Διατροφή, Καρκίνος

Χυμός sarunashi: Τι είναι και πώς βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα;

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως, καθώς περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι διαγιγνώσκονται με αυτόν ετησίως. Μερικά μέτρα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα περιλαμβάνουν τη διακοπή του καπνίσματος, την αποφυγή του παθητικού καπνίσματος και την κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε φρούτα και λαχανικά.

Πολλές επιδημιολογικές μελέτες υποστηρίζουν πως η διατροφή ενός ανθρώπου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον κίνδυνό του για ανάπτυξη καρκίνου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης φρούτων και του χαμηλότερου κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Αυτό οφείλεται στο ότι τα φρούτα είναι πλούσια σε βιοδραστικές ενώσεις, όπως τα αντιοξειδωτικά.

Διάφορα φρούτα έχουν μελετηθεί για τα οφέλη που μπορεί να παρουσιάζουν ενάντια στον καρκίνο, ένα από τα οποία είναι το ιαπωνικό φρούτο σαρουνάσι (sarunashi), ένα είδος ακτινίδιου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Okayama στην Ιαπωνία βρήκαν στοιχεία που υποδηλώνουν πως η κατανάλωση του χυμού από το φρούτο sarunashi μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και μείωση του καρκίνου του πνεύμονα σε ένα μοντέλο ποντικιού.

Τι είναι το sarunashi;

Το sarunashi (Actinidia arguta) είναι ένα βρώσιμο φρούτο που καλλιεργείται σε ορισμένα μέρη της Ασίας και μοιάζει με το ακτινίδιο. Ο καρπός του sarunashi έχει μια γλυκιά γεύση, παρόμοια με αυτή ενός ακτινίδιου, αλλά σε αντίθεση με το τυπικό ακτινίδιο δεν χρειάζεται να ξεφλουδιστεί πριν καταναλωθεί.

Το sarunashi χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή, καθώς σύμφωνα με μελέτες περιέχει περισσότερα από 20 απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, πολυάριθμες βιταμίνες και αντιοξειδωτικά.

Πώς σχετίζεται ο χυμός sarunashi με τον καρκίνο του πνεύμονα;

Ο κύριος λόγος που οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Okayama αποφάσισαν να μελετήσουν την επίδραση του sarunashi στον καρκίνο του πνεύμονα είναι επειδή αυτός αποτελεί την πιο κοινή αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ιαπωνία.

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να μελετήσουν την επίδραση του χυμού sarunashi σε καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα, τα οποία αναπτύχθηκαν μετά από έκθεση των ποντικιών σε μια καρκινογόνο ουσία (NNK) που περιέχουν τα προϊόντα καπνού.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης παρατηρήθηκε πως ο καρκινικός όγκος μειώθηκε σημαντικά στους πνεύμονες των ποντικιών στους οποίους χορηγήθηκε χυμός sarunashi, σε σύγκριση με όσα ποντίκια δεν είχαν λάβει το χυμό.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα συστατικά του χυμού sarunashi ενισχύουν τη διαδικασία επιδιόρθωσης του κατεστραμμένου DNA για να αποτρέψουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του πνεύμονα.

Υπάρχουν άλλες τροφές που μπορεί να έχουν παρόμοιες ιδιότητες με το sarunashi;

Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει πρόσβαση σε φρούτα sarunashi, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να παρέχουν παρόμοια αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, που βοηθούν στην καλή υγεία, όπως:

Αν και η κατανάλωση των παραπάνω τροφών δεν εγγυάται πως κάποιος δεν θα αναπτύξει καρκίνο ή κάποια άλλη χρόνια πάθηση, αποτελεί ένα σημαντικό προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου που μπορούν να ελεγχθούν.

Εκτός από τις τροφές που κάνουν καλό όμως, σημαντική είναι και η αποφυγή κατανάλωσης τροφών που έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα και συμβάλουν στην ανάπτυξη φλεγμονής και οξειδωτικού στρες. Τέτοια τρόφιμα είναι για παράδειγμα όσα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, σάκχαρα, επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετα και συντηρητικά.

+ 2 πηγές

©2019 WikiHealth All Rights Reserved

Lung cancer: How juice from sarunashi fruit may inhibit tumor growth https://www.medicalnewstoday.com/articles/sarunashi-fruit-juice-inhibits-lung-cancer-in-mice-study-finds

Chemopreventive effects and anti-tumorigenic mechanisms of Actinidia arguta, known as sarunashi in Japan toward 4-(methylnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone (NNK)- induced lung tumorigenesis in a/J mouse https://genesenvironment.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41021-022-00255-0