωρου γκριζαρίσματος τους και θεραπεία της πιτυρίδας.

Μερικές από τις καταστάσεις στις οποίες θεωρείται πως μπορεί να είναι ευεργετική η χρήση χυμού κρεμμυδιού, όσον αφορά τη φροντίδα των μαλλιών, είναι οι εξής:

  • Αλωπεκία
  • Φλεγμονή, ξηρότητα ή φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής
  • Απώλεια μαλλιών
  • Πιτυρίδα
  • Αραίωση μαλλιών
  • Ξηρά ή εύθραυστα μαλλιά
  • Πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών
  • Μόλυνση του τριχωτού της κεφαλής

Είναι αποτελεσματικός ο χυμός κρεμμυδιού στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης;

Η έρευνα δείχνει πως υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ο χυμός κρεμμυδιού μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν τριχόπτωση.

Αρχικά, τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θείο, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για το ανθρώπινο σώμα, το οποίο βρίσκεται σε όλα τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα αποτελούν βασικά δομικά συστατικά των πρωτεϊνών. Μια από τις πρωτεΐνες, που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη γερών μαλλιών, είναι η κερατίνη, η οποία είναι πλούσια σε θείο.

Επομένως, όταν εφαρμόζεται στο τριχωτό της κεφαλής, ο χυμός κρεμμυδιού μπορεί να προσφέρει επιπλέον θείο για την υποστήριξη της ανάπτυξης δυνατών και πυκνών μαλλιών, αποτρέποντας έτσι την τριχόπτωση και προάγοντας την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

Το θείο από τα κρεμμύδια μπορεί να βοηθήσει επίσης στην προώθηση της παραγωγής του κολλαγόνου, το οποίο συμβάλει στην παραγωγή υγιών δερματικών κυττάρων και στην ανάπτυξη των μαλλιών.

Ένας ακόμη τρόπος με τον οποίο θεωρείται πως η εφαρμογή χυμού κρεμμυδιού στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να βελτιώσει την ανάπτυξη των μαλλιών, είναι μέσω ενίσχυσης της κυκλοφορίας του αίματος στους θύλακες των τριχών.

Σε μια μελέτη του 2002, όπου οι ερευνητές εξέτασαν τις παραπάνω θεωρίες σχετικά με τα οφέλη του χυμού κρεμμυδιού ενάντια στην τριχόπτωση, παρατηρήθηκε πως όσοι συμμετέχοντες έπλεναν τα μαλλιά τους με χυμό κρεμμυδιού αντί για νερό της βρύσης είχαν περισσότερη τριχοφυΐα.

Παρόλο που ο χυμός κρεμμυδιού έχει φανεί ευεργετικός στην τόνωση και προστασία της ανάπτυξης των τριχών, δεν πρέπει να θεωρείται ως μέθοδος θεραπείας για καταστάσεις που σχετίζονται με την τριχόπτωση, όπως η αλωπεκία, καθώς δεν είναι γνωστό εάν μπορεί να αναστρέψει τέτοιες ασθένειες.

Είναι ασφαλής η χρήση χυμού κρεμμυδιού για τα μαλλιά;

Η χρήση χυμού κρεμμυδιού στα μαλλιά θεωρείται ως επί το πλείστον ασφαλής. Ωστόσο, άτομα που έχουν αλλεργία στα κρεμμύδια δεν πρέπει να το χρησιμοποιούν στα μαλλιά τους.

Τα κρεμμύδια μπορεί να είναι αρκετά καυστικά για το δέρμα, ακόμη και για άτομα που δεν είναι αλλεργικά στα κρεμμύδια, με αποτέλεσμα η εφαρμογή χυμού κρεμμυδιού στα μαλλιά να προκαλεί παρενέργειες, όπως η ερυθρότητα ή η φαγούρα. Στην περίπτωση αυτή, η ανάμειξη του χυμού κρεμμυδιού με κάποιο μαλακτικό συστατικό, όπως η αλόη βέρα ή το λάδι καρύδας μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση των ανεπιθύμητων αυτών παρενεργειών.

Τέλος, ορισμένα φάρμακα (πχ. ασπιρίνη) μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία ενός ατόμου στο χυμό κρεμμυδιού στο δέρμα. Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αντίδραση συνιστάται η δοκιμή του χυμού κρεμμυδιού σε ένα μικρό σημείο του δέρματος αρχικά για να επιβεβαιωθεί πως δεν υπάρχουν αλληλεπιδράσεις.

+ 3 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved